≫ 

Biser turske rivijere: Letovalište koje je prvo sagrađeno u doba osvajanja Aleksandra Velikog

Nije čudo što su se mnogi naši turisti odlučili da ove godine letuju u Turskoj, jer je ona jedna od zemalja u koju je trenutno moguće nesmetano putovati...

  • 3
Alanja, Turska Alanja / Foto: Pixabay

Mesto koje je u doba osvajanja Aleksandra Velikog prvo sagrađeno u toku Helenističkog perioda, danas je jedno od poznatih turskih letovališta u kom živi nešto više od 310.000 stanovnika.

Za Alanju se sa opravdanim razlogom navodi da je biser turske rivijere.

Letovanje u Alanji

Nije čudo što su se mnogi naši turisti odlučili da ove godine letuju u Turskoj. To je jedna od zemalja u koju je trenutno moguće nesmetano putovati.

Avio-saobraćaj između naše dve zemlje funkcioniše bez ikakvih smetnji, a putnicima će na aerodromu biti izmerena temperatura. Prilikom prijavljivanja u izabrani hotel su u obavezi da popune i formular o svom zdravstvenom stanju. I ništa više.

U principu je najbolja opcija za letovanje u Alanji preko izabrane agencije, jer dodatna poteškoća može biti uklapanje leta. Posebno u ovom trenutku.

Cene variraju u zavisnosti od izbora hotela najpre. Tako, na primer možete letovati u hotelu sa 4 zvezdice, koji se nalazi u samom centru letovališta, počev od 8. avgusta za 570 evra po osobi. U cenu su uračunate aerodoromske takse i 10 noćenja u izabranom hotelu, a usluga je na bazi All inclusive.

Ako se odlučite za hotel sa 3 zvezdice, koji se nalazi u blizini nadaleko poznate Kleopatrine plaže, cena je nešto niža i iznosi 533 evra po osobi. Usluga u tom hotelu je na bazi polupansiona, a takođe je u pitanju 10 noćenja, počev od 8. avgusta.

Alanja, Turska Foto: Pixabay

Cena avio prevoza i boravka u jednom od hotela sa 5 zvezdica po osobi iznosi 700 evra, na bazi 10 noćenja, uz All inclusive uslugu u navedenom periodu.

U drugoj polovini avgusta meseca su cene nešto povoljnije i kreću se od oko 580 do 850 evra, a u hotelima sa 3 i 5 zvezdica. U nekima od njih je dostupna i usluga Ultra All inclusive.

Ono što je posebno dobro u turskim hotelima, jeste što nude značajne pogodnosti za decu. Samo treba pronaći onaj, čiji uslovi odgovaraju putniku.

Šta videti u Alanji?

Budući da je mesto takvo da su skoro svi hoteli vrlo blizu plaže, neće vam predstavljati problem da uživate u moru. Ali ako je vaš hotel udaljen od centra, a želite da upoznate bolje Alanju, svakako je dobro da se raspitate i o njegovoj povezanosti poznatim dolmušima, kako biste se bolje organizovali.

Čuvena Kleopatrina plaža je nešto što se ne da zaobići ako letujete u Alanji. Prekrivena finim sitnim peskom, ona je jedna od atrakcija ovog letovališta.

Alanja, Turska Foto: Pixabay

Imajte na umu samo da se korišćenje ležaljki i suncobrana naplaćuje. Cena iznajmljivanja dve ležaljke i suncobrana na dnevnom nivou je oko 5 evra, kada se preračuna.

Druga plaža koju treba videti je Kejkubat. Iako ima stena u vodi i ne baš tako fini pesak, svakako je često posećuju turisti.

Centar letovališta je poznat po noćnom životu. Veliki broj diskoteka i noćnih barova se nalazi u luci, koja je u neposrednoj blizini centra. Dobro je da to imate na umu kada birate hotel.

Upravo u centralnom delu Alanje, koji se praktično prostire između dve pomenute plaže se nalazi i veliki luna perk, u kome mogu da uživaju mališani.

Tvrđava koja nadvisuje ovo letovalište je posebno atraktivna, ukoliko želite da aktivno provedete odmor i upoznate bolje ovo letovalište. U okviru tvrđave se nalaze ostaci hamama, vila i džamija, ali i nekoliko ugostiteljskih objekata, koji su opremljeni u etno stilu. Do najviše tačke kule, poznate kao Ič Kale možete stići i žičarom, što je posebno zanimljivo, jer ćete uživati u pogledu. Cena karte je iznosila oko 3 evra.

Alanja, Turska Foto: Pixabay

Jedan od simbola ovog letovališta je i Crvena kula, koja se nalazi u neposrednoj blizini luke. Kula je otvorena za posete, a u njoj je smešten i Etnografski muzej.

Iz Alanje se organizuju i izleti u toku sezone. Između ostalog, možete posetiti delfianrijum, koji se nalazi na oko 15km udaljenosti od letovališta ili se odlučiti za krstarenje. U ponudi izleta se nalazi i poseta gradu Aspendos, Side i Kursunlu vodopadima, a turistima se nudi i mogućnost vožnje džipovima i rafting.

Za jedno prosečno desetodnevno letovanje, sasvim dovoljno aktivnosti.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    6. avgust 2020 | 20:18

    За особе свјетлије пути које нису кварцане и припремане у соларијуму не бих баш препоручила Алању. Уз сву могућу заштиту послије само 10 минута боравка на сунцу од 50 а било је и више степени изгорила сам као рак , наредна три дана боловала и тужно гледала једну још свјетлију Рускињу која је прошла горе него ја. 😂😁😂😂

  • plavi safir

    6. avgust 2020 | 19:57

    Alanja je divna. Ima pravi onaj duh grada na moru. Ima gde da se izadje. Divno.

  • Milena

    6. avgust 2020 | 18:56

    Predivna Alanja! Liči na gradove srednjeg Mediterana. Bilo bi lepo, što da ne, možda u septembru. Kupim karte za privatne letove za grupe i pravac Turska. Vredi razmisliti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA