Ovaj grad na obali Jadrana krasi najlepša Sahat kula na Balkanu: Dobili su je na poklon od Zemuna

U letnjim mesecima mesto ima oko 10,7 sunčanih sati dnevno, a temperatura mora iznosi od 22 do 26 stepeni

  • 2
Herceg Novi Herceg Novi / Foto: Pixabay

Crnogorsko primorje oduvek je bilo jedan od prvih izbora kada su domaći turisti u pitanju. Jadranska obala nudi veliki broj letovališta, koja su manje ili više poznata. Većina pamti porodična letovanja, kampove sa školom, izlaske sa društvom na crnogorskom primorju.

Možda i najpopularnija destinacija je upravo Herceg Novi, živ grad poznat i po velikom broju manifestacija koje se inače održavaju u toku leta.

Manifestacija "Praznik mimoze", po kojoj je Novi poznat, posvećena je ovoj biljci egzotične lepote koja uspeva u Herceg Novom, a u vreme njenog cvetanja i praznika ceo grad je u posebnom, svečarskom duhu.

Herceg Novi je poznat kao mesto sa dosta sunčanih sati.

U letnjim mesecima grad ima oko 10,7 sunčanih sati dnevno, a temperatura mora iznosi od 22 do 26 stepeni.

Plaže za svačiji ukus

Opština Herceg Novi ima 25 kilometara obale i 62 registrovane plaže, od malenih intimnih skrivenih plaža među stenama, do većih betonskih sa ležaljkama i suncobranima.

Plaža Raffaello važi za najatraktivniju u Herceg Novom. Veoma popularna peskovito-šljunkovita plaža na granici Herceg Novog i Igala. Nalazi se u delu grada koji se naziva Topla, što joj je i pravo ime, za razliku od komercijalnog pod kojim je poznatija.

Blizu plaže postoje kafići i restorani, plaža je opremljena svim neophodnim elementima, postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.

Plaža Žanjice, koja je u blizini ovog grada, važi za jednu od najlepših u Bokokotorskom zalivu. Do nje se može doći morem ili kopnom, nalazi se na poluostrvu Luštica sa druge strane ulaza u zaliv i najbolje je stići brodom iz Herceg Novog.

Kako su Žanjice omiljeno izletište, u toku leta postoji veliki broj izletničkih brodića i njihovih polazaka, kao i privatnih barki koje iz Herceg Novog prevoze turiste do ove plaže.

Veoma interesantna je i plaža u uvali Mirište. Nalazi se u istoimenoj uvali između uvale Žanjice i rta Mirišta. Plaža je delom peščana, a delom betonska, skladno uklopljena sa prirodom.

Idealno mesto za šetnju pored mora

Ovo je idealno mesto za duge šetnje pored mora. Najpoznatije šetalište Pet Danica dugačko je šest kilometara i prolazi kroz ceo Herceg Novi, povezujući Igalo i Meljine.

Tokom šetnje možete uživati i u razgledanju znamenitosti grada, kao što su tvrđava Forte Mare na samoj obali, Kanli kula iz 16. veka, Citadela i ostrvo Mamula.

U starom delu grada nalaze se crkva Sv. Arhangela Mihaila na glavnom trgu i Sahat kula, koja je poklon od Zemuna, grada pobratima.

Titova vila Galeb

Ako spadate u jugonostalgičare ili ste samo radoznali, možda će vam biti zanimljiva i vila gde je letova nekadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito, a koja se nalazi u Igalu, tri kilometra udaljenom od Herceg Novog . Uistinu, istorija kaže da je "najveći sin naših naroda i narodnosti" u Vili Galeb boravio samo četiri puta, ali je tu primao goste, ručavao i održavao sastanke.

Vila Galeb se nalazi u okviru instituta Igalo, a najzanimljiviji delovi su apartman doživotnog predsednika SFRJ i apartman njegove žene Jovanke.

Manastir Savina

Manastir Savina kod Herceg Novog se nalazi na nešto manje od dva kilometra udaljenosti od starog grada, iznad plaže Meljine. Ovo mesto je veoma važan duhovni centar lokalnog stanovništva, a u okviru manastirskog kompleksa se nalaze velika i mala crkva Uspenja Bogorodice, riznica, konak i crkva Sv. Save na vidikovcu.

Pruža se i prelep pogled na manastirski vinograd, a vinova loza se ovde uzgaja još od 18. veka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvele

    25. jul 2021 | 23:55

    Najveći srpski.grad na moru.Pozdrav za Novljane......

  • Gabi

    27. jul 2021 | 17:17

    Koja namjerna glupost Sat kula izgradena 1667 po naredbi sultana Mahmuta 1753 ruska carica poklonila zvono ,samo je mehanizam sata mjenjan 1995 a poklonio ga je Zemun (nadam se da ce trajat 300godina koliko i onaj Turski )

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA