≫ 

Biser hrvatske obale: Dubrovnik u maju, prilika da ovaj drevni grad vidite u drugačijem svetlu

Mnogi ga smatraju najlepšim gradom hrvatskog primorja i mondenskim letovalištem čijim ulicama rado šetaju turisti sa svih strana sveta

  • 23
Dubrovnik

Foto:Pixabay

Ako ste se uželeli putovanja kroz vekove, pravi izbor za vaš odmor je biser hrvatske obale, drevni grad Dubrovnik.

Iz Srbije i Beograda do ovog, po mnogima mondenskog letovališta, koje rado posećuju i holivudske zvezde, možete da stignete avionom ili autobusom.

Avionska karta, u jednom pravcu do Dubrovnika ovog maja,  košta od 120 evra pa naviše, u zavisnosti od avio kompanije.

Put od beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" do dubrovačkog aerodroma "Ćilipi" traje nepunih sat vremena.

Ukoliko se odlučite da putujete autobusom karta će koštati blizu 50 evra u jednom pravcu, a putovanje će trajati od 13 do 15 sati.

Oni koji su ulicama ovog grada poršetali u maju, kažu da je u ovo doba godine posebno lep i da se u njegovim čarima može uživati punim plućima.

Državljani Srbije koji u Hrvatsku putuju iz turističkih razloga i imaju potvrdu o uplaćenom smeštaju mogu da uđu u ovu državu pošto prilože negativan PCR ili brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati ili da prilože potvrdu o vakcinaciji od koje je prošlo više od 14 dana.

Deca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja ili staratelja izuzeta su od obaveze posedovanja negativnog PCR testa i samoizolacije ukoliko roditelji ili staratelji poseduju negativan PCR test ili brzi antigentski test, odnosno potvrdu o vakcinaciji ili preležanoj bolesti COVID-19.

Dubrovnik je grad u Hrvatskoj i administrativni centar Dubrovačko-neretvanske županije.

Ova luka koju mnogi zbog bogate kulturno - istorijske baštine smatraju biserom hrvatske obale privlači turiste sa svih strana sveta.

Tri grada prostranog Balkanskog poluostrva - Istanbul na istočnoj strani, Atina na južnoj i Dubrovnik na zapadnoj strani poznata su širom planete kao izrazito turistička mesta.

Ovaj značaj im je određen samim prirodnim položajem i bogatstvom koje ih okružuje, što nije jedini razlog njihove privlačnosti.

Biser Jadrana

 

U bogatoj prošlosti ovi gradovi su bili poprišta sudara svetskih strujanja i svaki od njih ima svoj poseban lik i duh.

Prostor Dubrovnika bio je naseljen još u doba neolita, a poznat je po svom starom gradskom jezgru u kome se prepliću i susreću razne kulture koje su ostavile trag na zidinama i u duhu ovog drevnog grada. Popularan naziv za grad ranije je bio Srđ.

Ukoliko ste zainteresovani za drevne gradove i njihovu istoriju, poseta Dubrovniku je pravi izbor.

Grad je turistički biser, tako da je zanimljiv i van letnje sezone, kada u njemu sve vrvi od turista sa raznih meridijana sveta.

Nije retkost da na Stradunu, koji je glavni deo ovog grada, sretnete ljude koji čine ceo svet u malom.

Ono što vas u Dubrovniku neće obradovati  usred sezone su cene u kafićima i restoranima. Kafa u lokalnim kafićima u sezoni košta malo više od četiri evra, gusti sok četiri evra, a pica 13 evra.

Posetioci ove destinacije koji su podelili iskustvo na forumima kažu da su zbog pandemije korona virusa cene ovog maja gotovo za 50 odsto niže nego ranijih godina u ovo vreme.

Svakako najinteresantniji i najlepši deo Dubrovnika je Stari grad. Okružen je srednjovekovnim zidinama koje vraćaju u prošla vremena.

Glavna atrakcija je pešačka tura kroz Stari grad koji krase raskošne aristokratske palate i prelepe katedrale smeštene unutar srednjovekovnih utvrđenja.

Ako se odlučite da posetite Dubrovnik, dok budete hodali lavirintima grada bićete očarani ne samo impozantnim istorijskim zdanjima, već i specifičnim osećajem mistike koja se oseća svuda okolo.

Kad dođete u Dubrovnik nemoguće je da ne prođete Stradunom, glavnom dubrovačkom ulicom poznatoj po mestu na kome su se vekovima odigravali razni festivali, ali i na kome su u sezoni i danas atrakcija trubaduri.

U Stradunu nikad nije tiho, a da biste doživeli Dubrovnik i sve ono što on vekovima skriva unutar svojih zidina, morate prošetati ovom ulicom bogatom zanimljivim suvenirnicama, restoranima, kafićima... Ako se niste prošetali Stradunom, kao da niste ni bili u Dubrovniku – poznata je uzrečica vezana za ovu ulicu.

Videćete istorijske znamenitosti poput Gradske katedrale, crkve Svetog Vlaha - zaštitnika grada Dubrovnika, gradski arhiv ili Sponza palatu, oduševićete se Kneževom palatom, zvonikom i brojnim drugim građevinama.

Svi ovi spomenici potiču iz poznog srednjeg veka i iz ranog doba renesansne arhitekture.

Definitivno jedan od glavnih simbola Dubrovnika je Onforijeva česma, najpoznatija fontana grada i možda najlepši i najzanimljiviji spomenik u Starom gradu. Predstavlja jedinstveni primerak miksa gotske i romanske arhitekture u Dubrovniku.

Nemojte zaboraviti da posetite i tvrđavu Minčeta koja je najviša tačka Dubrovnika. Izgrađena je davne 1319, a kasnije je dograđivana u 15. veku i od tad stoji gordo nad gradom.

Tu je i tvrđava Bokar, jedan od najlepših predstavnika drevne arhitekture Dubrovnika. Nalazi se na jugozapadnom delu gradskih zidina Starog grada i izgrađena je radi odbrane glavnog ulaza, Pile kapije. Njena izgradnja je otpočela još davne 1461. godine.

Uz posetu kulturno-istorijskih znamenitosti u ovom drevnom gradu na obali Jadrana možete da se okupate i na sunčanim plažama. Među najpoznatijim, a i najbližim plažama samom gradu su plaže Kupari, Banje i Sveti Jakov.

Video: U Zagrebu održana eksperimentalna žurka bez maski i distance

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • USA

    16. maj 2021 | 21:24

    Sve je to ok, ali taj isti grad je dozvolio da mu jedan primitivni Tomson peva na Stradunu.

  • Misoni

    16. maj 2021 | 21:43

    Tamo nismo dobrodosli mada sam vise puta pokusavao sebe da ubedim da to nije tako svaki put lose iskustvo ...nikad vise, daleko im lepa kuca....

  • Lara

    16. maj 2021 | 21:23

    Nije ni Dubrovnik ono sto je bio, pogotovo mislim na stanovnistvo, dubrovcani su napustili grad, a naselili ga zapadno-hercegovci koji su izgleda sve zauzeli i sa sobom donijeli sve sto nema veze sa ovim gradom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA