≫ 

Sve zanimljivije srpskim turistima: Poluostrvo zvano "Turski rep" na kom živi samo devetoro meštana

Zvanično, veći deo teritorije ovog poluostrva nalazi se u sastavu BiH, dok manji deo pripada Hrvatskoj

  • 0
Neum, BiH

Neum, BiH / Foto: Wikimedia/Pudelek/Marcin Szala

Nemoguće je posetiti jedino letovalište u Bosni i Hercegovini, a ne zapitati se kako izbliza izgleda poluostrvo ka kome se pruža pogled iz Neuma.

Mnogi srpski turisti su se ove godine odlučili da letuju ovde, što zbog želje, što silom prilika, jer postoji vrlo malo zemalja trenutno u kojima je našim ljudima dozvoljeno letovanje, bez ikakvih ograničenja.

Ne zna se čije je

 

Bez želje da se mešamo u politiku i vraćamo u minule događaje, moramo napomenuti da se poluostrvo Klek ipak nalazi na tapetu što se tiče rasprave oko podele teritorije između Bosne i Hercegovine i susedne Hrvatske.

Na samom vrhu ovog poluostrva, u čijoj je neposrednoj blizini i hrvatski Pelješac, čuven po izuzetno kvalitetnim vinima, nalazi se deo koji je nazvan Turski rep, gde je smeštena luka. Danas je to hercegovačko selo Klek, u kome živi samo devetoro meštana. Svi oni pripadaju istoj porodici, Krmek i za život uglavnom zarađuju ribarenjem.

Uprkos činjenici da se prekoputa nalazi jedino letovalište u zemlji, poluostrvo Klek je, čini se, zaboravljeno. Naime, do sela Klek nema asfalta, već samo makadamski put, a meštani čak nemaju ni vodovod.

Zvanično je veći deo teritorije ovog poluostrva u sastavu BIH, dok manji deo pripada Hrvatskoj. Međutim, s obzirom na to da RH nije ratifikovala sporni sporazum iz 1999. godine, ova teritorija je i dalje predmet spora. Ipak, meštani se trude da prežive i zapravo ih uopšte ne interesuje čija je to teritorija zvanično, jer je po njima ona u sastavu BIH.

U međuvremenu ih više brine činjenica da do njihovog sela nema puta, a i da u kućama nema vode.

Postojale su najave da poluostrvo Klek bude proglašeno Nacionalnim parkom, ali to još nije izvršeno. Pre 40-ak godina je delovalo da će turizam zaživeti i na ovom poluostrvu, ali se to nažalost ni do danas nije dogodilo.

Sva zemlja na Kleku se nalazi u vlasništvu nekoliko porodica.

Bosna, Neum

Neum / Foto: Pixabay

Otkud naziv Turski rep?

 

Zanimljivo je pomenuti istorijat nastanka naziva za današnje selo Klek, a nekadašnje selo Opuće i pomenuto poluostrvo.

Priča nas vraća na početak 18. veka, u period potpisivanja Požarevačkog mira. Tada su Turci i zvanično preko teritorije Mletačke Republike dobili vlast nad gradom Neumom. Tom prilikom su oni prisvojili i poluostrvo Klek, koje narod od tada zove Turski rep.

Ipak, nisu uspeli da prisvoje i ostrva Mali i Veliki Školj, koja se nalaze u blizini Pelješca i pripadaju hrvatskoj teritoriji.

Predmet spora je mahom ponta, odnosno luka na Turskom repu iliti poluostrvu Klek. Kao i u svakoj priči, jedna strana tvrdi da je njeno, a druga takođe da je njeno.

A dok se sve to ne reši, posetioci Neuma se mogu pitati kako bi bilo da posete ovo divlje poluostrvo, dok njegovi malobrojni meštani samo razmišljaju o tome kada će im biti uvedena voda i uređen put do sela.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA