Savršeno putovanje u Dubai

Najatraktivnija turistička destinacija na svetu

  • 2
Dubai, foto Pixabay Dubai, foto Pixabay

Dubai je grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, smešten na juogistočnoj strani Persijskog zaliva, koji krasi prefiks “naj” u svakom pogledu. Predstavlja jedan od najvećih i najbogatijih gradova na svetu, ali i najgušće naseljenih u ovom delu azijskog kontinenta. A ujedno je među najatraktivnijim turističkim destinacijama na svetu.

Iako relativno mlad, ovaj grad je dostigao velelepne visine i u industrijskom razvoju, a njegova arhitekturna estetika obiluje futurističkim elementima. U tom smislu, naročito se izdvaja Burj Khalifa (Burdž Kalifa), izuzetno moderna građevina, koja je praktično i simbol Dubaija. Ona predstavlja internacionalni finansijski centar, sa brojnim kancelarijama, restoranima i prodavnicama. Pa čak u svom sastavu ima i hotele. U vreme otvaranja, 2010. godine, bila je i najviša zgrada na svetu, sa svojih neverovatnih 830 metara. Zanimljivo je da je visina ovog oblakodera duplo veća od Empajer stejt bildinga.

Struktura i stanovništvo

U Dubaiju živi preko 2 miliona stanovnika i populacija je uglavnom islamske veroispovesti. Ali ovde žive i pripadnici drugih religija, pri čemu vlada atmosfera međusobnog poštovanja i tolerancije. Zvanični jezik je arapski, ali je ustaljena upotreba engleskog jezika, zahvaljujući razvijenom turizmu.

Klima

Klimatski uslovi omogućavaju posetu u bilo kom dobu godine. Ovde preovladava topla pustinjska klima. Temperatura se kreće od najnižih 15°C u januaru, do preko 40°C tokom letnjih meseci, a naročito u julu.

Šta posetiti u Dubaiju?

foto Pixabay foto Pixabay

U Dubaiju veliki broj značajnih građevina ima epitet “naj”. U najvišoj zgradi na svetu (koja ima stambeni prostor) Burdž Kalifi, nalaze se najveći vidikovac, najviši restoran, kao i najviši noćni klub. A svi oni su povezani najbržim liftovima na svetu.

Pored Burdž Kalife, nezaobilazne lokacije pri obilasku Dubaija, postoji još mnoštvo zanimljivih mesta i uzbudljivih aktivnosti koje možete iskusiti u ovom gradu. Dubai je poznat po najvećem tržnom centru na svetu, pod nazivom "Dubai mall" (Dubai mol), koji pruža niz mogućnosti za zabavu, i to za sve uzraste. Ovde se nalazi ogroman akvarijum, sa najraznovrsnijim morskim životinjama. Za ljubitelje paleontologije, tu je i Dino park, sa fosilnim ostacima dinosaurusa. Ovde možete odgledati nove filmove u najsavremenijim bioskopima ili uživati u pogledu na panoramu Dubaija. I iako ste u tropskom okruženju, u Dubai molu se možete tokom čitave godine klizati na ledu. Unutar tržnog centra, nalazi se i vodopad, koji pruža kompletan dojam luksuza na ovom mestu. Ako ste ljubitelj slatkiša, obradovaće vas činjenica da se u Dubai molu nalazi čak 1.200 prodavnica slatkiša. A među njima je i jedna najveća na svetu!

U blizini poznatog nebodera nalazi se i fontana sa titulom najveće na svetu. Ona je smeštena na veštačkom jezeru, dužine je skoro 300 metara i izbacuje vodeni mlaz do visine od preko 70 metara. Zahvaljujući fantastičnoj osvetljenosti, uz pomoć 6.600 reflektora, kao i prisustvo projektora u boji, ova fontana pruža sjajan vizuelni doživljaj posetiocima Dubaija. Propraćena je i zvučnim efektima, što upotpunjuje veličanstveni utisak.

Dubai se nalazi usred peščane pustinje sa jedne strane i Persijskog zaliva sa druge strane. U blizini njegove obale, stvorena su veštačka ostrva, tzv. Ostrva palma, do kojih se dolazi putem mostova. Poznato je i da se ova ostrva mogu videti iz svemira. Na njima se nalaze najluksuzniji hoteli na svetu, kao i vile brojnih svetski poznatih ličnosti. Na jednom od ostrva posebno se izdvaja hotel Atlantis, u čijem sastavu se nalazi i najveći vodeni park u ovom delu planete.

Dubai Safari

foto Pixabay foto Pixabay

Da biste u potpunosti iskusili čari Dubaija, ne možete zaobići ni safari u Dubaiju. Ova avantura započinje i završava se vožnjom četvorotočkaša. Ono što izdvaja Arabijsku pustinju je crvenkasta boja.

Plaže Dubaija

Uprkos ekstravagantnom izgledu i visokorazvijenoj arhitekturi, Dubai se prepoznaje i po predivnim, uređenim plažama. Najveću posećenost imaju javne gradske plaže, za koje nije potrebna ulaznica, ali je često nešto veća gužva. S druge strane, privatne plaže pružaju intimniju atmosferu i mir, pa se ulaz mora platiti ili je pristup dozvoljen samo gostima hotela.

Jedna od najpopularnijih javnih plaža je JBR Beach, poznata po najlepšim zalascima sunca. Takođe, sa ove plaže se pruža pogled na Ain Dubai, točak za panoramsko razgledanje, koji nosi titulu šampiona, kao najviši na svetu. Na plaži Kite Beach, popularni su brojni vodeni sportovi. Pa za sve one posetioce avanturističkog duha, pruža se mogućnost za veslanje, skijanje na vodi ili vožnju kajaka. A nešto hrabriji ljubitelji adrenalinskih sportova mogu isprobati bandži džamping, kao i aktivnost koja se popularno zove "ljudska praćka". Ako pak želite mirniji porodični odmor, uz roštilj, trčanje ili plivanje, Al Mamzar Beach vam može ponuditi savršenu atmosferu. Kada govorimo o rekorderima, ne može se zanemariti ni najbolja plaža za surfovanje – Sunset Beach. I kako i samo njeno ime kaže, zalasci sunca su ovde posebni lepi, što je često mamac za sve ljubitelje fotografije u kasnim popodnevnim satima. Mercato Beach se takođe odlikuje nešto manjom gužvom, što omogućava miran dan na suncu i perfektnom belom pesku.

Od onih otmenijih plaža posebno se izdvaja Palm Jumeirah. Ova plaža se sastoji od nekoliko krakova, koji grade izgled palme u Persijskom zalivu, što je neverovatan prizor. Svi delovi ove plaže su u sastavu hotela ili luksuznih stambenih objekata. Pa ipak, neki klubovi, kao što je Riva Beach Club, pružaju mogućnost za ulazak na njihov deo plaže, uz ulaznicu. Klubovi na plaži su jako popularni u Dubaiju i ima ih na dosta lokacija. Nikki Beach je plaža na kojoj se nalazi najbolji klub u Dubaiju. Svoju titulu opravdava odličnom muzikom, kuhinjom i sjajnom zabavom.

Address Beach Resort Dubai hotel odmaraliste letovanje Foto: Profimedia/Emaar/Address Beach Resort / Ferrari / Profimedia

Najlepši hoteli u Dubaiju

Ponuda luksuznih hotela u Dubaiju se zaista ogromna.

Jedan od posebno raskošnih hotela je Burj Al Arab, koji ponosno nosi 7 zvezdica. Spolja ima oblik jedra i visine je preko 300 metara. Pruža vrhunsku eleganciju, u kombinaciji sa tradicionalnom uslugom, što ga posebno izdvaja. U njemu se nalaze i dva velika akvarijuma, kao i fontane visoke 42 metra. Njegov smeštaj nudi kompletni ugođaj svakom posetiocu. Udaljen je oko 20 km od centra Dubaija, a 25 km od aerodroma, što njegovu poziciju čini idealnom.

Armani Hotel Dubai ima zvezdicu manje u odnosu na Burj Al Arab, ali ništa manju ekskluzivnost u svakom pogledu. Kreirao ga je slavni italijanski dizajner Giorgio Armani. Ovaj hotel se nalazi unutar Burdž Kalife, te zauzima njegovih 10 spratova. U sklopu hotela je niz barova, restorana i Armani Spa – wellness centar. Poznati dizajner je ovaj hotel osmislio tako da bude minimalistički i u neutralnim braon i krem nijansama.

FIVE Palm, Atlantis, W Dubai, The Palm 5, Jumeirah Al Qasr i One&Only su još neki od brojnih glamuroznih hotela u kojima možete odsesti za vreme svog boravka u Dubaiju i tako priuštiti sebi kvalitet i savršen komfor.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lidija

    8. jun 2021 | 14:46

    Mmmmm, Dubai... Ah, pusti snovi! Sestra i zet su se pre nedelju dana vratili odande. Bili deset dana, obišli sve što je moglo, putovali "privatnim letom za grupe", bogovski se proveli i odmorili. Ali, koštalo je... Št da se radi, ko može, može. Ko ne može, uvek može da mašta...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA