≫ 

Ovo je najpoznatije albansko letovalište: Svako ko je neko i nešto želi baš u Draču da bude viđen

Upoznajte Drač

  • 13
drač Drač / Foto: Pixabay

Smešten na zapadu Albanije, Drač je najveća luka u zemlji. Od Tirane je udaljen oko 35 kilometara, a odlično je saobraćajno povezan i sa ostalim gradovima.

Krajem prošle godine je grad pogodio razoran zemljotres, kojom prilikom je život izgubilo 26-oro ljudi, a povređenih je bilo 650.

Istorija Drača

Grad su osnovali Grci iz područja Korinta i sa ostrva Krfa 627 g.p.n.e. Kasnije je grad prešao u ruke Rimljana, kada biva nazvan Dirakijum. U to vreme je Drač saobraćajno spojen sa Solunom, a kasnije i sa Konstantinopoljem preko Via Egnatia.

U prošlosti su se odigrale dve značajne bitke u blizini ovog, danas albanskog grada. A zabeleženo je i nekoliko razornih zemljotresa, koji su Drač u velikoj meri oštetili.

Poznati istoričar, Konstantin Porfirogenit je zabeležio da su Srbi 640. godine vladali područjem Istre i Dalmacije do Drača.

drač foto: pixabay.com

Smenjivali su osvajači, a početkom 20-og veka je Drač bio kratko i prestonica zemlje.

Nakon izuzetno razornog zemljotresa 1926. godine, grad je u velikoj meri modernizovan. Posle završetka Drugog svetskog rata je modernizacija Drača bila usmerena primarno na gradnju puteva i železnice.

Danas je to glavna luka u Albaniji, ali i jedno od poznatijih albanskih letovališta.

Letovanje u Draču

Ovo letovalište se sastoji od dva dela, starog i novog. Plaže u Draču su među najprostranijima u celoj zemlji, a pojedine su duge i po nekoliko kilometara.

Smeštajnih kapaciteta ima za sve. A tu su i restorani, kafići i barovi na plaži, kao i noćni klubovi, te prodavnice različite robe, ali i šoping centri.

Glavna gradska plaža je duga više od 10 kilometara i odlično je organizovana.

U blizini grada se nalazi i još nekoliko plaža, od kojih su pojedine okružene borovim šumama i odličan su izbor za ljubitelje mira i tišine.

drač foto: printscreen/youtube/Cities in 4K

Inače je među albanskim letovalištima Drač najpoznatiji po vrlo bogatom noćnom životu. Većina posebno popularnih noćnih barova se nalaze u starom gradu.

Upravo u starom delu Drača se, osim brojnih suvenirnica i prodavnica različite robe, nalazi i nekoliko savremenih šoping centara.

Osim rimskog kupatila, ovde možete videti i ostatke rimskog amfiteatra, ali i akvadukta, za koji se smatra da je izgrađen još 117.g.p.n.e. Svakako ne treba propustiti ni obilazak Arheološkog muzeja u Draču, ali ni crkvu Svetog Vlaha, koja pripada Albanskoj pravoslavnoj crkvi.

Osim samostalno, na letovanje u Draču možete otići i preko izabrane truističke agencije.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @@@

    14. avgust 2020 | 20:35

    Ko nije bio neka ne komentariše...odlicno,nije skupo,svi su ljubazni....niko ne pita odakle ste,niti ih zanima....

  • Boban

    14. avgust 2020 | 19:00

    Neka hvala.

  • Eho

    14. avgust 2020 | 19:44

    Kad su ovi postali interesantni za turiste, ode svet u tri lepe!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA