≫ 

Ovo mesto proglašeno je za najlepše ostrvo Jadranskog mora: Marko Polo je sa njega krenuo u svet

Ostrvo koje se nalazi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pravi je biser Jadrana

  • 9

Nemački časopis Horzu proglasio je hrvatsko ostrvo Korčulu za najlepše na Jadranskom moru i za jedno od najlepših na svetu, čime je stala uz rame sa eksluzivnim svetskim destinacijama kakve su Bora Bora, Havaji, Maldivi i Sejšeli.

Ovo ostrvo koje se nalazi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji obiluje plažama i strmim liticama, živopisnim selima, a glavni grad Korčula je živi muzej.

Cela Korčula prekrivena je gustim borovim i hrastovim šumama, a jedno je od najvećih ostrva na Jadranu. Plaže su u glavnom stenovite ili šljunkovite, a more je kristalno čisto. Ostrvo je brdovito, a najviši vrh je na 560 m nadmorske visine.

Istorija ostrva

Veruje se da je ovaj dijamant dalmatinske obale imenjak grčkog ostrva Krf. Naime, prvo ime Korčuli su nadenuli njeni osnivači Dorani, koji su ga prozvali po glavnom naselju oblasti iz koje su dolazili - Korkyre. Budući da se isto ime ima i ostrvo Krf u Grčkoj, dodali su imenu Korkyra pridev melaina (crna) da bi se valjda razlikovalo od Korkyre na jugu.

Korčula je prvo bila grčka kolonija, zatim ilirska i rimska pod imenom Corcyra Nigra, pa zatim vizantijsko, i na kraju slovensko naselje.

U 14. veku Korčula je bila pod vlašću Dubrovnika, a od 1420. do 1797. pod Venecijom. Od 1797. do 1805. bila je pod Austrijom, da bi je 1806. osvojio Napoleon i Francuzi, sve do 1815. kada je opet pala pod vlast Austrije.

Tokom Drugog svetskog rata Korčula je bila pod itaijanskom i nemačkom okupacijom, a 1945. godine postala je deo Jugoslavije, i na kraju Hrvatske.

Ostrvo se prostire na 279,3 kilometra kvadratna, a najveći gradovi su Korčula i Vela Luka.

Međutim, ono što ovaj biser Jadrana može da ponudi je letovanje za svačiji ukus. Oni koji vole noćni život mogu da letuju u gradovima, dok su za turiste koji su željni netaknute prirode i mira rezervisana mala mesta poput Prigradice i Smokvice.

Grad Korčula

Nalazi se na isturenom rtu, i opasan je zidinama iz 13. veka, koje su Mlečani dodatno fortifikovali kulama stotinak godina kasnije.

Glavni ulaz u stari deo Korčule su Kopnena vrata, iznad kojih su Mlečani podigli kulu Revelinu sa koje se nadzirao kanal oko utvrđenja.

Centralno mesto u gradu je Strossmayerov trg, na kojem je i glavna crkva, Katedrala Svetog Marka, sagrađena u 15. veku.

Odmah pored katedrale je Opatska kuća, nekadašnja Biskupska palata, u kojoj je smeštena Opatska riznica, poznata po delima dalmatinskih i venecijanskih umetnika.

Levo od katedrale je crkva Svetog Petra, a nasuprot nje je gotička palata Arneri. Odmah pored je i renesansna palata Gabrielis, koja je 1957. pretvorena u Gradski muzej.

Na obali je crkva Svih Svetih, sagrađena 1301, koja je nekada pripadala najstarijem bratstvu na ostrvu. U blizini je i sedište bratstva, koje je danas Galerija ikona, među kojima dominiraju vizantijske iz 13, 14, i 15. veka.

Svakog 29. jula, na dan sveca zaštitnika, Sv. Teodora, u gradu Korčuli se tradicionalno održava Moreška fešta - ples sa mačem. S obzirom da je postala turistička atrakcija, Moreška fešta se danas ponavlja svakog četvrtka dok traje letnja sezona.

Tokom fešte pleše se u spomen na sukob hrišćana i Mavara prilikom pokušaja oslobađanja devojke koju su zarobili nevernici.

U gradu Korčula nalazi se i kuća za koju se veruje da je u njoj rođen Marko Polo. Ime ovog velikog svetskog pustolova i moreplovca vezuje se za ovo ostrvo i za to da je baš sa njega kao sedmnaestogodišnjak krenuo na dugo putovanje po svetu.

Lumbarda

Lumbarda je selo udaljeno 6 km od Korčule, koje je je u 16. veku postalo letovalište korčulanskih velikaša.

U okolini Lumbarde ima nekoliko vrlo prijatnih i skrivenih plaža, a selo je poznato i proizvodnji desertnog vina Grk, od loze uzgojene na pesku.

Blato

Gradić u unutrašnjosti ostrva, poznat je po fešti Kumpanjija, koja je posvećena svetici Vinćenci. Fešta se održava na glavnom trgu ispred crkve, svakog 28. aprila.

U Blatu postoji i barokna lođa iz 18. veka, renesenanski kaštel Arneri, u kojem je smešten Gradski muzej, kao i crkva Svih svetih iz 17. veka.

Prigradica

Prigradica je skriveni dragulj ostrva Korčule u kome je priroda netaknuta. Ovo je malo ribarsko mesto okruženo starim vinogradima i maslinjacima na severozapadnoj obali ostrva Korčula. Prigradica je udaljena 4 km od Blata, a 12 km od Vela Luke.

Od grada Korčule deli je 45 kilometara. Prigradica, jedna do najranije naseljenih uvala na ostrvu, nastala je kao izvozna luka za cenjeno vino i maslinovo ulje iz obližnjeg Blata. Krase je mnoge drevne kamene kuće, tako da je Prigradica očuvala autentičan rustični izgled minulih vremena.

Prigradica je idealan izbor za prijatan i miran odmor. Uvalom dominira velika plaža sa lukobranom sagrađenim u doba vladavine Austro-Ugarske.

Korčula Vela Luka ostrvo Foto:Pixabay

Vela luka

Relativno nov grad, Vela luka sagrađena je u 19. veku, na neolitskom nalazištu Vela Spilja, na 45 km od grada Korčule.

Smeštena je na zapadnom delu ostrva, u dnu duboko usečenog i prostranog zaliva, razvedenog u mnoštvo uvala čije su obale obrasle vinogradima, maslinama, smokvama, i borovima.

Vela luka je i glavna luka na ostrvu, i iz nje redovno plove trajekti za Split i Lastovo.

Nedaleko od Vela Luke smešteno je osrtvce Proizd, koje se može pohvaliti kristalno čistim morem, belim stenama, i predivnim šljunkovitim plaža.

Hrvatski pevač Oliver Dragojević poreklom je iz Vela Luke, a poznavaoci njegove muzike tvrde da je upravo u mnogim pesmama opevao ovo ostrvo.

Video: Naučiće vas da jedrite za 5 dana: Ovi Novozelanđani su pomorski čudotvorci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gagi

    24. jul 2021 | 23:07

    I posle svih stvari koje su nam napravili i prave i dalje,kod nas ih reklamiraju ,kao da se radi o nečemu našem,u najmanju ruku...nikad nas nisu voleli,niti će...uzimali su nam živote,proterali narod,kradu nam istoriju,naučnike, a vi idite i dajte im i pare...hoćemo li bar nekad doći pameti...

  • Pera

    24. jul 2021 | 22:36

    Dalmacija. Marko Polo Hrvat. Evo dokaza da Dalmacija nikada nije bila Hrvatska ,pa cak i naseljena je Dalnatincima i ostalima. Hrvati se pojavljuju tek u 19veku. U jeku danasnje osluke Milanovica neka Marka Pola stave na Evro ipak je on Hrvat?

  • nikolas

    24. jul 2021 | 21:43

    SVE STO JE U NDH MENE NEINTERESUJE JER JE ZA MENE GRCKA ZAKON !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA