≫ 

Upoznajte lepotu drevnog Egipta dok letujete u Hurgadi: Izlet do Luksora je doživljaj za pamćenje

Krstarenje Nilom pruža nebrojeno mogućnosti za upoznavanje kulture drevnog Egipta

  • 0
Izlet u Luksor, Egipat Foto: Pixabay/maryam62

Najlepši način za upoznavanje drevne egipatske civilizacije je krstarenje rekom Nil. Ukoliko odmarate u Hurgadi, izlet do Luksora je jedna od opcija koja će vam omogućiti da otkrijete sve lepote istorije ove zemlje.

Udaljenost između Hurgade i Luksora je oko 300 kilometara. Obično se u Luksor stiže u ranim jutarnjim časovima.

Turisti najpre imaju priliku da posete hram Karnak, smešten na desnoj obali Nila. Od Luksora je udaljen oko 2 kilometra i od 1979. godine se nalazi na listi Svetske baštine UNESCO.

Zatim se ide u obilazak omanje fabrike u kojoj se izrađuje papirus. Turisti posle toga odlaze brodićem na zapadnu stranu Nila, kako bi ručali u restoranu i uživali u ukusima lokalnih specijaliteta.

U zavisnosti od toga koja agencija organizuje izlet u Luksor, turistima može da bude ponuđen i obilazak radionice, u kojoj se obrađuje alabaster.

Nakon toga će imati priliku da posete i Dolinu kraljeva, mesto sačinjeno od Istočne i Zapadne doline, gde su sahranjivani faraoni i članovi vladajućih porodica u periodu od 16. do 11. veka pre Hrista. Najpoznatija grobnica u Dolini kraljeva je faraona Tutankamona.

Hram kraljice Hatšepsut je sledeća odrednica tokom ovog, izuzetno bogatog i aktivnog izleta. Ona je bila član 18. egipatske dinastije i ostala je upamćena kao prva žena koja je imala titulu faraona. Smatra se da je ovaj hram izgrađen oko 1485. godine pre Hrista.

Naročito je zanimljiv atrijum u hramu, poznat po bogatim reljefima.

Izlet u Luksor se završava posetom Memnonovim kolosima. Ove dve statue predstavljaju faraona Amenhotepa Trećeg i smatra se da su nastale tokom 14. veka pre Hrista. Odmah pored ovih masovnih statua su i dve manje i predstavljaju faraonovu majku Mutemviju i suprugu Tij. Ukupna visina statua je nešto veća od 17, odnosno 18 metara.

Video: Oaza kao iz bajke: Njenim lepotama nije odoleo ni Aleksandar Veliki

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA