≫ 

Rusi su činili 50 odsto turista u Egiptu, a već 5 godina ih nema na obali Crvenog mora: Zašto?

Rusi zvanično mogu da uđu u Egipat, ali ne postoje direktni letovi osim do Kaira

  • 2
Paradise island, Hurgada foto: pixabay.com

Nakon skoro petogodišnje zabrane i intenzivnih rundi pregovora, ruski nacionalni avio-prevoznik Aeroflot je tek u aprilu 2018. godine obnovio letove za Kairo. Ipak, zbog nedostatka čartera ka Crvenom moru to nije vratilo ruske turiste u Egipat.

Zabrana ruskih letova ka Egiptu je stupila na snagu u oktobru 2015. godine nakon ekspolozije bombe u ruskom avionu kompanije Metrodžet iznad Šarm el Šeika kada je poginulo svih 224 putnika i članova posade koji su se vraćali sa odmora u rodni Sankt Peterburg.

Upravo je ovaj tragičan slučaj imao negativan uticaj na egipatsku turističku industriju koja je svake godine živela od miliona ruskih turista.

Atef Abdel Latif, šef turističke agencije Mosafiron rekao je da su Rusi činili 50 odsto turista koji su posećivali Hurgadu i svi se nadaju njihovom velikom povratku.

Iako su te 2018. godine obnovljeni letovi ka Kairu, putovanja u Hurgadu nisu direktno ni zvanično odobrena od ruske vlade, pa su se tako ruski turisti dovijali i autobusima dolazili iz prestonice Egipta.

Mnogi su ujedno presedali, odnosno dolazili Aeroflotom od Moskve do Antalije, a zatim kompanijom Turkish Airlines od Antalije do Hurgade.

Glavni razlog za pad ruskih turista jeste taj što iako mogu da ulaze u Egipat, zabrana zapravo zvanično nije ukinuta, a otežana logistika je značajno smanjila volju i želju za Crvenim morem.

S druge strane, bez direktnog čarter leta aranžman je skuplji, pa tako 7 dana sa avionskim kartama i smeštajem košta čak 1.000 evra što je duplo skuplje od aranžmana iz Srbije.

Ipak, imućniji Rusi rado krše ovu zabranu na indirektan način jer, iako tehnički nema direktnih čartera iz Moskve, sa presedanjem oni ne rade ništa protivzakonito.

S druge strane, pandemija korona virusa koja je onemogućila putovanja na nekoliko meseci je samo doprinela razvlačenju ovog dugogodišnjeg problema.

- Ruska vlada zna da je ovo samo početak i da će turisti nalaziti način da dođu u Egipat - navodi predsednik Turističkog sindikata Basem Halaka koji dodaje da još uvek nije objavljeno kada će zabrana i zvanično prestati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA