≫ 

Slovenački gradić koji je pravi muzej na otvorenom: Piran će vas oduševiti svojom arhitekturom

Prekoputa italijanske obale i Tršćanskog zaliva, ugnezdio se Piran, gradić izuzetno bogate prošlosti i odlično očuvane arhitekture

  • 5
Piran, Slovenija Foto: Pixabay

Poznat po odlično očuvanom starom gradskom jezgru, Piran je je smešten na obali istoimenog jadranskog zaliva. Sa veoma dobro očuvanom arhitekturom, ali i izuzetno bogatim istorijskim nasleđem, ovaj grad u Sloveniji se smatra pravim muzejem.

U blizini Pirana se nalazi Portorož, poznato slovenačko letovalište. Osim sa Koperom i Izolom, graniči se i sa Italijom, odnosno sa Tršćanskim zalivom sa morske strane.

Muzej na otvorenom

Gde god koraknete u Piranu, naići ćete na bogato kulturno nasleđe. Odlično očuvano gradsko jezgro doprinosi njegovoj atraktivnosti u turističkom smislu.

Najpre pod vizantijskom vlašću, zatim pod Italijanskim, pa Nemačkim carstvom, Piran se razvijao. Ipak, uticaj Venecije je čini se najuočljiviji. Možda zato što je Mletačka republika tim prostorom vladala nekoliko vekova.

Kratko je gradom vladala i Francuska. Upravo tada se i odigrala Bitka kod Pirana, kada su se u Piranskom zalivu sukobile francuska i britanska ratna mornarica.

U periodu između dva rata je grad bio u sastavu Italije, da bi od 1954. godine ušao u sastav Jugoslavije. Nakon otcepljenja pripada teritoriji Republike Slovenije.

Rodno mesto baroknog kompozitora

Na centralnom gradskom trgu u Piranu, koji po njemu i nosi naziv, uočljiva je statua italijanskog kompozitora, Đuzepea Tartinija. Upravo u tom gradu je i rođen krajem 17. veka.

Ostao je najpre upamćen po kompoziciji „Đavolji triler“, za koju postoji legenda da mu ju je izdiktirao đavo lično.

Nije tako jednostavno nabrojati sve što bi trebalo posetiti u Piranu. Jednostavno, koji god deo ovog živopisnog gradića da obiđete, imaćete osećaj kao da ste odlutali u prošlost.

Posebno je atraktivan Pomorski muzej Pirana, koji se nalazi u palati Gabrieli. Krivudave uličice grada na svakom koraku nude po neku atrakciju.

Svakako se ne propušta obilazak gradskih zidina, sa kojih se pruža pogled prema gradu i okolini.

I ne zaboravite da se najdublja tačka slovenačkog Jadrana, danas zaštićena kao Spomenik prirode, nalazi baš u voda u blizini centra Pirana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buki

    5. jun 2021 | 19:36

    Meni je najveca atrakcija cevabdzinica " Sarajevo 84".

  • Majkl Džondar

    5. jun 2021 | 22:13

    Piran lep. Spojen je sa Portorožom. Ovaj drugi nula klasična. Samo skupi hoteli iz kojih bolje da ne izlaziš.

  • Vuk

    6. jun 2021 | 08:22

    Srbija zakon.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA