≫ 

Kako je nastala izreka "Ko ima para ide na more, a ko ih nema u Sutomore"? Danas ona više ne važi

Blizina Bara i povoljnije cene smeštaja su osnovni razlozi zbog kojih mnogi turisti biraju baš letovanje u Sutomoru, ali u ovom malom primorskom mestu ima i skupih hotela u koje mahom dolaze stranci

  • 12
Sutomore

Foto: screenshot/Youtube/Arhiva Snimaka

Kad turisti požele da se našale na račun onih koji biraju Sutomore kao destinaciju za odmor, obično izgovore rečenicu: "Ko ima para ide na more, a ko ih nema u Sutomore".

Letovalište u Crnoj Gori oduvek je bilo poznato po povoljnijim cenama u odnosu na većinu mesta na crnogorskom delu Jadrana. Udaljeno je tek nekoliko kilometara od Bara, pa se praktično nalazi na idealnoj poziciji, a plaža duga skoro dva kilometra mami sve one koji vole da se sunčaju i plivaju.

Pored toga što se smatra dobrim izborom za odmor porodica sa malom decom i ljubitelja mirnog odmora, Sutomore se može pohvaliti i bogatim noćnim životom. Do početka pandemije dobro se znalo - najveći deo gostiju Sutomora je iz Srbije, mahom oni mlađi koji sebi ne mogu da priušte letovanje u turistički atraktivnijoj Budvi.

Ali, da li su zaista gosti iz Srbije bili inspiracija za smišljanje izreke s početka teksta?

U najkraćem - ne.

Kako za Telegraf objašnjava Nada Milošević koja u Sutomoru poslednjih 45 godina ima kuću, izreka se odnosi isključivo na državljane Crne Gore. Otkriva i zašto.

- Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka najveći broj građana Crne Gore koristio je voz - priča Nada za Telegraf.

- Kako je Sutomore prva "morska stanica", a karta je bila jeftina, tako su građani najčešće birali da dođu u Sutomore, ovde se okupaju na plaži i onda se iste večeri vozom vrate kući.

Najčešće su, kaže, dolazili Podgoričani; kad završe sa poslom u tri popodne sednu u voz i za manje od sat vremena su u Sutomoru.

- Leti su dani dugi, pa imaju vremena i da se okupaju u moru, i da prošetaju po mestu, i da se uveče tim istim vozom za male pare vrate u Podgoricu. Porodice koje su imale više novca i mogle sebi da priušte pravo letovanje uglavnom nisu dolazile u Sutomore, već su odlazile u Budvu, Herceg Novi ili hrvatski deo Jadrana - priča naša sagovornica.

Istina je, kaže, da su cene smeštaja u Sutomoru mahom povoljnije nego u susednom Petrovcu, Budvi ili Baru, ali i ta situacija se s godinama menja.

- Naravno da i dalje ima smeštaja koji se može naći za manje od 10 evra po osobi, ali se Sutomore baš izgradilo. Otvoreno je bar desetak privatnih hotela sa četiri superior zvezdice u kojima noćenje sa doručkom košta 80 evra po osobi u dvokrevetnoj sobi. Dodatni sadržaji u vidu bazena ili SPA centara opravdavaju cenu aranžmana, a gosti takvih hotela su mahom Rusi i Nemci koji su rado dolazili u Crnu Goru pre pandemije - podseća Nada.

Uživanje za sve pare

 

Blizina Bara, te mogućnost odlaska u šoping, ali i klima, česti su razlozi zbog kojih naši turisti biraju da odmaraju baš na ovom delu crnogorske obale Jadrana.

Ne treba, takođe, zaboraviti ni da je Sutomore jedina destinacija u Crnoj Gori gde je svakog leta moguće kupovati voće i povrće na pijaci za dinare - takva odluka je samo jedna u nizu tamošnjih prodavaca da pokažu koliko vole goste iz Srbije.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Jelena0099 (@mylife_travel_blog)

 

Plaža je dovoljno duga da može da ponudi svakom turisti ono što mu odgovara. Prekrivena je i peskom i šljunkom u određenim delovima. Na njoj postoje i mesta na kojima turisti mogu koristiti svoje peškire i suncobrane, ali i kafići, u okviru kojih mogu iznajmiti plažni mobilijar.

Znamenitosti Sutomora

 

Ne može se reći baš da je ovo letovalište naročito bogato znamenitostima, ali to ne znači da nije zanimljivo.

Na nadmorskoj visini od 230 metara, u blizini Sutomora nalazi se jedna od najzanimljivijih atrakcija ovog dela zemlje. Osim ostataka tvrđave Haj-Nehaj, posetioci mogu videti i ostatke crkve posvećene Svetom Dimitriju. Specifična je po tome što su se u okviru nje nalazila dva oltara, pravoslavni i katolički. Takođe, u okviru pomenute tvrđave, mogu se videti i ostaci manastira Ratac.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Paula (@damakier84)

 

Tek par kilometara deli Bar od Sutomora. Ljubitelji šopinga imaju mogućnost da posete ovaj grad i siti se nakupuju proizvoda iz obližnje Italije.

Izgleda da ipak letovanje u Sutomoru nije tako loše, zar ne?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    19. jul 2021 | 21:04

    Ne bih znao jer sam CG batalio🇬🇷🇬🇷🇬🇷

  • Tadija

    19. jul 2021 | 21:27

    Neki cemo na more a neki cete u Sutomore! ! !

  • Zoran

    20. jul 2021 | 00:59

    Izreka je nastala jer si u Sutomore mogao "besolatno". Sedes u brzi Beograd -Bar i kad naidje kondukter kazes da nemas para. On te izbaci na sledecoj stanici -Sutonore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA