≫ 

Evo šta morate znati ako letujete u Egiptu u hotelu sa 5 zvezdica

Egipatske zvezdice nisu isto što i evropske

  • 6
egipat more hurgada

foto: pixabay.com

Kako je Egipat ove godine postao jedna od destinacija na kojima letuju turisti iz naše zemlje, mahom zbog dozvole ulaska i niskih cena, tako se logično nametnulo pitanje izbora destinacije i smeštajnog objekta. 

Ipak, kao i mnoge druge destinacije, tako i ova ima svoje prednosti i mane.

Često se kao prednost ističe usluga u hotelima, koja je mahom na bazi polupansiona ili All inclusive. Međutim, tu je upitna kategorizacija hotela. Jednostavno se događa da turista uplati smeštaj u hotelu sa 5 zvezdica, a onda tamo naiđe na sve, samo ne na smeštaj koji može da se okarakteriše kao da je visoke kategorizacije.

Objašnjenje je vrlo jednostavno

 

Na teritoriji većeg dela Evrope se kategorizacija hotela sprovodi na osnovu jasno zadatih kriterijuma, koje definiše Hotelstars Union. Reč je o organizaciji, koju su osnovala hotelska udruženja Nemačke, Austrije, Švedske, Češke, Holandije, Švajcarske i Mađarske. Kasnije se toj uniji pridružuju i hotelska udruženja drugih zemalja, poput Letonije, Estonije, Luksemburga i Litvanije, kao i Grčke, Danske i Belgije, te Lihtenštajna i Slovenije.

Najjednostavnije bi bilo reći da je broj zvezdica nekog smeštajnog objekta ekvivalentan kvalitetu usluga koje taj objekat pruža.

Problem među turistima nastaje što se ne pominje baš često da praktično svaka zemlja ima svoje jasno definisane kriterijume za dodelu zvezdica, odnosno za kategorizaciju hotela.

U zemljama koje su članice pomenute unije važi, recimo isti kriterijum, ali u ostalim evropskim zemljama, pa i u Srbiji, taj kriterijum ne važi, što znači da se može razlikovati i hotel sa 5 zvezdica u Švajcarskoj i hotel iste kategorizacije u našoj zemlji.

Kategorizacija hotela u Egiptu

 

Hurgada

Telegraf.rs

Kao i sve zemlje, tako i Egipat ima svoj sistem kategorizacije. Dogodi li se recimo da uplatite aranžman, koji uključuje smeštaj u hotelu sa 5 zvezdica u Egiptu, a onda odete tamo i zateknete nepopunjen mini bar ili televizijski prijemnik na kome ne možete skoro ništa od programa da gledate, logično je da ćete biti razočarani. Posebno ako ste uslugu smeštaja u takvom hotelu platili kao da on zaista jeste nosilac 5 zvezdica.

Međutim, ono što treba da imate na umu pre odabira hotela u ovoj zemlji, jeste da je sistem kategorizacije drugačiji, te da često hotel sa 5 zvezdica zapravo podrazumeva smeštaj u hotelu sa 4, pa čak i 3 zvezdice u većini evropskih destinacija.

Naravno da ima izuzetaka, ali to nije veliki broj hotela, već mahom vrhunski svetski lanci, koji poštuju visoke standarde u svakoj zemlji i koji se mogu proediti sa evropskim hotelima iste kategorizacije. 

U Egiptu je pravilo da hotel mora da zadovolji osnovne obaveze da bi bio kategorisan uopšte. A to podrazumeva da ima televizijski prijemnik u svakoj sobi, kao i mini bar, ali i da u sklopu hotela postoji bazen, kao i izlaz na more, ukoliko je u blizini obale.

Takođe je važno i da hotel ima dozvolu za posluživanje alkoholnih napitaka i određeni broj restorana. Ipak, to je osnov za kategorizaciju u ovoj zemlji, a za nosioca 5 zvezdica je bitno da zadovolji mnogo više standarde kvaliteta, koje mali broj egipatskih hotela zadovoljava, u poređenju sa hotelima u mnogim evropskim zemljama.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA