≫ 

Plaža u Albaniji koja će vas podsetiti na Lefkadu: Nepristupačna, ali pruža fenomenalan pogled

Do plaže ćete morati da pešačite dobrih pola sata, ali će vas Đipe Albanija sigurno oduševiti

  • 2
Đipe Albanija

Foto: Printskrin Instagram/mediterranean.albania

Nema nikakve sumnje da su srpski turisti ove godine u pravom smislu te reči otkrili Albaniju kao destinaciju za letnji odmor. Silom prilika ili ne, tek značajan je broj turista iz naše zemlje ove godine posetio tu zemlju.

I dok ima onih koji nisu ni razmišljali o letovanju Albaniji, dotle ima i onih koji su posetili ovu zemlju i zaista bili oduševljeni.

Albanska letovališta na Jonskom moru su posebno privukla pažnju ljubitelja Grčke, jer su ostali oduševljeni činjenicom da u velikoj meri plaže u tom delu zemlje podsećaju na, recimo, one na Lefkadi.

Letovanje u mestu Dermi

 

Malo mesto koje se nalazi u blizini Himare na obalama Jonskog mora je smešteno praktično na pola puta između Sarande i Valone.

Dermi

Foto: Pixabay/ Dermi, Albanija

Do ovog mesta se može stići ili automobilom ili autobusom, odnosno avionom iz Tirane. U slučaju da želite Dermi da posetite brodom, potrebno je da odete do grčkog ostrva Krf, odakle u toku sezone neprekidno saobraćaju brodske linije.

Iz pravca Sarande i Himare, odnosno Drača i Valone funkcioniše i lokalni autobuski saobraćaj do ovog letovališta.

Međutim, iako se radi o vrlo zanimljivom mestu, čini se da je njegova okolina još interesantnija.

U blizini se nalazi manastir posvećen Svetom Teodoru, kao i Piratska pećina, ali je posebna atrakcija zaliv Đipe i kanjon istoimene reke, koji je dug oko 4 km.

Ako ste ljubitelj pešačenja, onda nema sumnje da ćete uživati kada naidjete na vodopad Petama, koji je visok čak oko 75 m.

Put do plaže Đipe

 

Često se navodi da ja ovo jedna od onih plaža, koje istina nisu tako lako pristupačne, ali zato pešačenje do njih vredi svakog truda.

Na samom kraju kanjona ove reke se nalazi plaža ušuškana između stena, a koja u velikoj meri podseća na nepristupačne plaže na grčkoj Lefkadi.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tanya 🌿 (@tatiana_uk) on

 

Imajte na umu da je potrebno da pešačite kroz šumu oko 30 minuta ukoliko želite da na njoj uživate.

Sreća je pa na prilasku ovoj plaži postoji parking, a posle toga vam sledi pešačenje. Međutim, nije ni to tako strašno, ako se prethodno dobro pripremite i ako se potruditi da uživate u pogledu na plavetnilo Jonskog mora i na fenomenalne pejzaže.

Druga opcija dolaska do plaže Đipe je iznajmljivanje brodića u Dermi.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by local_adventure (@localadventure10) on

 

Prednost boravka na ovoj plaži, koja je prekrivena finim sitnim peskom i glatkim kamenjem jeste što ćete definitivno poštovati pravilo o fizičkoj udaljenosti, jer plažu Đipe ne posećuje baš mnogo turista.

Ne zaboravite da ponesete sve potrepštine, jer mahom u toku sezone na ovoj plaži postoji samo jedan manji objekat, u kome se prodaje osvežavajuće piće i neke gotove grickalice.

Video: Albanija se uzda u turiste sa Balkana, jedino im oni mogu spasiti sezonu

 

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA