≫ 

Tursko letovalište u kojem je ove godine letovao veliki broj Srba: Evo kakvi su njihovi utisci

Da li ste ikada posetili Kemer?

  • 4
kemer turska

Kemer / pixabay.com

U Antalijskoj regiji, na obalama Antalijskog zaliva smešteno je jedno od turskih letovališta, koje posećuje dosta srpskih turista. Grad Kemer je od Antalije udaljen oko 40 kilometara, a pored ostalog je poznat po obali koja je duga više od čak 50 kilometara.

Letovalište sa najlepšom prirodom

 

Ne bez razloga, Kemer se smatra jednim od najlepših letovališta u regionu Antalije. Nadvisuje ga planina Taurus, pa se zato smatra letovalištem sa idealnom klimom, budući da je prosečna temperatura u toku leta oko 28 stepeni.

Sve do osamdesetih godina prošlog veka Kemer nije bio naročito atraktivan u turističkom smislu. Drevni grčki grad Idiros je u davna vremena postojao na tom području, a kasnije je nastalo današnje mesto. A sve do razmene grčkog i turskog stanovništva su tu živeli Grci i zanimljivo je da o tome svedoče i materijalni ostaci, poput recimo vodenice koja je bila u vlasništvu grčkih stanovnika i nalazi se u selu Atlanbučak u blizini Kemera.

Razvoj letovališta jeste počeo 80-ih godina prošlog veka, a tek 20 godina pre toga mesto Kemer nije saobraćajno bilo povezano sa ostalim delom zemlje, već se do njega moglo stići samo morskim putem. Vrlo brzo posle toga počinju značajna ulaganja u infrastrukturu, što je finansirala Svetska banka, budući da je osnovni cilj bio razvoj Kemera kao turističke destinacije.

Letovanje u Kemeru

 

kemer turska

Kemer / pixabay.com

Izuzev po obali dugoj više od 50 kilometara, Kemer je specifičan i po tome što ga nadvisuje planina i što je naročito bogat borovim šumama. Interesantno je pomenuti i da se u blizini grada nalaze najveće plantaže pomorandži u zemlji.

Marina u Kemeru ima čak 320 vezova, a obično je u toku zime koriste vlasnici plovila iz Amerike i Engleske, kao i iz mnogih drugih zemalja. Hoteli u Kemeru su brojni, a većina njih ima pravilo da nudi boravak deci do određenog uzrasta gratis uz dve punoplatezna osobe. U većini hotela je usluga ili All inclusive ili Ultra all inclusive.

- Turci su fantastični! Jako vredni, sve se dezinfikuje, pa čak i ja koja se plašim korone nisam o tome mislila 10 dana. Uostalom slabo se i izlazi iz hotela jer nema ni potrebe - sve je na bazi all inclusive, a hotel je ogroman i prepun sadržaja. Jedino utisak kvare Rusi koji se zaista grupišu gde god stignu i ne žele da nose maske - ističe sagovornica Telegrafa Ljiljana B. koja se pre nekoliko dana vratila iz Kemera.

Većina plaža u Kemeru je prekrivena šljunkom ili sitnim kamenjem, a jedina peščana plaža Moonlight beach je poznata i kao mesto, na kome Careta kornjače polažu svoja jaja.

kemer turska

Kemer / pixabay.com

Iako je samo letovalište u principu fokusirano na ponudu za porodični odmor, u gradu postoji sasvim dovoljno ugostiteljskih objekata, da se Kemer može okarakterisati i kao idealna destinacija za ljude željne noćnog provoda. U gradu se organizuju i brojne umetničke izložbe, koncerti i mnoge sportske manifestacije, a ugostiteljska ponuda je na visokom nivou.

Video: NATO se znoji a morska voda ključa: Sve zbog grčkog ostrva uz obalu Turske

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA