≫ 

3 najlepše plaže u Crnoj Gori koje će vas ostaviti bez daha: Obavezno ih morate obići!

Svaka se ponosno proteže svojim delom Crne Gore

  • 62
Jaz, Budva

Jaz / foto: printscreen/youtube/BALKAN MEDIA HD

Crna Gora je jedna od specifičnih zemalja koje na tako maloj površini imaju sve što vam duša poželi - više od 100 plaža, a samo na 20-ak minuta od njih planine prekrivene snegom na vrhovima. Upravo je kontrast divlje prirode Crne Gore ono što privlači turiste.

Ipak, od svih plaža ove tri se posebno izdvajaju:

Plaža Jaz

 

Jaz, Budva

Jaz / foto: printscreen/youtube/BALKAN MEDIA HD

Još 2015. godine svetski turistički vodič Lonely Planet proglasio je ovu plažu najlepšom u Evropi.

Plaža Jaz udaljena je od Budve oko 2 i po kilometra u pravcu Kotora i Tivta. Ima dva dela, jedan dugo oko 800 metara, a drugi oko 400 metara.

U skrivenom istočnom delu pod samim brdom, zaklonjen od jakog juga ili legnje bure, u prirodnoj hladovini mediteranskog drveća čije lišće miriše na so, skriveni su ugostiteljski objekti.

Šljunkovita, u vodi peskovita plaža omiljena je brojnim turistima iz Budve, ali i Boke Kotorske. Plaža Jaz okružena je netaknutom prirodom, pa svi istinski zaljubljenici u istu, ne propuštaju priliku da borave u auto-kampu, koji je ovde jako popularan.

Plaža Plavi horizonti

 

PLavi horizonti, Luštice

Plavi horizonti / foto: printscreen/youtube/Bato Adventurer

Plavi horizonti se nalaze u dnu uvale Pržno koja se smatra jednom od najlepših na ovom delu poluostrva Luštice. Do Plavih horizonata iz Kotora ili Tivta potrebno je 15 minuta. Dužina plaže je 350 metara, a okružena je maslinovom i borovom šumom što daje plaži jedinstven šarm i živopisni izgled.

Plaža je potpuno pokrivena sitnim peskom, ulaz u vodu je gladak i idealan za decu i odrasle. Zahvaljujući maloj dubini vode, more se odlično zagreje i obično je 2-3 stepena toplija voda od ostatka primorja. Najbliže naselje nalazi se na kilometar udaljenosti i to je seoce Radovići.

Za ljubitelje aktivnog odmora, na plaži postoje tereni za odbojku, košarku i tenis. Takođe možete da plovite brodom, skijate na vodi, vozite vodeni skuter ili idete na ribolov.

Velika plaža

 

Velika plaža, Ulcinj

Velika plaža / foto: printscreen/youtube/Александр Смирнов

Prirodni je fenomen. Udaljena svega pet kilometara od Ulcinja, Velika plaža duga je oko 13km, široka prosečno oko 60m. Zbog sitnog peska i veličine, nazivaju je i "ulcinjskom Kopakabanom".

Proteže se od rta Đerana do Ade Bojane. Prekrivena je najfinijim sitnim peskom, a procenjuje se da može da primi oko 150.000 kupača. Kvaltet peska je takav da mu se pripisuje lekovito svojstvo - bogat je mineralima, blagotvorno utiče na lečenje reumatizma i drugih bolesti.

Za Veliku plažu je karakterističan veoma dug plitki pojas morske vode. U njenom zaleđu, odnosno neposredno uz nju, u zelenilu suptropskog, mediteranskog i ukrasnog bilja, udaljen oko 100 metara od mora, nalazi se hotelski kompleks, sa sportskim terenima za tenis, fudbal, košarku, odbojku, rukomet itd.

Ispod rta Đerana, naspram kog se nalazi istoimena podvodna hrid, na samom početku Velike plaže, nalazi se marina "Port Milena". Marina je duboko uvučena u kopno, gde je izgrađeno bezbroj drvenih kolibica na vodi za lovljenje ribe (na tradicionalan način), koje su meštani nazvali "kalimera". Na plaži se mogu iznajmiti razni sportski rekviziti.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 18+

    20. septembar 2020 | 21:17

    Ljudi sta vam je kriva crna gora i njihove plaze?ako ne zelite da letujete tamo nema potrebe da pravite tenziju ljudima koji zele tamo da idu.svako trosi svoje vreme i novac na sta zeli.zivot je mnogo kratak da bi ga komplikovali.

  • Viktor

    20. septembar 2020 | 19:31

    Ni jedna plaza u CG ne moze da ostavi nekoga bez daha 😂 Koga ostavi, ne zna za bolje...

  • Tadija

    20. septembar 2020 | 20:05

    Obicicu ih sigurno i to u sirokom luku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA