Vodič za Zanzibar: Destinaciju iz snova

Ako ste ikada videli bar jednu fotografiju ovog jedinstvenog arhipelaga, sigurno ste razmišljali o njegovom obilasku

  • 0
Zanzibar Zanzibar / pixabay.com

Usred tirkiznoplavog Indijskog okeana, nalazi se ostrvska država Zanzibar, koju posetioci opravdano nazivaju draguljem Afrike. Smeštena je uz istočnu obalu Tanzanije i sastoji se od nekoliko ostrva. Najveće je istoimeno ostrvo Zanzibar, poznato i po nazivu Unguja. I sama pomisao na ovu destinaciju stvara slike besprekornih plaža sa brojnim palmama i najsitnijim belim peskom. Ali nije samo egzotična priroda bogatstvo Zanzibara. Ono se izdvaja i po svom duhu, kome doprinosi gostoljubivost i vedrina lokalnog stanovništva.

Ako ste ikada videli bar jednu fotografiju ovog jedinstvenog arhipelaga, sigurno ste razmišljali o njegovom obilasku. A ono što na slikama ne možete uočiti, jeste toplina i srdačnost kojom ćete biti dočekani. Bogata istorija, raznovrsni običaji, specifična arhitektura i jedinstvena tradicija čine Zanzibar uvek poželjnom destinacijom za posetioce svih uzrasta i afiniteta. Bez obzira na to da li ste mirne prirode ili avanturističkog duha, težite kompletnom odmoru ili dobroj zabavi, ako otputujete na Zanzibar, pronaći ćete ono što vam najviše prija.

Opšte informacije

Na Zanzibaru živi pleme Svahili. Ali se ovde stapa veliki broj nacija, kao i kultura. Postoje elementi arapske, persijske, portugalske i omanske tradicije i običaja. Ovde se susreću običaji poreklom sa tri kontinenta, što se posebno odražava na zanzibarsku bogatu kuhinju i specijalitete sa različitih strana sveta. Zbog viševekovne vladavine Omana nad Zanzibarom, stanovništvo je ovde većinski muslimansko, sa čak preko 98% pripadnika islamske veroispovesti. Govori se svahili jezikom, ali je zbog razvijene trgovine lako sporazumeti se sa lokalnim stanovnicima ukoliko govorite bilo kojim od svetskih jezika. Pored trgovine, meštani se bave i poljoprivredom, kao i ribolovom. Narod je srdačan, pristupačan i uobičajeno pozdravljaju ljude na ulici, iako ih ne poznaju. Zato je gostoprimstvo meštana opštepoznato.

Treba znati i da u kulturi Zanzibara novi dan započinje od momenta izlaska sunca, a ne od ponoći. Razlog za to je blizina ekvatora, te skoro podjednaka dužina obdanice i noći, tokom čitave godine.

Turističke atrakcije

Zanzibar Foto: Pixabay.com

Zanzibar popularno nazivaju i "ostrvom kontrasta". Razlog za to leži u njegovom spoju luksuza i glamura, sa skromnim načinom života lokalnog stanovništva. Po šarolikosti i kombinaciji urbanog i tradicionalnog, posebno se ističe Stone Town (Kameni grad). On predstavlja stari deo glavnog grada, koji se nalazi na najvećem ostrvu arhipelaga. Lokalno stanovništvo ga često naziva i Shangaani, prema plemenu koje je prvobitno naselilo ostrvo, došavši iz Mozambika. Neobično je da je ovaj grad po svojoj strukturi poput lavirinta, koji čine vrlo uzane ulice, jer su kamene kuće u ovom delu građene bez ikakvog plana. Krase ga mnogobrojni detalji, poput masivnih vrata, veličanstvenih balkona i specifičnih arapskih lukova. A sivilo kuća i kula remete brojni marketi, galerije i prodavnice suvenira. Pored svoje grandioznosti, ovaj grad se može pohvaliti i činjenicom da je predstavljao rodno mesto Fredija Merkjurija. Zato se ovde nalazi i muzej, posvećen upravo ovom slavnom umetniku. A Kameni grad je od 2000. godine priznat i kao spomenik kulturne baštine, zbog čega se nalazi na Uneskovoj listi.

Ljubitelji istorije i svi oni koji žele da se bliže upoznaju sa kulturom Zanzibara, mogu posetiti nekadašnju Sultanovu palatu, znamenitu i fotogeničnu građevinu, koja je pretvorena u muzej. Na samoj obali je Kuća čuda, znameniti spomenik kulture, koji svedoči o ubrzanom napretku i bogatstvu Zanzibara još tokom 19. veka. Neverovatna je činjenica da je još davne 1883. godine ova palata imala svoj prvi lift.

Duh Zanzibara se najlepše može spoznati šetnjom kroz pijace i uske ulice sa suvenirnicama. Raznobojna odeća i voće, kao i aromatični začini upotpunjuju sliku okolnih sumornih građevina, što predstavlja pravi raj za ljubitelje fotografije.

Na plažama često možete videti pripadnike plemena Masai, koji dolaze sa kopnenog dela Tanzanije u vreme turističke sezone. Lako ih je prepoznati, po crvenim ili ljubičastim maramama, koje nose. Tokom večeri, Masai često izvode svoje ratničke igre, dok tokom dana prodaju ručno pravljene suvenire sa afričkim motivima.

Aktivnosti na Zanzibaru

foto Pixabay foto Pixabay

Zanzibar obiluje raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom. Na ostrvu možete sresti antilope, majmune, kao i mungose. A živopisnosti doprinose i tropske ptice i leptiri, božanstvenih boja. Ali jedna od najprimamljivijih aktivnosti na Zanzibaru je plivanje sa delfinima. Ovi plemeniti sisari dostižu dužinu i do 3 metra, i težinu od preko 300 kg. Njihova miroljubivost i razigranost očarava posetioce, od najmlađih do nastarijih uzrasta. Pa ipak, ako se ne biste usudili na plivanje sa ovim životinjama, možete ih bar posmatrati iz brodića, što je podjednako veliki užitak.

Istočna strana ostrva se može pohvaliti belim peščanim plažama, ali i koralnim grebenima. Zbog toga, ovaj predeo naročito fascinira ronioce. Okeanske dubine su naseljene vrlo raznovrsnim ribama. A uvek postoji mogućnost i za susret sa delfinima i kornjačama. Ipak, iako je Tanzanija poznata po safariju, na Zanzibaru nema životinja poput lavova ili slonova. Praktično se sav divlji životinjski svet nalazi pod vodom.

Na Zanzibaru je atraktivan i obilazak egzotičnih bašti sa voćem i začinima. Ne samo da ova mesta obiluju mirisima i pružaju vizuelni užitak, već donose i nova saznanja. Možete dosta naučiti o svojstvima pojedinih lekovitih biljaka i njihovoj primeni u medicini.

Najlepše plaže i hoteli

foto Pixabay foto Pixabay

Najpoznatija plaža severnog dela ostrva se zove Nungvi i u njenoj blizini nalazi se veliki broj hotela, restorana i barova. Vrlo je pogodna za plivače, zbog malih razlika između plime i oseke. Kristalna voda i savršeni beli pesak fasciniraju turiste iz svih delova sveta. Takođe, u ovom delu se može pronaći smeštaj po svačijem ukusu, a posebno se ističu ekskluzivni hoteli Riu Palace i DoubleTree by Hilton.

Nedaleko od plaže Nungvi, nalazi se i plaža Kendwa, gde se naročito ističe luksuzni hotel Gold Zanzibar Beach House & Spa. Ono što ga izdvaja je vrhunska elegancija uz intimnu atmosferu. U ovom modernom hotelskom kompleksu dostupna su najrazličitija egzotična pića, bazen, spa centar i pogled na tropske palme. Pored toga, i Zuri Zanzibar je popularno odmaralište na ovoj plaži, vrhunski hotel eko dizajna.

Po lepoti se posebno izdvaja plaža Kivengva, koja se nalazi na severoistočnoj strani ostrva Zanzibar. Ona predstavlja pravi tropski raj, sa dobrim hotelima i otmenim odmaralištima koja daju luksuznu notu vašem odmoru, ali treba imati na umu da je ovde oseka najizraženija.

Kada je najbolje posetiti Zanzibar?

Zahvaljujući svojoj poziciji i blizini ekvatora, Zanzibar ima prosečne temperature u januaru između 23C° i 28C°. Zato su turistički obilasci i odmor na ovim ostrvima mogući tokom cele godine. Ipak, zbog češćih padavina i prevelike vlage tokom aprila i maja, trebalo bi izbegavati posetu u ovom periodu.

Za više informacija o tome kada ići na Zanzibar, gde i koji smeštaj izabrati, pozovite ili posetite sajt agencije Travel Boutique koja je specijalizovana za egzotične destinacije.

Napomene i saveti

U Tanzaniji, a samim tim i na Zanzibaru, od 2019. godine je zabranjena upotreba plastičnih kesa. Ovaj zakon se odnosi i na turiste, koji čak ni u svojim prtljazima ne bi smeli imati plastične kese. Kazne za kršenje ovog zakona su visoke, pa se savetuje korišćenje platnenih ili papirnih vrećica.

Turistima koji žele da svoj odmor na Zanzibaru dominantno provedu uživajući u njegovoj tirkiznoj vodi, preporučuje se da izbegavaju istočnu obalu. Naime, zbog jako izraženih fenomena plime i oseke, plivanje je u ovom delu češće onemogućeno. Dok na severozapadnoj strani možete iskoristiti pun potencijal zanzibarskog glavnog aduta – predivne vode. Ipak, iako je plivačima ovo neki vid neprilike, lokalnom stanovništvu je jaka oseka dobra prilika za prikupljanje morskih plodova, a time i kvalitetnu trgovinu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA