Ove zemlje nisu okrenule leđa Srbiji ni kada je bilo najgore: Evo gde smo mogli da putujemo letos

Sezona odmora je iza nas, a mi smo rešili da sumiramo šta se sve dešavalo tokom letnjih meseci u svetu turizma, odnosno gde su Srbi mogli slobodno da putuju

  • 3
Grčka, Turska, Italija, Crna Gora plaža, more letovanje Foto: Pixabay, Shutterstock

Od kako je u martu mesecu ove godine proglašena pandemija korona virusa, čini se da je svet turizma naprasno stao. Mnoge države su zatvarale svoje granice i uvodile određene zabrane za strane turiste, a samo mali broj zemalja je tokom letnje sezone ipak otvorio vrata za Srbe.

Najveći zaljubljenici u putovanja su od maja meseca sa nestrpljenjem čekali da se otvore granice određenih država, kako bi svoj letnji odmor proveli na plaži, uživaju u suncu i moru.

Iako je dobro poznato da su Srbi najveći ljubitelji Grčke, istina je da smo ove godine morali da preskočimo posetu prelepih ostrva i primorskih gradića, te da se fokusiramo na druge zemlje.

I dok je, sudeći po procenama zdravstvenih stručnjaka kao i analizi novoobolelih u Srbiji, situacija tokom avgusta i septembra bila dosta povoljna, samo nekoliko država nam nije okrenulo leđa.

Pa, gde građani Srbije mogu slobodno da idu? Izbor je prilično sužen, a ove 3 zemlje su bile najpopularnije:

Turska

Još od juna meseca jedna od retkih zemalja koja je dozvoljavala nesmetani ulazak srpskim turistima jeste Turska. Baš zato i ne čudi što su se mnogi preorjentisali i odlučili da leto 2020. provedu baš u nekom od turskih letovališta.

Alanja, Turska Alanja / Foto: Pixabay

U Tursku je bilo moguće putovati jedino avionom, jer su drumske granice prema Bugarskoj za naše turiste bile zatvorene, a po preporuci Evropske Unije. Što se testiranja tiče, ono nije bilo obavezno niti zahtevano. Jedino što je obavezno jeste provera telesne temperature na aerodromu. Kasnije, prilikom prijavljivanja u hotelu su turisti popunjavali obrazac i izjasnili se se o svom zdravstvenom stanju.

U  julu su vlasti u Turskoj donele odluku da ubuduće ne snose troškove lečenja državljana Srbije obolelih od korona virusa, što znači da svako ko nema uplaćeno socijalno zdravtsveno osiguranje sam snosi troškove obaveznog karantina i lečenja u bolnici.

Egipat

Osim toga što je Egipat ovog leta bio izuzetno povoljan sa aranžmanima u proseku od 500 evra sa uslugom all inclusiva, avionom i PCR testom, ova zemlja se izdvojila kao i jedna od najbezbednijih zbog izuzetno zadovoljavajuće epidemijske situacije. Takođe, najavljeno da svi državljani Republike Srbije do 31.10. 2020. godine mogu besplatno da dobiju vizu za ulazak u Egipat.

Egipat all inclusive more plaža hotel foto: pixabay.com

Za putovanje u Egipat neophodno je da svaki putnik ima negativan PCR test na Covid-19, a obično turističke agencije nude organizovano testiranje.

Što se tiče polise osiguranja, ona je obavezna i mora sadržati dodatno osiguravajuće pokriće za Covid-19.

Albanija

U vreme pandemije korona virusa kada nam je zabranjen pristup omiljenim letnjim destinacijama, mnogi Srbi počeli su da razmišljaju o Albaniji. Istovremeno, i Albanci su sami priznali da su im turisti sa Balkana prekopotrebni.

Dermi Foto: Pixabay/ Dermi, Albanija

Kako je rečeno, državljanima Srbije nisu neophodni ni PCR testovi niti se primenjuje samoizolacija tokom boravka u Albaniji. A sasvim je izvesno da čak pojedini aranžmani u Draču koštaju duplo jeftinije nego na Tari ili Zlatiboru.

Da li ste vi putovali ovog leta u neku od nabrojanih destinacija?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dara

    27. oktobar 2020 | 14:26

    Ja sam bila sa dečkom prvo na Maldive pa onda Zanzibar, to je sve svecki

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA