≫ 

Gde ćemo letovati ove godine: U 4 zemlje u komšiluku možemo bez ograničenja, za 3 čekamo odgovore

Bugarska, Turska i Grčka mogle bi da promene uslove za dolazak srpskih turista, ali sve zavisi od situacije koju diktira pandemija korona virusa

  • 20
kovid pasoš koronavirus putovanja

Foto: Shutterstock

Pandemija korona virusa uzdmala je ceo svet, a veliki udarac zadala je, pored ostalih, i turizmu. Prošlog leta državljani Srbije potražili su osveženje na destinacijama u susedstvu; Bosna i Hercegovina, kao i Albanija postale su destinacije na koje su naši turisti rado odlazili bez ikakvih ograničenja.

Neum je bio jedino mesto gde su srpski turisti mogli da uživaju na Jadranu, bez prethodno urađenog PCR testa i odlaska u karantin. Zato je ovo malo primorsko mesto u Bosni i Hercegovini dobilo etiketu najtraženije destinacije u prošlogodišnjoj letnjoj sezoni.

Neum, BiH

Neum, BiH / Foto: Wikimedia/Pudelek/Marcin Szala

Neki su prošle godine prvi put posetili i prirodne lepote Albanije, pa su letovališta poput Drača, Sarande, Valone i Ksamila bila puna srpskih turista koji su do tada mahom letovali u susednoj Grčkoj koja nam je, zbog situacije sa korona virusom, "spustila rampu".

Saranda

Saranda / pixabay.com

U ovom trenutku, na spisku zemalja u koje možemo slobodno da otputujemo, pored BiH i Albanije, nalaze se još i Crna Gora i Severna Makedonija, kao i udaljene destnacije - San Marino, Jamajka, Kolumbija, Kostarika, Meksiko, Pakistan, Palau, Sudan, Centralnoafrička Republika i Tanzanija.

Memorandum sa Grcima može mnogo toga da promeni

 

Ministarka turizma Tatjana Matić navela je da je u svakodnevnoj komunikaciji sa grčkim ministarstvom, te da su pregovori o uslovima dolaska srpskih državljana u Grčku ovog leta "u toku". Memorandum o razumevanju u oblasti turizma u uslovima pandemije korona virusa, kojim će biti definisani uslovi ulaska putnika iz Srbije u Grčku, odnosno iz Grčke u Srbiju, u periodu od 1. maja do 1. oktobra 2021. godine, tek bi trebalo da bude potpisan.

Prema rečima ministarke Matić, Memorandumom je predviđeno međusobno priznavanje elektronskih sertifikata o vakcinaciji:

- Na taj način biće omogućen ulazak građanima obe zemlje koji su vakcinisani, dok će za građane koji nisu vakcinisani biti obavezan PCR ili antigenski test. Takođe, na granici će se raditi nasumični brzi testovi.

grčka zastava

Foto: Pixabay

Crna Gora za sada otvorena za turiste iz Srbije

 

Naši susedi takođe su bili predostrožni prošlog leta, ali sada je situacija znatno drugačija.

Nedavno su ukinuti testovi za ulazak državljana Srbije u Crnu Goru, a direktor YUTA Aleksandar Seničić izjavio je da se nada da će takva situacija ostati i ubuduće. Ukoliko se situacija ne promeni, ovog leta ćemo u Budvu, Sutomore, Kotor, Ulcinj, Herceg Novi, Igalo i druga primorska mesta u Crnoj Gori odlaziti kao pre 2020. godine - samo uz pasoš ili ličnu kartu.

Crna GORA BUDVA TURISTI, turizam, panorama grada, more, letovanje plaža odmor

Foto: Tanjug/Newmediateam

Seničić je, takođe, naveo da ćemo moći nesmetano i bez PCR testova da posećujemo i Bosnu i Hercegovinu, kao i Albaniju.

Nedavno je Bugarska opet uvela PCR testove za naše državljane, ali bi do leta situacija mogla da se promeni. Da li će nam tada biti potrebni sertifikat o vakcinaciji, negativan test na koronu ili samo pasoš, ostaje da se vidi.

U Egipat, Tursku i Emirate uz negativan PCR test

 

Jedna od omiljenih letnjih destinacija svakako je Egipat. Za odlazak u "zemlju faraona" državljanima Srbije neophodan je negativan PCR test, baš kao i za Tursku, Hrvatsku i Ujedinjene Arapske Emirate, zemlje koje su takođe u najužem izboru za odlazak na letovanje.

Veliki broj naših građana prošle godine odmarao je u Egiptu, a i tokom zime mnogo turista iz Srbije boravilo je u Hurgadi i Šarm el Šeiku. Čak ni obavezno testiranje pre odlaska u Egipat i pre povratka u Srbiju ljude željne putovanja i odmora nije sprečilo da spakuju kofere.

Egipat, Hurgada

foto: Caribbean World Resort Soma Bay

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, za posetu Turskoj, svim stranim državljanima, uključujući i decu uzrasta preko 6 godina, potreban je negativan PCR test na korona virus urađen u poslednja 72 sata.

Državljani Srbije mogu da putuju i u Ujedinjene Arapske Emirate (izuzev u Abu Dabi), uz negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati. Za odlazak u Abu Dabi propisano je da negativan PCR test na koronu ne sme da bude stariji od 72 sata, navedeno je na sajtu SMIP-a.

foto Pixabay

foto Pixabay

Iako prošle godine srpski turisti nisu odlazili u Severnu Makedoniju, lepote Ohridskog jezera ovog leta mogle bi da privuku veliki broj naših turista, što zbog činjenice da je ulazak omogućen bez ograničenja, što zbog ljubaznih domaćina, prirodnih lepota i povoljnih cena po kojima je ova zemlja poznata.

Masovna imunizacija protiv korona virusa u Srbiji je u toku, a do sada je vakcinisano više od 1,2 miliona građana. Lekari stalno podsećaju da je kolektivna imunizacija preduslov da što pre pobedimo pošast protiv koje se borimo od marta 2020. Tad će, veruju, svako od nas neometano moći da planira odlazak na godišnji odmor van granica Srbije.

Da li će nam za odlazak na letovanje biti nepohodan takozvani pasoš imuniteta ili nas čeka testiranje na korona virus, za sada ostaje nepoznanica.

Video: U toku dogovori o uslovima putovanja, najteže sa Španijom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kerol

    21. februar 2021 | 22:05

    U nasoj Srbiji bre, predivne banje, jezera, reke planine...

  • Licemerka

    21. februar 2021 | 23:07

    U Mirijevu.🤷‍♀️

  • Ljubiša

    21. februar 2021 | 22:57

    To zavisi kako rodi paradajz, a drugo, ako ovako nastavimo, letovaćemo... na terasi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA