≫ 

Najlepša mesta u Boki Kotorskoj za svačiji ukus i džep: Ovde se nalaze najatraktivnija letovališta

“Biser Jadrana“ kome ćete se uvek vraćati

  • 6
Luštica, Boka Kotorska, Crna Gora Foto: Shutterstock

U trenutku kada je Crna Gora zvanično otvorila granice za stanovnike naše zemlje, uz negativan test, mnogi srpski turisti su krenuli put omiljenih crnogorskih letovališta.

A u najvećem zalivu Jadranskog mora, Boki Kotorskoj je čini se najviše naših turista ove godine letovalo. Naravno da to uopšte nije čudno, jer se tamo nalaze neka od najatraktivnijih crnogorskih letovališta.

Kratki vodič kroz Boku kotorsku

Na samom početku, odnosno ulasku u Bokokotorski zaliv se nalazi Hercegnovski zaliv, zatim sledi Kumborski tesnac, pa Tivatski zaliv, tesnac Verige, preko koga se stiže do Risanskog i Kotorskog zaliva.

Mnoga veća i manja naselja se nalaze na obodu Bokokotorskog zaliva i u principu, koje god od njih da posetite, naći ćete nešto zanimljivo.

Luštica, Boka Kotorska, Crna Gora Luštica / Foto: Shutterstock

Od Njivica, Igala i Herceg Novog, preko Zelenike, Baošića i Bijele stižete do Kamenara. Na suprotnoj strani su Rose i Žanjice, te vrlo atraktivna Plava špilja, koju ni u kom slučaju ne treba propustiti ako u tom delu Boke letujete. Tu su i Krašići, Školj i naravno Miholjska prevlaka, pa Tivat.

Trajekt koji prevozi između Lepetana i Kamenara je odlična veza između dve strane Bokokotorskog zaliva.

Kada stignete do tesnaca Verige, tu su Stoliv, Prčanj i Kotor, a sa druge strane Risan, Perast i ostrvce Gospa od Škrpjela.

Odlično je i to što se iz mnogih mesta na području Bokokotorskog zaliva organizuju izleti brodićem do recimo Plave špilje, u kojoj ćete bez sumnje uživati. Iz Herceg Novog su dostupni izleti do Rosa i Njivica, kao i do Žanjica i ostrva Mamula.

Boka Kotorska foto: pixabay.com

Za svakoga ima po nešto u ovom delu Crne Gore. A kako je Boka u jednom delu smeštena ispod planina Orjen i Lovćen, to ih vredi posetiti. Posebno planinu Lovćen, koja nadvisuje zaliv i sa koje se pruža neverovatan pogled na okolinu.

Zvanično na području Boke Kotorske postoje četiri opštine i to Herceg Novi, Budva, Kotor i Tivat.

A najznačajnija naselja su Igalo, Herceg Novi i Njivice, zatim Zelenika, Savina i Meljine, kao i Bijela, Baošići i Đenovići, te Kumbor, Dobrota i Škaljari, Gornji i Donji Stoliv, Luštica i druga.

Svako ko odluči da letuju u ovom delu Crne Gore ima zaista veliki izbor što manjih, što većih naselja, od kojih je svako interesantno na svoj način.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kanidja

    1. oktobar 2020 | 11:27

    Predivna je Boka, raj na zemlji

  • Vlada

    1. oktobar 2020 | 09:26

    Deo mora gde sam se uvek osecao kao kod kuce.

  • bgd

    30. septembar 2020 | 23:57

    Hteo bih samo da dodam pored Gospe od Skrpjela i Svetog Djordja kao drugo ostrvo, oba ostrva predstavljaju ogromne svetinje za putnike koji prolaze zalivom i koji krecu na neki put brodom... ipak je Sveti Djordje pravoslavni i smatram da bi trebao da se DOPISE U TEKSTU...Veliki pozdrav za Boku i Morinj, tamo sam detinjstvo proveo... 😊

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA