≫ 

Kako da spakujete ranac za planinarenje: Praktičan vodič za početnike

Pored toga što je bitno da se fizički i psihički pripremite za uspon, važno je da uz sebe imate sve neophodne stvari

  • 0
Planinarenje, ranac za planinarenje Foto: Pixabay/Tumisu

Kada se tek upuštate u planinarenje, potrebno je da se dobro pripremite. Ne samo da odaberete odgovarajuću odeću i obuću, nego i da spakujete ranac na pravilan način. U njemu se moraju naći svi rekviziti koji će vam biti potrebni. Njih nije malo, pa je zato potrebna dobra organizacija.

Iako mnogi koji se tek upuštaju u upoznavanje lepota planinarenja najpre brinu o fizičkoj, ali i psihičkoj pripremi za uspon, važno je pripremiti i sve što im tada može biti potrebno.

Ne samo da je bitno da odaberete odgovarajući ranac, nego i da se u njemu nađe sve što vam eventualno može zatrebati tokom uspona. Da biste bili sigurni da nešto niste zaboravili tokom pakovanja, uvek je dobro da stavite na papir, pa da po tom spisku i pakujete ranac. Posebno ako ste početnici u ovoj avanturi.

Planinarenje, ranac za planinarenje Foto: Pixabay/nepalidevu

Način pakovanja ranca je vrlo važan

Ukoliko mislite da je lakše da samo ubacite sve potrepštine u ranac, učinite to. Već narednog puta ćete shvatiti da je to bila velika greška.

Ne samo da će vam smetati što se ne snalazite dobro tražeći ono što vam je potrebno, nego se lako može desiti i da vam loše spakovan ranac otežava uspon. Po nepisanom pravilu, ono što vam bude bilo odmah potrebno, naći će se baš na dnu ranca.

A to znači da ćete u nekom trenutku morati da izvadite sve stvari, dok to ne pronađete. Opet, sve to dalje vodi do otežavanja uspona, pa možda čak i do ugrožavanja života. Upravo iz tog razloga se način pakovanja ranca smatra vrlo bitnim.

Planinarenje, ranac za planinarenje Foto: Pixabay/pexels

Kako je sve počelo?

Ranac koji je imao čvrst okvir i bio izrađen od kože foke, dizajnirao je Lojd Nelson još 1922. godine. Zapravo ga je dizajnirao kako bi olakšao svoje planinarenje na Aljasci.

Upravo to je bio početak. Kasnije se takav ranac razvijao, sa osnovnim ciljem da planinarima značajno olakša uspon. Međutim, iako je proizvod bez sumnje napredovao, planinari su shvatili da je mnogo bitnije i kako će spakovati stvari u takav ranac.

Red se mora znati

Najbolje je da predmete koje pakujete u ranac najpre razvrstate. Idealno bi bilo da to bude u tri kategorije, tako da imate lakše, srednje teške i teške rekvizite. Isto tako bi trebalo da zamislite i da je vaš ranac podeljen na tri dela.

Na dnu bi svakako trebalo da se nađe spakovana vreća za spavanje, odnosno podloga za spavanje, te šator koji bi trebalo da bude spakovan u vreću koja je nepromočiva.

Odmah iznad nje se nalazi deo za srednje teške predmete, prakično na sredini. Tu bi trebalo da budu predmeti koji su potrebni za pripremu hrane, poput gorionika, rezervi vode i namirnica koje ćete pripremati. Svakako tu se ne pakuje hrana koju imate nameru da koristite tokom uspona.

Planinarenje, ranac za planinarenje Foto: Pixabay/riyan_hidayart

Podrazumeva se da gorivo za gorionik, ako ga nosite, mora da bude dobro zatvoreno i idealno bi bilo da fizički bude odvojeno od namirnica.

Naredni deo ranca, posmatrajući prema gore bi trebalo da bude vertikalno razdvojen na dva dela i to tako da teži predmeti budu pakovani bliže leđima, a lakši dalje, odnosno pri spoljnoj strani ranca. Izuzev kompleta za prvu pomoć, tu bi trebalo da se nađe i pribor za higijenu, eventualni filter za vodu i odeća, poput pantalona, jakne, kabanice i drugih odevnih predmeta za koje mislite da vam mogu zatrebati tokom uspona.

I još par sitnica

Osnovna karakteristika rančeva za planinarenje su i brojni džepovi, manji ili veći. Njih takođe treba koristiti pametno i ne pretrpavati ih, kako se ne bi narušila ravnoteža i kako ranac spakovan na takav način ne bi uticao negativno na balans.

U džepovima se mogu naći sitnice poput sunčanih naočara, balzama za usne i spreja protiv insekata, te dokumenata, kompasa, mape i sličnih potrepština.

Hrana koju ćete eventualno konzumirati tokom uspona bi, naravno, trebalo da se nađe pri vrhu ranca. Ne zaboravite ni štapove za penjanje i uže, te kampersku stolicu i sve druge sitnice, koje možete da spakujete uz pomoć pojasa na planinarskom rancu i omčama, koje se na njemu nalaze.

Video: Ona na svaki vrh može da se popne u seksi crvenoj haljinici i štiklama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA