Gde ići na letovanje u septembru: Ove destinacije Srbi obožavaju, a temperature su idealne za odmor

Egipat, Kipar i Tunis su možda najbolja opcija za letovanje u septembru, mada i u Grčkoj, Crnoj Gori i Turskoj ima odličnih letovališta za odmor u tom periodu

  • 11
turska Alanja, Turska / Foto: Pixabay

Nema ništa lepše od letovanja u septembru, ali i tokom juna meseca. Pod pretpostavkom da to sebi možemo da dozvolimo zbog obaveza i da nas vreme posluži.

Iz godine u godinu se situacija po pitanju izbora najboljeg meseca za letovanje menja. Posebno kada se radi o destinacijama, koje srpski turisti rado posećuju. Primera radi, neretko se događa da u toku juna i septembra bude mnogo lepše vreme, nego u avgustu.

Ipak, ima destinacija na kojima se turisti mogu kupati u relativno toplom moru čak i u septembru, pa negde i u oktobru, a da spadaju u destinacije koje su našim ljudima na neki način omiljene.

Grčka

Iako je trenutno u brojnim letovalištima, koje rado posećuju srpski turisti u Grčkoj vreme prilično loše, u većini slučajeva u toku septembra ljudi mogu da se kupaju u moru. Istini za volju, more jeste za koji stepen hladnije nego u jeku sezone.

Ukoliko su vaš izbor ostrva, onda u septembru svakako dolaze u obzir najveće grčko ostrvo, Krit i Rodos, koji važi za jedno od najsunčanijih. Neretko se događa i da na Zakintosu, Krfu i Tasosu, kao i Lefkadi more bude optimalne temperature, pa je moguće da sezona traje i do kraja septembra, a u zavisnosti od vremenskih prilika, možda i početkom oktobra.

Na Jonskim ostrvima, koja su nešto izloženija vetru sa otvorenog mora, sezona u većini slučajeva traje kraće, ali su zato Kikladi bolji izbor u tom periodu. Posebno se misli na Mikonos i Santorini, što je idealna prilika za obilazak ovih ekskluzivnijih ostrva, budući da su i cene u tom periodu uglavnom niže u odnosu na sezonske.

Primera radi, prosečna temperatura vazduha na Rodosu u septembru je između 25 i 28 stepeni, a mora između 24 i 27 stepeni.

Crna Gora

I mada je Jadransko more za koji stepen sigurno hladnije tokom septembra, nego u jeku sezone, crnogorska letovališta uopšte nisu loš izbor za odmor u septembru.

Uz to što su cene niže, uglavnom nema toliko gužve kao tokom jula i avgusta i to naročito u letovalištima, koja se smatraju atraktivnijim. Samim tim i odmor poprima neku drugu dimenziju. U poređenju sa južnim delom zemlje, vode Bokokotorskog zaliva su ipak hladnije u toku septembra, pa to treba imati u vidu prilikom izbora letovališta.

Temperatura mora u Budvi tokom septembra se kreće u rasponu od oko 18 do 24, dok je prosek u tom periodu oko 21 stepen.

Egipat

Još jedna od destinacija koje su dobitna opcija, kada je u pitanju letovanje tokom septembra. Zapravo se odmor tada, pa čak i tokom oktobra u nekom od egipatskih letovališta smatra najboljim, jer je optimalna temperatura i vazduha i mora, a noći bivaju prijatne za spavanje.

Sunce ranije zalazi u tom periodu, pa dan traje kraće, ali turistima to ne smeta, jer večeri uglavnom koriste za šetnju i uživanje u šopingu.

Prosečna temperatura mora u letovalištu Hurgada tokom septembra je 27 stepeni, dok se temperatura vazduha u tom periodu kreće od 25 do 35 stepeni.

Tunis

Uz manjak gužve i vrlo prijatne vremenske uslove, Tunis se smatra odličnim izborom za letovanje u septembru. I ne samo to, već i zbog cena, koje su i više nego povoljne u tom periodu, pa čak i tokom oktobra.

Kiša vrlo retko pada u toku tih meseci, a temperatura mora je gotovo idealna skoro svake godine. Kreće se u rasponu od 22 do 33 stepena maksimalno, a noću između 19 i 24.

Kipar

Ima godina kada se Kiprani i turisti kupaju u moru čak i tokom novembra. Barem početkom tog meseca. Generalno, ako odaberete Kipar za letovanje u septembru, sigurno je da nećete pogrešiti, jer je temperatura vode i više nego prijatna ne samo u tom mesecu, nego i tokom oktobra.

Jedno od najtoplijih i najsunčanijih mediteranskih ostrva, Kipar tokom septembra karakterišu dnevne temperature od oko 33 stepena, dok noću zna da bude i desetak stepeni niža temperatura vazduha.

Hrvatska

Letovanje u septembru u nekom od hrvatskih letovališta je odlična opcija primarno sa finansijskog aspekta, budući da su tokom sezone cene dosta više. Ipak, s obzirom na pozicioniranost, treba voditi računa o odabiru letovališta. Poznato je da je temperatura vode niža na području Istre, a važi za optimalnu u regiji Dalmacije tokom septembra.

Kao jedno od najsunčanijih hrvatskih ostrva, Hvar je možda najbolji izbor za letovanje u tom periodu godine. U obzir može doći i Opatija, ali je ipak letovanje u ovoj zemlji tokom septembra mnogo bolja opcija za one, kojima nije primarno sunčanje i kupanje, jer temperature mora jesu niže.

Između 22 i 24 stepena se u proseku kreće temperatura vazduha u septembru na Hvaru, dok je zabeleženo pojedinih godina čak i 26 stepeni. Temperatura mora je oko 23 stepena.

Turska

Jedna od idealnih destinacija, koje su omiljene srpskim turistima, budući da sezona u određenim turskim letovalištima često traje i do prve polovine oktobra. Čak i ako pada kiša u tom periodu, obično temperatura ne bude naročito niža, što omogućuje turistima da nastave uživanje u odmoru. Uz sve to, cene u turskim letovalištima u tom periodu često budu i više nego povoljne.

Ono što mnogi turisti, koji su letovali u ovoj zemlji tokom septembra meseca navode kao jedinu manu jeste što je dan kraći u tom periodu, budući da pre sedam sati zalazi sunce. Ali je jedna od prednosti i ta što ljubitelji šopinga tada zaista mogu da uživaju, uzevši u obzir da su u tom periodu brojne rasprodaje.

Oko 27 stepeni je prosečna temperatura vazduha u turskim letovalištima, uz varijacije od po par stepeni. Što se temperature mora tiče, sve u zavisnosti od izbora letovališta, ona se kreće između 25 i 28 stepeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    11. septembar 2021 | 12:56

    Zaboravili ste Maldive,Havaje,Bora Boru,Dominikansku republiku, Jamajku,Kubu,Portoriko, Kopakabanu u Brazilu,Šejšele, Mauricijus, Zanzibar....a sve izuzetne destinacije koje vredi posetiti i odmoriti se u septembru! Samo ste jednu malu malecnu sitnicu zaboravili- u septembru svi spremaju ogrev,deca polaze u školu, zimnica se kupuje ili sprema....A onda odakle nam pare za letovanje????? Izgleda da ne živimo u istoj Srbiji?

  • Пфк

    11. septembar 2021 | 17:35

    Поздрав из Грче, дошли смо 9. време је супер а туриста и даље има где год да се крене. На границама смо чекали по 20 минута, радили смо брзе тестове и прошли лагано. Препорука свима који имају малу децу која још нису кренула у школу да посете Грчку у Септембру.

  • zeljko

    11. septembar 2021 | 13:01

    koje destinacije kad vas nigde ne pustaju..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA