≫ 

Bogata arhitektura, odlično očuvano staro jezgro grada i uživanje u moru i šetnjama: Sve je to Split

Ljubitelji urbanog turizma često biraju baš ovu destinaciju u Hrvatskoj

  • 6
Split, Hrvatska

Foto: Pixabay/michelleraponi

Sa jedne strane bogata istorija, koja traje više od 17 vekova. Sa druge strane neke od sjajnih plaža i interesantna gastronomska ponuda. Upravo to bi moglo da se smatra osnovnim karakteristikama turizma u ovom hrvatskom gradu.

Ne samo da je najveći dalmatinski grad, već je Split i drugi po veličini u zemlji.

Dioklecijanova palata i staro gradsko jezgro se od 1979. godine nalaze na listi UNESCO. Zahvaljujući dobroj očuvanosti do današnjih dana, Split pruža mogućnost svima da bolje upoznaju uticaje različitih naroda i kultura na gradsku arhitekturu.

Odmor u Splitu

 

Letovanje u ovom hrvatskom gradu moglo bi se okarakterisati kao idealan spoj svega savremenog i aktivnosti, karakterističnih za leto. Kupanje, uživanje u moru, sunčanje i šetnja. Ipak, Split uvek ima čime da iznenadi.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Visit Split (@visitsplit)

 

Da li će to biti šetnja ulicama starog grada i uživanje u barokonoj, srednjevekovnoj i antičkoj, ali i modernoj arhitekturi ili uživanje u nekoj od splitskih kafana na čuvenoj Rivi, i nije toliko bitno. Bitnije je da turisti osete dušu ovog grada i upoznaju sve njegove lepote.

Upravo na splitskoj Rivi, odnosno šetalištu uz more, odvija se čitav život grada. Niko ko poseti Split ne propusti makar da popije kafu u nekom od kafića na Rivi.

Dioklecijanova palata, izgrađena tokom 4. veka je nezaobilazna atrakcija prvenstveno jer je ona simbol Splita, grada za koji se pretpostavlja da je osnovan od strane Grka, kao njihova kolonija.

Splitska katedrala Svetog Duje izgrađena je tokom 4. veka. Posvećena je Uznesenju Blažene Device Marije. Nalazi se u sklopu kompleksa Dioklecijanove palate i smatra se jednom od starijih katedrala u svetu.

Zapravo, gde god da krenete u šetnju starim gradskim jezgrom, pronaći ćete nešto što će vam privući pažnju.

Split, plaža, more, odmor, panorama grada, luka, Hrvatska

Split / Foto: Shutterstock

Brdo iznad grada, Marjan, interesantno je za šetnju i upoznavanje grada iz drugačije perspektive. Osim lepo uređenih staza za različite aktivnosti, tu se nalaze i vrlo vredne omanje crkve, mahom nastale kao zadužbine starijih Splićana. Posebno je atraktivan Prirodnjački muzej na vrhu Marjana, u okviru kog postoji i zoološki vrt.

Kada se turisti zažele kupanja, ni toga ne manjka u Splitu. Jedna od najposećenijih splitskih plaža je Bačvice, ali ne bi trebalo zaboraviti ni plaže Kaštelet, Bene i Kašjuni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA