Avantura za nezaborav: 4 izleta koja ne bi trebalo da propustite ako idete u Tunis

Tirkizno more, pesak kao puder, topao vetar, miris jasmina i vanile koji se širi svuda… Šta vam je još potrebno za sreću?

  • 0
Tunis Prelepi Tunis / pixabay.com

Tunis je jedna od afričkih zemalja koja nam je ove sedmice otvorila granice. Kako je u ovom delu sveta i u oktobru more toplo i savršeno za kupanje, svi koji odluče da krenu put Tunisa imaju priliku da “napune baterije”, uživaju na predivnim peščanim plažama i u odlično opremljenim rizortima.

Ali, otići u Tunis i ostati samo u hotelu velika je greška. Odmor i dobar provod ni tada neće izostati, ali ćete ostati uskraćeni za doživljaje koje obezbeđuju odlasci na izlete.

Ukoliko putujete u Port El Kantaui, Sus, Jasmin Hamamet ili na ostrvo Đerba, evo naših predloga kako da osvežite letovanje.

Ne propustite jahanje kamila

Poslednjih godina ima ih i na plažama, ali je mnogo lepši ugođaj da odete malo dalje od rizorta i jašete kamile u pustinji. Izlet traje oko tri sata, a većina agencija organizuje prevoz mini-busom po ceni od 15 evra pa naviše. U tu cenu uračunati su prevoz od hotela do pustinje i natrag, jahanje kamile i voćna užina između peščanih dina.

Pre nego što krenete na ovaj izlet, obavezno obucite pantalone sa dugačkim nogavicama; ne samo da će vas zaštititi od sunca, već će vas zaštititi i od grube kamilje kože koja može da izazove iritaciju, posebno ako imate osetljivu kožu.

foto Pixabay foto Pixabay

Adrenalinska vožnja kvadova na peščanim dinama 

Malo lupanja srca nikada nije na odmet, zar ne? Istina je da ova avantura košta malo više od jahanja kamile (od 40 evra pa naviše, zavisi sa kojim turističkim vodičem se dogovorite), ali vredi svaku paru.

Pre nego što krenete u osvajanje peščanih dina, obavezno prekrijte najveći deo lica maramom - u suprotnom, nagutaćete se peska koji će vam se uvući i u kosu.

Pravljenje osmica na pesku, vreli pustinjski vetar, adrenalin koji raste iz sekunde u sekundu… Jurenje pustinjom u kvadu je doživljaj koji ćete pamtiti do kraja života.

foto Pixabay foto Pixabay

Plovidba piratskim brodom 

Ako odavno niste bili u dečjem pozorištu, a uželeleli ste se energije koja tamo vlada, izlet gusarskim brodom biće prava atrakcija za vas. Zahvaljujući atmosferi na palubi ponovo ćete se vratiti u detinjstvo - oko vas će biti gusari i fakiri, a imaćete i priliku da se brčkate na otvorenom moru i plivate sa delfinima “na 100 metara dubine”, kako to organizatori ture vole da predstave.

Pored toga, imaćete priliku da naučite i tunišanski tradicionalni ples; jedan “gusar” obično odabere putnicu u najoskudnijem kupaćem kostimu i uči je plesnim koracima, izvodeći vratolomije.

foto Pixabay foto Pixabay

Uz ručak koji je sličan hotelskom sledi fakirska predstava.

Izlet piratskim brodom košta od 30 evra pa naviše, opet u zavisnosti od turističkog vodiča kojeg odaberete.

Poseta gradu keramike

Grad Nabel nalazi se na desetak kilometara od Hamameta i prava je šteta ne posetiti ga, jer se sav asortiman keramike koji je dostupan u Tunisu pravi upravo u ovom gradu.

foto Pixabay foto Pixabay

Ako možete da birate, birajte da u Nabel odete četvrtkom, jer je tada pijačni dan, pa čitav grad vrvi od turista, prodavaca, proizvođača…

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA