≫ 

Crnogorski grad koji se umnogome razlikuje od svih ostalih: Šetnja njime je lek za dušu

Kotor je jedinstven grad

  • 2
Boka Kotorska

foto: pixabay.com

Na obalama Bokokotorskog zaliva, leži grad Kotor, koji se zbog dobro očuvanog starog jezra nalazi na listi Svetske kulturne baštine. Mnogi Kotorani smatraju da je duša grada upravo vezana za staro gradsko jezgro.

Istorija Kotora

 

Smatra se da je u doba Starog Rima ovo područje prvi put naseljeno i da je pripadalo provinciji Dalmaciji. Prvo pominjanje grada na ovom području potiče iz 168.godine pre Hrista.

Vladar Istočnog rimskog cartsva Justinijan I je 535. godine, proteravši Gote, sazidao tvrđavu iznad tadašnjeg grada. A drugi put je grad sazidao najverovatnije u 10. veku vizantijski car Konstantin Porfirogenit.

Kasnije su grad zauzeli Saraceni, pa Bugari, da bi ga opet osvojio vizantijski car Vasilije II.

Bio je u sastavu Kraljevine Zete i imao svoju autonomiju, a Stefan Nemanja ga osvaja 1187. godine, kada postaje glavna luka potonje Kraljevine Srbije i celokupnog Srpskog carstva.

Podatak da postoji statut iz 1301. godine je naročito interesantan, jer je to svojevrstan dokaz da je Kotor imao status grada, te brojne povlastice i značajnu autonomiju. 

Vladale su njime i Venecija i Ugarska, ali i Kraljevina Bosna, na čelu sa kraljem Tvrtkom I.

Istorija Kotora beleži i period kada je bio nezavisan grad-republika i kada samoinicijativno u strahu od osmanske vlasti traži zaštitu Mletačke, pod čijom upravom ostaje sve do pred kraj 18. veka.

Tokom 19. i početkom 20. veka gradom vlada Austrija, posle čega ulazi u sastav Kraljevine Jugoslavije.

Zašto posetiti Kotor?

 

Kotor

Kotor, Crna Gora / Foto: Pixabay / Kotor

Gotovo je nemoguće nabrojati zbog čega bi trebalo poći u posetu ovom gradu. Možda zbog Starog grada, koji će bez ikakve sumnje oduševiti svakog posetioca? Ili zbog Međunarodnog karnevala, koji se ovde svake godine održava? A možda i zbog kupališne sezone, koja ovde traje 144 dana u godini ili zbog činjenice da je čak 213 dana godišnje u Kotoru vrlo prijatno i bez vetra?

Koji god razlog da nađete, nema nikakve sumnje da će vas Kotor opčiniti.

Ne zaboravite da se zidine duge 4,5 kilometara okružuju Stari grad, a ako odlučite da ih posetite, stići ćete do tvrđave na vrhu brda San Đovani.

U blizini Kotora je i čuvena plaža Jaz, koja je praktično granica sa Budvom. Tu su i Dobrota, Risan i Perast. 

A ako ste ljubitelji školjki, ne propustite da probate mušlje ili mušule, kako ih Kotorani zovu. Na belom ili crvenom buzaru, sasvim je svejedno, jer ćete sigurno uživati u ovom specijalitetu, koji se služi u većini restorana, budući da ovde postoje i privatna uzgajališta tih školjki, koje se pripremaju na tradicionalan način.

Za ljubitelje šopinga nema zime u Kotoru, jer su u Starom gradu mnogobrojni butici i prodavnice različite robe.

Katedrala Svetog Tripuna, Kneževa palata, Crkva Svetog Luke, Sahat kula, Napoleonovo pozorište i crkve Gospe od Zdravlja i Svete Marije su tek neke od znamenitosti, koje u Kotoru obavezno treba posetiti.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KB

    25. septembar 2020 | 11:32

    Kotor je prelep, u nekim segmentima nadmasuje Dubrovnik, samo sto je dubrovnik vise izvikan.

  • Doca

    29. septembar 2020 | 08:05

    U tom lepom, starom gradu možete izabrati da li ćete naići na Kavčane ili Škaljarce.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA