≫ 

Kad u Srbiji budu padale kiše, vi uživajte na moru: U ovom kiparskom gradiću je najlepše u oktobru

Destinacija na kojoj možete da produžite leto i dobijete zasluženi odmor

  • 0
Aja Napa, KIpar, hotel, plaža, ležajke, turizam

Foto: Tanjug/AP

Držvljani Srbije od sutra, 24. septembra, mogu da uđu na teritoriju Kipra ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Ali ukoliko se odlučite da produžite leto u ranu jesen, i posetite ovu ostrvsku državu u Sredozemnom moru, gde biste se tačno uputili?

Odličan odmor može da pruži gradić na jugoistoku zemlje Aja Napa. Brojne turističke organizacije nude aranžmane za ovu destinaciju, a pošto one organizuju i PCR testiranje, nećete imati brige oko toga.

Šta vas čeka u Aja Napi?

 

Poznato po predivnim, belim peščanim plažama i tirkiznom moru letovalište Aja Napa je najposećenije mesto ovog ostrva. Mimo sezone ova destinacija dobija poseban šarm i pretvara se u pravu oazu mira.

Pre manje od trideset godina na mestu današnjih luksuznih hotela nalazilo se malo ribarsko selo, koje je preraslo u turistički centar ostrva, i danas nudi zanimljive programe poput ronjenja, različitih sportova na vodi i vodenih parkova.

Za sve one koji su se uželeli noćnog života, ova destinacija nudi spas. I pored pandemije koja je, verovatno, donekle "ugušila" noćni život. Aja Napa ne oskudeva u noćnim klubovima, kafićima i restoranima koji održavaju veselu atmosferu tokom cele noći. Najveći i najpoznatili noćni klub jeste "The Castle Club" koji se prostire na pet spratova.

Plaža Nisi

 

Najpopularnija plaža na celom ostvu nalazi se upravo u ovom odmaralištu. Obala je prekrivena zlatnim peskom, a zbog geografskog položaja zaštićena je od vetra, tako da nikad nema visokih talasa.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Nissi Beach (@nissibeach) дана

 

U centralnom i zapadnom delu plaže nalaze se stene, dok je na istoku čuveno malo ostrvo udaljeno svega 45 metara od obale.

WaterWorld

 

"WaterWold" jeste najveći tematski vodeni park u Evropi. Prostire se na površini od 80.000 kvadrata u delu Aja Nape poznatijem kao Makronisos.

Pruža širok asortiman zabavnih sadržaja za sve generacije. U sklopu parka postoje restorani i razne prodavnice.

Ulaznice koštaju oko 2800 dinara za decu do 12 godina, i oko 4500 dinara za odrasle.

Istorija

 

Grad je dobio naziv po “Svetoj Napi”, zaštitnici grada, čiji se manastir nalazi u samom centru. Prema lokalnoj legendi, područje oko manastira slučajno je otkrio lovac u potrazi za svojim plenom. Manastir je izgrađen 1100. godine u čast Device Marije iz Aja Nape.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Ann Zar (@keroone1) дана

 

Prema tradiciji, niko nije živeo u neposrednoj blizini Aja Nape do 1790. godine. Navodno je prvi stanovnik bio Grk iz Soluna koji je putovao ovim ostvrom i smatrao da je Aja Napa savešeno mesto za njega, te je sagradio kuću u blizini manastira.

Do početka 19. veka Aja Napa je izgledala kao uspavano ribarsko ostrvo od tek 200 stanovnika, ali postepena urbanizacija je dovela do toga da se, početkom osamdesetih godina prošlog veka, ovo malo selo polako transformisalo u luksuzno odmaralište.

Koliko košta putovanje u Aja Napu u oktobru?

 

Cena aranžma koji uključuju povratne avionske karte iz Beograda, transport i smeštaj se kreću od 75.000 dinara pa naviše.

Video: Grčki turizam na kolenima: Nikada gore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA