≫ 

Jonsko plavetnilo koje će vas opčiniti: Odmor u jednom od najmlađih letovališta sa pogledom na Krf

Ksamil je poznat kao mirno letovalište, sa fenomenalnim plažama i ostrvima koja se nalaze u njegovoj blizini

  • 2
Ksamil, Albanija

Foto: screenshot/Youtube/Marko Radulovic

Mada su srpski turisti i ranije birali letovanje u Albaniji, poslednjih godina je ta destinacija vrlo tražena. Što zbog cena, što zbog manjeg uslovljavanja u odnosu na druge zemlje, tek albanska letovališta su ove godine, čini se naročito posećena. Barem kada su u pitanju turisti iz Srbije.

Jedno od najmlađih, a možda i najlepših albanskih letovališta, dostupno je i iz pravca Srbije i iz pravca Grčke. Do Ksamila se može stići najpre kopnenim putem, ali u toku sezone postoji i brodska linija, budući da se nalazi baš prekoputa grčkog ostrva Krf.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Andy Barrett (@rootscosmicdubwarriortraveller)

 

Neverovatno jonsko plavetnilo

 

Ko god je imao prilike da letuje u Ksamilu, napominje da je plavetnilo Jonskog mora u ovom delu zemlje gotovo neverovatno i da je to najjači utisak.

S obzirom na to da je u pitanju relativno mlado letovalište, to se ne može baš pohvaliti naročito razvijenom infrastrukturom, ali ni značajnim smeštajnim kapacitetima. Ipak, Ksamil najčešće za letovanje biraju turisti, koji žele da uživaju u omanjem mestu, bez buke i gužve.

Doduše, kako sezona u ovom albanskom letovalištu traje čak više od pet meseci, to se neretko događa da budu primetne i gužve. Naročito u samom špicu sezone, tokom jula i avgusta.

U toku noći leti je prosečna temperatura vazduha oko 20 stepeni, dok je prosečna dnevna temperatura vazduha gotovo idealna i kreće se u rasponu od 28 do 30 stepeni.

Iako u ovom albanskom letovalištu postoje ugostiteljski objekti različitog tipa, ne može se reći da je Ksamil letovalište poznato po noćnom provodu. Ukoliko to želite tokom odmora, u blizini je Saranda, koja važi za mnogo življe mesto u ovoj zemlji.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Іринка Радуляк (@irinka_raduliak)

 

Cene u Ksamilu

 

Zbog fenomenalnih divljih i uređenih plaža, po kojima je Ksamil poznat, često ga porede sa najlepšim italijanskim letovalištima. Ali su cene ovde, ipak pristupačnije.

Cene najma apartmana, u zavisnosti od tipa smeštaja i datuma putovanja, mogu da variraju, ali je prosečno između 20 i 40 evra.

Ukoliko odlučite da posetite neki od restorana, onda će vas oko 20 evra koštati ručak za dve osobe. Kako navodi sajt albanija.rs, cena domaćeg piva od pola litra je 1 evro, dok je duplo skuplje strano pivo i to od 0,33l.

Cena vode, u pakovanju od pola litre je 50 centi. Za flašicu nekog gaziranog napitka u kafiću potrebno je izdvojiti 1 evro.

Moglo bi se reći da su cene osnovnih namirnica u prodavnicama manje-više slične cenama u Srbiji. Primera radi, hleb košta 60 centi, litar mleka 1 evro, a 10 komada jaja košta 1,6 evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Emina

    14. jul 2021 | 00:26

    Vratila sam se pre par dana iz Ksamila. Ležaljke na svim plažama se naplaćuju 1000din! Ima jedna užasna free u centru i jedna na 2km koja je ok. Uopšte nije mirno, trešti muzika iz kafića do pola noći, a po moru jure sa čamcima i skuterima. Nije jeftino za takvo letovalište! Nikad više! Grčka je zakon...

  • Nis

    13. jul 2021 | 10:31

    Ima li albatrosa tamo 😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA