Sejšeli: Simbol besprekorne lepote i mira

Na Sejšelima je sve osmišljeno u svrhu privlačenja pažnje, zadržavanja prepoznatljivosti i etikete elitne destinacije

  • 0
Sejšeli, Sejšelska ostrva Foto: Pixabay/walkerssk

Sejšeli ili Sejšelska ostrva su jedna od najpoznatijih i najatraktivnijih turističkih destinacija na svetu. Ova republika je svojom kopnenom površinom mala, ali je njeno prostranstvo veliko, zahvaljujući razuđenosti arhipelaga. Sejšeli su sačinjeni od čak 115 ostrva u zapadnom delu Indijskog okeana, koja se protežu na prostoru od preko milion kvadratnih kilometara. Udaljenost od istočne obale afričkog kontinenta je oko 1. 600 km. I može se reći da se nalazi u trouglu između kopnenog dela Afrike, ostrva Madagaskar i Azije. Broji preko 90.000 stanovnika, a glavni grad je Viktorija i nalazi se na ostrvu Mahe. Ovaj grad je ujedno najmanja prestonica jedne države na svetu. Više jezika je zastupljeno na teritoriji Sejšela, a najviše se govori kreolskim, engleskim i francuskim. Među stanovništvom dominiraju katolički Hrišćani.

Istorija Sejšela

Sejšeli, Sejšelska ostrva Foto: Pixabay/devdasgorrela

Postoje istorijski podaci prema kojima su Sejšeli otkriveni još davne 1502. godine. Tvrdi se da ih je pronašao slavni moreplovac Vasko de Gama, na svom putovanju. Međutim, prvi zapisi datiraju tek iz 1756. godine. A svoju nezavisnost su Sejšeli stekli pre čitavih 45 godina. Naime, ova ostrva su dugo bila nerešeno pitanje između Engleske i Francuske, a postojali su pokušaji i drugih nacija za kolonizaciju. Tokom 19. veka, veliki broj kineskih i indijskih trgovaca se naselio na ovoj teritoriji. Po sticanju nezavisnosti, Sejšeli su krenuli prema većem napretku, pogotovo na polju turizma. Sedamdesetih godina 20. veka, sa radom je započeo i internacionalni aerodrom na ostrvu Mahe, koji je otvorio put turistima iz celog sveta.

U čemu je tajna tolike popularnosti Sejšela?

Sejšeli Foto: Pixabay.com

Ova ostrvska zemlja je oduvek odisala uzvišenom i raskošnom lepotom. Zato je njeno stanovništvo došlo na ideju da svu veličanstvenost Sejšela zaštiti od prevelike posećenosti, što bi moglo narušiti njenu netaknutu prirodu i harmoniju. To su jednostavno postigli podizanjem cena za turističke posetioce, čime je ograničeno potencijalno ugrožavanje ekosistema. A poznato je da upravo masovni turizam uništava kvalitet i najpostojanijih lokacija.

Na području ovih ostrvaca, nalazi se veliki broj ekskluzivnih hotela, ali i drugih luksuznih građevina. Sve je osmišljeno u svrhu privlačenja pažnje, zadržavanja prepoznatljivosti i etikete elitne destinacije. Samo mesto odiše magičnom romantikom i opuštajućom i prijatnom atmosferom i praktično poziva na uživanje. Zato je naročito privlačno mladim zaljubljenim parovima, bilo da svoj brak žele da krunišu na Sejšelima ili na njima provedu svoj medeni mesec.

Zahvaljujući svojoj tropskoj poziciji, te blizini Ekvatora, na Sejšelskim ostrvima tokom čitave godine vlada topla klima. Temperature su uglavnom između 25 i 32 stepena, što pogoduje ljudskom telu. Ipak, i Sejšeli imaju hladnije i toplije periode, mada su i jedni i drugi u pomenutim temperaturnim granicama. Jedino što ih razlikuje jeste vlažnost vazduha. Tako je npr. u tzv. "hladnijim" sezonama nešto veća mogućnost za kišu i pljuskove. Ali i ovakve pojave su kratkotrajne. Javljaju se obično u periodu između decembra i marta. Suva i toplija sezona je zastupljena između juna i septembra, dok su ostali meseci uglavnom prelazni po svom karakteru. Oni su ujedno i najpogodniji za posetu Sejšelima. Više o klimi i sezonama na Sejšelima možete pročitati ovde.

Kakve su cene smeštaja na Sejšelima?

Sejšeli Foto: Pixabay.com

Kao što je pomenuto, cene na Sejšelskim ostrvima nikada nisu zaista niske, za budžet prosečnog posetioca. Pa ipak, razlikuju se periodi u godini kada one nešto više porastu ili osetnije padnu. Ukoliko želite da posetite Sejšele uz nešto manje novca, možete to učiniti u toku juna i jula, kada je tzv. "srednja sezona". Takođe, treba voditi računa o izboru smeštaja, ukoliko želite potpuni užitak pri poseti ostrvima.

Kako izabrati idealan smeštaj?

Najčešći izbor turista je ostrvo Mahe, zahvaljujući najvećem izboru hotela. Njegovoj popularnosti doprinosi i blizina aerodroma. Isto tako, ovo ostrvo je vrlo atraktivno zbog svojih predivnih plaža, sa savršenim, puderastim peskom i tirkiznom vodom. Među njima se naročito izdvaja plaža Beau Vallon Bay, koja se nalazi na severozapadnom delu ostrva. Severni deo se diči romantičnom plažom po imenu Carana, dok se i duž čitave južne i jugozapadne obale pružaju druge, izvanredne plaže, kao što je Takamaka, Anse Bazarca i mala Policijska plaža (Petite Police bay).

Glavni grad Viktorija predstavlja moderni deo ostrva i poželjno je posetiti ga tokom svog letovanja na Sejšelima. A iz njene gradske luke je moguće otploviti u razgledanje okolnih ostrva (Island Hopping). Ovakvi transferi su vrlo pouzdani i dobro organizovani i odvijaju se u vreme kada je more mirno.

Kako učiniti svoj odmor na Sejšelima savršenim?

Sejšeli Foto: Pixabay

Nakon što ste se odlučili za savršen smeštaj na Sejšelima, postavlja se pitanje kako najefikasnije provesti vreme. Samim odabirom ove destinacije, učinili ste ogroman korak prema savršenom odmoru. A da biste iskoristili puni potencijal letovanja u ovoj ostrvskoj zemlji, treba da znate više informacija o njenim najvrednijim kvalitetima. Pre svega, na Sejšelima se posebno ističu tri granitna ostrva: Mahe, Pralen i La Dig. Poželjno je posetiti ih bez izuzetka, jer sva tri pružaju najuzbudljiviji sadržaj, kako tokom dana, tako i noću. Mahe je najurbaniji od njih, dok ostali pružaju nešto mirniju atmosferu. Od ovog ostrva, do Pralena, može se stići vožnjom brodićem, za oko sat vremena, ili pak lokalnim letom. Na ostrvu Pralen se nalazi plaža poznata po imenu Anse Lazio, za koju se govori da je najlepša na svetu! Sem toga, u okolini ostrva su prisutni fantastični koralni grebeni, raj za sve ljubitelje ronjenja. A dostupna je i botanička bašta Valle de Mai, gde se nalazi posebna vrsta kokosove palme. Njen plod se zove Coco de Mer i predstavlja najveći kokosov orah na svetu.

Do ostrva La Dig se može doći sa Pralena, brodićem. Na ovom ostrvcetu je zabranjeno korišćenje motornih prevoznih sredstava, u cilju zaštite ekosistema. Pa turisti za obilazak mogu koristiti eventualno bicikle. Ako ste se pitali odakle potiču najlepše fotografije koje vidimo o Sejšelima, odgovor leži upravo ovde. Ostrvo La Dig poseduje plažu Anse Source D’Argent, koja se ponosi svojim blistavim peskom i nenadmašnim plavetnilom okeana. A briljantnu atrakciju predstavljaju i džinovske, dugovečne kornjače Aldabra! Porodična poseta ovom ostrvu, doneće vašoj deci neizmernu radost tokom druženja sa ovim nesvakidašnjim životinjama.

Još jedna velika prednost letovanja na Sejšelima jeste mir. Stanovnicima je posebno važno da gosti u potpunosti i neprekidno uživaju u svom odmoru i, sa tim ciljem, donet je zakon da svaka zabava i muzika prestaju oko pola 12. Već u ponoć, možete čuti samo zvuke koje pruža čista priroda.

(Telegraf.rs./PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA