≫ 

Najlepši zaliv na Jadranu čuva vila koja čeka zlatni brod: Legenda o Kotoru koja traje vekovima

Neverovatan je način na koji se u Kotoru spajaju staro i novo. Uz srednjevekovne građevine u gradu ima i vrlo modernih kafića, i uvek je živo, a naročito tokom čuvenog Kotorskog karnevala

  • 4
Kotor, Crna Gora Foto: Pixabay/pixelraw

Na obalama Bokokotorskog zaliva leži grad, po mnogo čemu specifičan. Najpre po tome što je tokom cele godine živ, a ne samo u toku turističke sezone.

Stara luka u Kotoru, kao i prilično dobro očuvane gradske zidine nalaze se na listi svetske baštine UNESKO, a venecijanski uticaj je uočljiv na mnogim građevinama.

Grad kontrasta

Neverovatan je način na koji se u Kotoru spajaju staro i novo. Uz srednjevekovne građevine se u gradu zapažaju i vrlo moderni kafići. U gradu je uvek živo, a naročito tokom čuvenog Kotorskog karnevala.

Ta tradicionalna manifestacija je ranije organizovana jednom godišnje i to dve sedmice pred početak Velikog Vaskršnjeg posta. A od 2002. godine se tradicionalno organizuje i u toku leta, te poprima međunarodni karakter.

Iako su Mlečani najduže vladali Kotorom, pa očekivano ostavili i najdublji trag u istoriji grada, boravili su tu i Iliri, ali i Rimljani. Vladala je ovim područjem i Vizantija, kao i Austrougarska.

Atrakcije u Kotoru

Osim čuvene katedrale Svetog Tripuna, naročitu pažnju turista privlači i ukupno 1.350 stepenika, koji vode do tvrđave Svetog Jovana, poznate kao tvrđava San Đovani. Sa tog mesta se pruža neverovatan pogled na ceo grad i zaliv.

Posebno su zanimljive i tri gradske kapije. Ipak, Vilinska kapija koja se nalazi iznad grada privlači najveću pažnju, jer je prati lokalna legenda.

Samo potomci osnivača grada Kotora i nekadašnjih mornara imaju tu moć da vide vilu koja sedi na obližnjoj steni. Vila na toj steni, navodi legenda, čeka da se pojavi zlatni brod koji će je odvesti daleko u svet. Ali, vila će se vratiti sa tog neobičnog putovanja i tako potvrditi da je Kotor zaista najlepši grad na celom svetu.

Prekoputa Kotora se nalazi Prčanj, gde mnogi Kotorani odlaze kako bi uživali na plažama ili takozvanim pontama. I tamo se takođe može čuti od meštana jedna od lokalnih legendi, koja je poslužila Stevanu Koprivici kao inspiracija za predstavu „Tre sorelle“.

Za one željne upoznavanja atrakcija, Kotor je idealna polazna tačka. Osim magičnog Perasta, u njegovoj okolini se nalazi i ostrvce Gospa od Škrpjela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DMNB

    9. april 2021 | 13:24

    Cela Boka je prelepa, nekako ima dusu. Kao omladinac sam odlazio u Dobrotu, kasnije sam bio na raznim mestima i video da mi je najlepse u Boki. Zadnjih 5 god. odlazim samo u Orahovac. Covek treba da ide tamo gde se oseca opusteno i zadovoljno.

  • Toni

    9. april 2021 | 13:00

    Kotor je prelijep.

  • USA

    9. april 2021 | 13:00

    Obozavam Kotor, uvek kada sam u prilici, dolazim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA