≫ 

Da li je u vreme pandemije korona virusa bezbednije putovati autobusom ili avionom?

Pitanje je sad!

  • 1
koferi

Foto: Pixabay

Ne samo turiste, već i mnoge koji putuju muči isto pitanje. Osim brige oko toga da li su granice otvorene ili zatvorene za određenu zemlju, sledeće o čemu putnici u vreme pandmije korona virusa razmišljaju jeste da li je rizično da putuju autobusom.

Ima onih koji nisu u mogućnosti sebi da priušte kupovinu avionske karte, a nemaju automobil, pa im jedino preostaje da do željene destinacije otputuju autobusom.

Ali tom prilikom će boraviti određeni broj sati u zatvorenom prostoru sa ljudima, koji su možda inficirani, a potrebno je i da bude obezbeđeno socijalno distanciranje.

Pojedine turističke agencije su shvatile na vreme važnost poštovanja pravila o obaveznom socijalnom distanciranju, pa su smanjile broj putnika. Međutim, to se i te kako negativno odražava na njihovo poslovanje, pa je pitanje do kada će moći tako da vrše prevoz putnika.

Sa druge strane, određene kompanije koje se bave prevozom putnika su sve propisane mere u potpunosti ispoštovale, pa svim putnicima daju svu neophodnu opremu za zaštitu, a koja osim maski, uključuje i odela za zaštitu. Takođe, pravilo je i da mere putnicima temperaturu prilikom ulaska.

Podrazumeva se da se naročita pažnja obraća na higijenu. Osim dezinfekcije prtljaga, dodatno se dezinfikuje i autobus, posebno ako su u pitanju višesatna putovanja.

Avion

Foto: Pixabay / Ilustracija

Na taj način su ozbiljni prevoznici sveli na minimu mogućnost od inficiranja putnika.

A opet, kada su u pitanju putovanja avionom, na mnogim aerodromima se putnicima meri temperatura i obezbeđuju mere zaštite. Ima i avio kompanija koje su potpuno iz upotrebe izbacile korišćenje srednjeg reda sedišta i na taj način osigurale obavezno socijalno distanciranje.

U zavisnosti od toga u koju državu putujete, definisana su i pravila o testiranju, odnosno o tome da li putnici imaju obavezu da dostave ranije testove ili ne.

Dodatnu sigurnost u ovom slučaju uliva i činjenica da, uopšteno govoreći, putovanja avionom traju kraće, pa je samim tim i rizik od zaraze možda manji, nego kada putujete autobusom, prosto zato što ćete kraće biti eventualno u dodiru sa osobom koja je možda zaražena.

Kakvo je vaše mišljenje o ovoj temi? 

 

Video: Otvoreni letovi ga Grčkoj: Ovako su prvi putnici iz Srbije leteli do Skijatosa

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    15. jul 2020 | 06:30

    Ni u putničkim autobusima nema prozora koji se otvaraju, tako da je mogućnost zaraze velika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA