≫ 

Zašto je Neum možda najnesigurnije mesto za letovanje?

Mada nije neophodno testiranje prilikom odlaska u Neum na letovanje, a ni samoizolacija, (kao ni po povratku), ipak treba malo razmisliti pre toga...

  • 5
Bosna, Neum

Neum / Foto: Pixabay

Iako jedino mesto na teritoriji Bosne i Hercegovine koje se nalazi na moru, Neum do nedavno i nije bio baš naročito poznat srpskim turistima. Retko koji domaći turista je birao da letuje u ovom lepom mestu.

Međutim, trenutno aktuelne mere i činjenica da su mnoge zemlje zatvorile granice za naše državljane je dovela do, slobodno možemo reći, ludila za letovanjem na ovoj destianciji. A Srbi ne bi bili Srbi kada ne bi preterali, pa se tako ovo letovalište s pravom karakteriše kao trenutno najtraženije.

Grad nekadašnje Dubrovačke republike

 

Istorija ovog, sada već vrlo posećenog letovališta, vraća nas na sam kraj 14. veka. Zabeleženo je da je bosanska vlastela prodala grad Dubrovačkoj republici 1399. godine.

Tri veka kasnije je potpisan Karlovački mir, te je na taj način Dubrovačka republika kontrolu nad Neumom prepustila Osmanskom carstvu. Zahvaljujući tome, grad Dubrovnik, koji je udaljen oko 70 km dobija zaštitu od Mlečana, dok osmanlijska vojska dobija pristup moru.

Osmanlije vladaju gradom sve kraja 19. veka, kad vlast na teritorijom Bosne i Hercegovine preuzima Austrougarska.

Danas na području opštine Neum živi tek nešto više od 4.300 ljudi. Grad zauzima površinu od 225 km².

Ima li korone u Neumu?

 

Mada nije neophodno testiranje prilikom odlaska u Neum na letovanje, a ni samoizolacija, (kao ni po povratku), ipak treba malo razmisliti pre toga.

U principu, plaže u ovom letovalištu niti su brojne, niti su prostrane. A kako je broj turista trenutno zaista visok, to je i sasvim očekivano da obavezno fizičko distanciranje jednostavno nije moguće u potpunosti ispoštovati.

Neum, BiH

Neum, BiH / Foto: Wikimedia/Pudelek/Marcin Szala

Sada je već poznata anegdota o pitanju jedne gošće da li u Neumu imaju strah od korone, kada joj je druga odgovorila da ćuti i pliva i da toga nema tamo.

Šalu na stranu, ne treba hrliti pošto-poto, tim pre što  baš adekvatni kapaciteti ne postoje za toliko zainteresovanih, a posebno u danima vikenda.

Kao Solomonsko rešenje, mnogi naši turisti, koji ove godine letuju u Neumu, biraju opciju da iznajme smeštaj u kući, koja ima sopstvenu plažu. Na taj način će biti koliko-toliko izolovani.

Kada je ova destinacija u pitanju, ono što je posebno interesantno pomenuti jeste ponuda pojedinih turističkih agencija. Turistima se nudi opcija da baš u dane vikenda otputuju i uživaju u celodnevnom kupanju, ali bez noćenja. Pa ako mogu da budu organizovane ture do Venecije bez noćenja, kao što je to ranije bio slučaj, zašto ne bi mogle i do Neuma?

Video: Albanija se uzda u turiste sa Balkana, jedino im oni mogu spasiti sezonu

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mića

    26. avgust 2020 | 10:51

    Bio sam 7 dana u Neumu,mesto je skoroz ok,cene su povoljne cak jeftinije nego u Srbiji.Guzve ima ali isto nemora se kupati na gradskoj plazi .jedino lose je to sto nisu plaze bas lepe za onog ko je navikao ici u Grcku.More je inace lepse nego u Grckoj!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA