≫ 

Savršena destinacija za ljubitelje avanturizma: Kako izgleda letovanje u Sibiru?

Kao posebna atrakcija se izdvaja sunčanje na lednicima

  • 0
Sibir Foto: Pixabay

Sasvim je sigurno da je za ljubitelje avanturizma Sibir za letovanje jedna od ideja. Ne, nismo pogrešili, postoji mogućnost letovanja i na ovom velikom prostranstvu, koji je većim delom pod ledom.

A što se tiče putovanja, to je jedan od prvih izazova.

U principu je najjednostavnije ići preko Moskve, ali se treba dobro raspitati, jer na čuveni moskovski aerodrom Šeremetjevo sleće avion iz Beograda, a sa aerodroma Domodedovo, poleće avion prema Sibiru.

Takođe treba uzeti u obzir i vreme za transport sa jednog na drugi aerodrom, što često predstavlja značajan izazov.

Kako izgleda letovanje u Sibiru?

U zavisnosti od toga koji deo ovog neverovatno velikog prostranstva budete izabrali za odmor, zavisiće i tip letovanja.

Sibir Foto: Pixabay

Međutim, ono na šta bi svakako trebalo da budete spremni jesu komarci. I to ne bilo kakvi komarci, već sibirski komarci, protiv kojih još uvek nije izmišljeno nikakvo zaštitno sredstvo. Poznato je da oni ujedaju i preko odeće i uprkos prskanju bilo kog zaštitnog sredstva.

Ipak, nema sumnje da ćete se brzo navići, jer jednostavno protiv ovih napasti ne postoji nikakva zaštita.

Kao i kod ujeda svakog drugog komarca, tako i ovaj ujed prilično svrbi, ali se ne tako retko napravi i otok koji nije baš mali. Rojevi komaraca će vas pratiti svugde u Sibiru, ali i još nešto.

Posebna vrsta insekata, koje lokalci nazivaju gnus živi ovde, a njihov ujed je vrlo bolan. Kao i za sibirske komarce, tako i ovde važi da ne postoji nikakva zaštitno sredstvo, tako da bi trebalo da se naoružate strpljenjem.

Sasvim očekivano, zima u Sibiru je izuzetno hladna, a u određenim delovima postoje čak i mesta na kojima vlada večiti led, pa se ta mesta sa pravom smatraju najhladnijima na svetu.

Sibir Foto: Pixabay

A kada je u pitanju leto, ono je karakteristično po velikim vrućinama, ali mahom u južnom delu Sibira. Za razliku od juga, u severnom delu i u centralnom Sibiru dolazi vrlo brzo do promene vremenskih prilika. Tako se može desiti da u jednom danu doživite i nekoliko godišnjeg doba, ako se zateknete u tom delu Sibira.

Kao posebna atrakcija se izdvaja sunčanje na lednicima, a ljudi iz Rusije, pa i iz sveta prosto hrle da dožive i to.

Ipak, ako se odlučite za letovanje u Sibiru, nemojte zaboraviti da ponesete i zimsku garderobu, jer se lako može desiti da vam zatreba.

U južnom delu Sibira obično oko tri meseca traje leto i temperature su prilično visoke. Međutim, u centralnom i u severnom delu leto može trajati i svega par dana, a najduže mesec dana. Može se dogoditi da u toku dana temperatura bude 30 stepeni u plusu, a da do večeri padne za čak 20 stepeni.

Sibir Foto: Pixabay

Ne zaboravite i to da, ako želite da posetite više gradova u Sibiru, morate dobro da se raspitate o načinu transporta. Neretko se događa da je potrebno da koristite trajekt, da biste stigli do željenog mesta. Naravno, samo ako Sibir posećujete u toku leta. A ako ga posećujete zimi, onda ćete jednostavno preći preko zaleđene reke ili jezera.

Pojava divljih životinja na području Sibira u delovima, u kojima postoje naseljena mesta nije uopšte neobična i na to ćete se svakako navići.

Ako imate avanturističkog duha, sigurno ćete uživati tokom letovanja u Sibiru!

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA