≫ 

Ljubitelji alternativnog turizma biraju Vama Veke: Sve čari ovog letovališta u Rumuniji

Mada se češće pominje Mamaja za odmor u Rumuniji, Vama Veke je dobro poznato ljubiteljima nudizma i ljudima slobodnijeg duha

  • 0
Mamaja, Rumunija, odmor, more, plaža

Foto: Shutterstock

I dok je većina turista, koji biraju Rumuniju za letnji odmor, čula za letovalište Mamaja, na crnomorskoj obali naših suseda se krije još jedno zanimljivo letovalište - Vama Veke.

Istini za volju, Vama Veke je najpre namenjeno turistima slobodnijeg duha.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Dragos Parcalabu (@dragosparcalabu_)

 

Ribarsko selo je raj za alternativce

 

Na rumunskoj obali Crnog mora nalazi se letovalište koje je ranije bilo pravi raj za "decu cveća".

Osim hipika, tu su odmarali i oni ljudi kojima nije neobično da se sunčaju i kupaju kao od majke rođeni ili da vide druge da to rade.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Land(E)scape (@time.to.run.away)

 

Iako je to sada u velikoj meri drugačije, budući da se poslednjih godina Vama Veke komercijalizuje, nije neobično da uz plažu vidite i šatore, ali i obnažene turiste. Tako se pripadnici alternativnog načina letovanja bore protiv te iste komecijalizacije, onako kako znaju.

Danas se samo od retkih može čuti kako je ovde bilo pre nekoliko decenija, jer se to rumunsko letovalište ubrzano razvija. U blizini plaže se sada mogu videti brojni smeštajni i ugostiteljski objekti. Sve to utiče i na ljubitelje alternativnog turizma, kojima ostaje samo da se sećaju kako je nekada bilo na Vama Veke.

Vama Veke danas

 

Sezona u ovom rumunskom letovalištu traje od početka maja do septembra. Zato i nije ništa čudno što se baš 1. maja mnogo Rumuna iz ostalih delova zemlje sjate baš tu, kako bi u veseloj atmosferi otvorili novu sezonu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Octavia Simina Borla (@simina.borla)

 

Inače je Vama Veke letovalište poznato po odličnim žurkama, budući da većina barova na plaži rade neprekidno, posebno vikendom, kada i mnogi Rumuni posećuju ovo letovalište.

Organizuju se brojni muzički festivali tokom sezone, a slobodarski duh je vidljiv gotovo na svakom koraku. Od prošle godine, kao i u svim letovalištima širom sveta, i u ovom biseru rumunskog nudističkog turizma neophodno je poštovanje epidemioloških mera.

Crno more je po svojoj prirodi hladnije za kupanje, pa je najprijatnije tokom avgusta. Plaža se smatra čistom, a u blizini postoji i omanji prostor za ljubitelje ronjenja. Na oko 150 metara od obale, na dubini od desetak metara nalazi se i olupina broda koju mogu posetiti ronioci u organizovanoj pratnji lokalnih klubova. Ipak, kako vidljivost u Crnom moru nije dobra, teško da se može reći da će videti ili doživeti nešto spektakularno.

S obzirom na to da je granica sa susednom Bugarskom udaljena tek oko 600 metara, to možete prošetati morem i videti gde se nalazi.

Biblioteka na plaži

 

U svom tom slobodarskom duhu, koji je i dalje primetan u ovom rumunskom letovalištu, ne čudi što se jedina biblioteka na plaži u Evropi nalazi baš ovde.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Audrey Parker (@thesagittariusbooksandlife)

 

Plaja de Carte svojim gostima osim opuštanja u prijatnoj muzici i uživanja na ležaljkama, nudi i mogućnost da uzmu jednu od 3.000 knjiga na rumunskom, ali i engleskom, nemačkom i francuskom jeziku.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели F l o r i a n Ciobanu ♍ (@florian_ciobanu)

 

Ipak, ono što mnogi posetioci navode kao nedostatak jesu nudisti, koji su na ovoj plaži prisutni u velikoj meri. Ali ako vam to ne smeta ili ste i sami pristalice brčkanja bez kupaćeg kostima, onda je ovo definitivno plaža koju treba posetiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA