≫ 

Maja je posetila skoro 120 zemalja, ali je Rusijom fascinirana: Zbog čega se tamo uvek vraća

Uprkos ograničenjima putovanja, njen duh ne miruje. Ovog puta nam predstavlja sever Rusije

  • 17
Rusija, Sibir Foto :Ustupljene fotografije/Maja Đoković

Maja Đoković je blizu toga da se pohvali da je posetila ukupno 120 zemalja. Ipak, neke od njih želi dodatno da upozna i vraća im se kada god to može.

Jedna od tih zemalja definitivno je i Rusija.

Iako je jedanaesti put posetila ovu zemlju, naša sagovornica ne krije svoju fascinaciju Rusijom. Ali i Kinom.

Rusija, Sibir Foto :Ustupljene fotografije/Maja Đoković

Posebna povezanost sa Rusijom

Mnogim ljudima nije nepoznato osećanje koje imaju prilikom posete nekoj zemlji, koje u njima izaziva posebnu prijatnost. Neko je jednostavno fasciniran predelima, neko ljudima, a neko veruje i da je u nekom prošlom životu baš u toj zemlji živeo i tako objašnjava tu neobičnu prijatnopst koju oseća dok u njoj boravi.

- Rusija je moja velika ljubav. Ja sa tom zemljom imam neku posebnu povezanost i ovo je sada moja jedanaesta poseta toj fascinantnoj i ogromnoj zemlji – izjavila je Maja za Telegraf i dodala: Rešila sam da je istrazim detaljno po regionima još pre par godina, te od tada vredno radim na tom projektu.

Rusija, Sibir Foto :Ustupljene fotografije/Maja Đoković

U njenom životu, rame uz rame sa Rusijom stoji Kina. Iako je posetila duplo manje puta nego svoju veliku ljubav, naša sagovornica ne krije da ima u planu da Kinu poseti i sedmi put čim se otvore granice.

Transsibirska železnica ili bolje ne?

Jedan od omiljenih svetskih gradova naše sagovornice je i Moskva. Zato i ne čudi što taj grad smatra svojom drugom kućom i posećuje ga kad god ima prilike za to. Posetila je do sada i Sankt Peterburg i Soči, ali je sanjala godinama o Vladivostoku, mističnom Sibiru i divljoj Kamčatki.

- Dugo sam razmatrala soluciju da do Vladivostoka stignem Transibirskom železnicom, ali kako sam po prirodi plahovita i temperamentna, mesto me baš i ne drži, u šta sam se uverila i na sličnoj, ali mnogo kraćoj relaciji kada sam iz Kine putovala u Severnu Koreju. Taj deo koji se prelazi vozom bio je noćna mora za mene nemirnu.

Zato je donela odluku da do Vladivostoka otputuje avionom. Slobodna i otvorena za nova iskustva, Maja je sa nama podelila i ideju da put između Moskve i Vladivodstoka pređe automobilom. Kao jedan od razloga da razdaljinu veću od 9.000 kilometara pokuša na taj način da pređe navodi želju da stane gde god joj se dopadne.

- Moram da kažem da je u pripremi još jedan moj veći projekat, a to je da razdaljinu između Moskve i Vladivostoka pređem autom i zastanem svuda gde poželim i ostanem koliko dugo želim, jer sam uvek više za tu slobodu - ostati po želji i interesovanju duže i kraće i sam kreirati rutu, nego da mi neko drugi nameće tempo i program kao što je slučaj ako putujem vozom.

Poseta Rusiji tokom pandemije

Putovanja u neke zemlje trenutno podrazumevaju i različita ograničenja, ali i mere koje su na snazi, a koje turisti imaju obavezu da poštuju. Sve to nije sprečilo našu sagovornicu da ostvari svoju ideju.

- Rusija je dugo bila zatvorena. Mi iz Srbije smo bili među prvima kojima su otvorili vrata za turističke posete. Kako nam viza ne treba, jedini uslov je bio da imate PCR test i da letite iz zemlje čiji pasos nosite ili čiji boravak imate direktnim letom za Rusiju. Tako je Maja kupila kartu Minhen – Moskva, a dalje Moskva Petropavlovsk-Kamčatski, uradila zahtevani test i krenula u zemlju koju obožava.

Tamo ju je dočekala uobičajena situacija, slična onoj pre početka pandemije, ali uz određena ograničenja. Maske su bile obavezne samo u zatvorenim prostorijama. Pojedini hoteli su od posetilaca tražili negativan test na uvid, ukoliko nisu vakcinisani. Kako je napomenula, iako se mogu pročitati informacije da se u Rusiji ne priznaju EU vakcine kao što EU ne prihvata rusku, naša sagovornica kaže da to nije tačno.

Dolazak na cilj

Zemlja poznata po neverovatnim predelima i bogatoj istoriji, ne može da ne fascinira posetioce. Pa čak i one najzahtevnije.

- Moj lični favorit na ovom putovanju je grad Vladivostok. Oduševio me je. Baš je neki miks Japana, Kine i Rusije. Tako poseban. I baš imaš osećaj da si na kraju sveta, jer od Moskve je udaljen nešto više od 9.000 kilometara.

Tokom boravka u gradu koji ju je opčinio, sagovornica Telegrafa imala je priliku da uživa i u sunčanom i toplom vremenu. Primetila je i da su se neki ljudi kupali u okeanu. Uz Vladivostok, izdvojila je i Kamčatku i Bajkal.

- Nestvarna Kamčatka me isto oduševila. Izlolovano poluostrvo na ivici Sibira, kojom Rusi plaše svoju decu. Kraj sveta. Jedno od najposebnijih mesta na planeti. Slično Islandu koji sam do sada posetila dva puta, a opet tako moćnije.

Iako je do sada imala prilike da poseti i ratnu zonu, Maja priznaje da za sibirsku zimu baš i nije dovoljno spremna, mada joj je ostala želja da Bajkal poseti baš u zimu, kada je magičan.

Samostalna organizacija do zahtevne i skupe destinacije

Put Kamčatke je krenula avionom. Budući da nije znala koliko će se zadržati, Maja je kupovala karte samo u jednom smeru.

- Spontano sam kupovala karte dan pre odlaska u novi grad. Na kraju je ruta bila sledeća Minhen - Moskva - Petropavlovsk-Kamčatski - Vladivostok - Irkutsk - Krasnodar - Minhen. Sve sam ovo kreirala u sopstvenoj režiji, jer sam htela da nađem način kako i da li se može do tako preskupe i zahtevne destinacije samostalno.

Inače već pripremljeni aranžmani za putovanje koje je naša sagovornica sama organizovala, mogu da koštaju i do 5.000 dolara. Ona je u finansijskom smislu prošla odlično, jer je karte kupovala po mnogo povoljnijoj ceni. Za razdaljine od preko 5.000 kilometara kupovala je karte po ceni od stotinak evra.

- Tamo sam upoznala ženu koja tek pokreće svoj biznis i preko nje našla odlične alternative za skupe ekspedicije za gledanje orki,gejzere, let helihopterom, medvede i slično. Tako da ću u okviru mojih neobičnih putovanja mojim putnicima da dam priliku da tu mističnu Kamčatku dožive za mnogo manje novca.

Cena boravka u nekom od ekskluzivnijih hotela u Rusiji nije uopšte tako visoka, kao što mnogi misle. Hrana takođe nije skupa, a postoji i varijanta prevoza sličnog taksiju, što značajno snižava troškove boravka, budući da oko 13 evra košta vožnja duga i sat vremena.

Negativnih iskustava Maja nema sa ovog putovanja. Možda zato što je to zemlja, koju doživljava kao svoju drugu kuću ili zato što joj zbog lepote i njene plave kose, te čistog, svetlog tena često govore da liči na Ruskinju. A možda i zato što govori ruski jezik.

- Kad kažem da sam iz Srbije, to uvek, ali uvek izazove dodatno oduševljenje - Srbija i Rusija - prijatelji zauvek.

Najzanimljivije destinacije 

Poseta jedno od najaktivnijih zona čuvenog Vatrenog pojasa Pacifika, Kamčatka je priča za sebe. Nepristupačna, divlja, surova, vatrena i misteriozna, nosi epitet dar vatre.

- Na poluostrvu postoji oko 150 vulkana, od kojih je barem 30 aktivno. Velika udaljenost od ostatka zemlje i surova klima (duge hladne zime i kratka oštra leta), koja vlada na Kamčatki, uticala je da poluostrvo bude proglašeno najsurovijim delom velike Ruske države.

Grad koji je osnovao Vitus Bering, Petropavlovsk je okružen planinama i vulkanima. Iako je smešten na visoravni, zbog prirodnog okruženja, iz bilo koje tačke u ovom gradu je praktično nemoguće videti horizont.

Rusija, Sibir Foto :Ustupljene fotografije/Maja Đoković

- Posetila sam i starosedoce Kamčatke. To su Korjaci (Koryaks), čukotsko-kamčatski narod, autohtono stanovništvo Kamčatke koje pretežno čini 27% stanovništva, i koje predstavlja drugi narod po brojnosti, posle Rusa (51%). U verskom pogledu, Korjaci praktikuju tradicionalna verovanja (šamanstvo), a govore korjačkim jezikom, koji spada u čukotsko-kamčatsku porodicu jezika.

Smatra se da su njihovi preci iz istočnog Sibira tu oblast naselili pre čak 15.000 godina. Neka od tih plemena su se naselila u hladnim severnim predelima. Ali su neki pripadnici plemena krenuli dalje, sve do američkog kontinenta, te se smatraju genetskim srodnicima Indijanaca iz Severne Amerike.

Tri fascinanstna sibirska grada

Do pre skoro tri decenije, prestonica Primorskog kraja, grad Vladivostok bio je „zabranjen“ za strance. Stanovnici tadašnjeg Sovjetskog saveza morali su da obezbede specijalnu dozvolu da bi ga posetili.

- Vladivostok je toliko udaljen od Moskve da ga većina žitelja centralne Rusije nikada nije ni posetila. Za njih je taj region „kraj sveta“. Za njih možda i jeste, ali za mene nije. Kakav grad i ljubav na prvi pogled!

Najlepši grad u Sibiru, Irkutsk se često naziva i Parizom Istoka. Pravoslavne crkve izgrađene tokom 17. veka, ali i sibirska tajga, te drvene kućice sa fascinantnim prozorima u smeđoj i plavoj boji, tek su deo onoga što nudi ovaj fascinantni grad.

- Irkutsk je udaljen 70 kilometara od Bajkalskog jezera i jedna je od najznačajnijih stanica na Transsibirskoj železnici, koja vodi od Moskve preko Vladivostoka do Pekinga. Od Moskve je udaljen 5.125 kilometara železnicom i jedan je od najvažnijih gradova u Sibiru.

Na kraju, danas Krasnodar, a sve do 1920. godine Jekaterinodar.

- Često nazivan južnom prestonicom Rusije, osnovan je po nalogu Katarine Velike. Najveći je grad Krasnodarske pokrajine i jedan od najvažnijih privrednih i kulturnih centara na teritoriji Južnog federalnog okruga – zaključuje priču Maja o zemlji koja je fascinira.

I koliko god puta da joj se vraća, uvek otkrije nešto novo. A mi sa nestrpljenjem čekamo nastavak njenih neobičnih putovanja, kroz koja nam nudi priče o mestima, koja mogu da posete samo hrabri i duhom slobodni, kao što je ona.

Video: Vlogerka htela uživo da impresionira pratioce, pa umalo izgubila pola face

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    20. novembar 2021 | 19:55

    Mene samo zanima cime se bavi Maja? Posto ja s mojom platom od 350€ dok platim rezije i hranu ne ostane mi ni do Niske banje 🙄

  • DARKO 100%

    20. novembar 2021 | 18:38

    Ja i ovako imam vremena na pretek,mogli bi napraviti neku kombinaciju pa da zajedno obilazimo svet😉

  • Aleksandar

    21. novembar 2021 | 12:01

    Maju znam lično. Bili smo u školi zajedno i jos tada nam je bilo jasno da ce daleko da dogura. Preinteligentna je svi smo prepisivali od nje. Zvali smo je u šali ludi naučnik jer je istoriju i geografiju znala jos tada bolje od profesora. Čudo. Kraljica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA