≫ 

5 romantičnih evropskih gradova koji nisu Pariz, a podjednako će vas oduševiti

Grad svetlosti nije jedina popularna destinacija za zaljubljene parove...

  • 3
Nica

Nica / Foto: Pixabay

Godinama unazad, Pariz nosi epitet "ultimativnog grada ljubavi". Ali, kad je reč o romantičnim destinacijama, postoji još mnogo alternativnih lokacija, bilo da želite zalazak sunca ili školjke na plaži.

- Ako izaberete bilo koje od ovih alternativnih mesta, nećete pogrešiti, prenosi.

Verona

 

Jeste li zaista spoznali romantiku dok niste imitirali čuvenu scenu na balkonu iz "Romea i Julije"? Šekspir je Veroni možda doneo 400 godina dobrog marketinga, ali ovaj grad ima još mnogo toga zaljubljenima da ponudi osim fotografisanja pred Julijinom kućom. Tu je i prelepa arhitektura severne Italije, kao i bogata umetnička i kulturna scena.

Verona

Verona / Foto: Pixabay

Lokalci su strastveno predani u atmosfernom održavanju romantike. Festival Verona in Love pretvara Dan zaljubljenih u sedmodnevnu paradu svetlosti, muzike i događaja, dok Julijin klub, dobrovoljna grupa žena, zdušno odgovara na više od 6.000 pisama poslatih Šekspirovoj heroini svake godine.

U centru grada se nalazi veliki rimski amfiteatar, gde se, u toku leta, održava veliki broj opereta, što je idealan za večernji ljubavni sastanak. Ako vam nije do gužve, možete posetiti i Veronetu, moderni komšiluk s druge strane reke, gde ćete naći udobne bašte i boemske barove. Možete naručiti i lokalni specijalitet - penušavo belo vino Durello.

Budimpešta

 

Šta može da bude romantičnije od tople kupke ispod stepenica? Pa, isto to, ali na krovu zgrade možete učiniti čudo. Đakuzi u termalnom kupatilu garantuje "toplu, parnu" noć.

budimpešta panorama

Budimpešta / Foto: Pixbay

Preko dana, ali i noći, možete krstariti Dunavom, sa šampanjcem u jednoj i esterhazi tortom u drugoj ruci. Glavni grad Mađarske nudi pregršt panoramskih pogleda, pa ponesite i selfie stick. Možda najromantičnije od svega je odlazak do Margaretinog ostrva, zelenog utočišta nasred reke, gde se zaljubljeni mogu šetati japanskom baštom, dok "plešuće fontane" prave šou u toku letnjih dana.

Amsterdam

 

"Venecija severa" je stvorena za ljubavne parove, sa bezbrojnim prilikama da se izgube u mističnim ulicama i mestima za poljupce na mostovima. Ako vam se ne vozi bicikl, provozajte se čamcem po kanalima. Kafići odišu intimnom atmosferom, pa se u nekom možete maziti pod ćebetom i svećom.

Amsterdam

Amsterdam / Foto: Pixabay

Galerije i muzeji koji su na svetskom glasu, takođe, čine idealna mesta za šetnju i razgledanje ako usledi promena vremena. Obratite pažnju i na istorijske bašte koje su ušuškane među ulicama, ali koje su otvorene za javnost samo nekoliko sati dnevno. Pojedini ih opisuju kao "savršena mesta za prosidbu".

Salcburg

 

Mini-odmor u Salcburgu može biti baš ono što vam je potrebno nakon napornih dana na poslu, bilo da ga provedete na visokom brdu sa usamljenim čobanom, ili plešući oko čuvene fontane u Mirabel kraljevskoj bašti. Čak i ako niste obožavalac filma "Moje pesme, moji snovi" sa Džuli Endrjus, ovaj austrijski grad umetnosti predstavlja pravu bajkovitu destinaciju.

Salcburg

Salcburg / Foto: Pixabay

Ovde je rođen Mocart, i muzika predstavlja srž grada. Salcburški festival se održava u maju, julu i avgustu svake godine. Posetioci mogu posetiti i mnoge džez i bluz svirke, ali i odmoriti u idiličnim baštama gde će upijati puls grada.

Planinarenje Alpima je, takođe, avantura koju treba uzeti u obzir. Vozovi vas mogu odvesti do najlepših lokacija sa kojih pucaju neprocenjivi pogledi. U centru grada, koji je pod zaštitom Uneska, turisti mogu uživati u neprocenjivoj viševekovnoj arhitekturi.

Nica

 

Najveći grad francuske rivijere može biti pravi izbor za zaljubljene. Mirne, kaldrmisane ulice starog grada pastelnih boja savršene su za ljubavno uživanje, sa mnogo barova u koje se možete ugurati nakon zalaska sunca. Cave de la Tour je lokalni favorit, ali bez interneta - što doprinosi olakšanju čežnjivog pogleda na čašu punu crnog vina.

Nica

Nica / Foto: Pixabay

Nica nudi šansu da vas oduševi na više različitih nivoa. Krenite u obilazak Castle Hill-a, koji nudi i lift, ili se uhvatite pod ruku i šetajte promenadom Anglais i posmatrajte prozoirnu vodu La Réserve - najtiše gradske plaže. Na kraju krajeva, Pariz ima mnogo čari, ali morski povetarac nije jedna od njih.

(D.V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ada

    17. februar 2020 | 00:21

    Nica, Verona, Vilfrans, Provansa, jezero Komo.... Mnogo predivnih i romanticnih mesta, i sto rece neko "u raju sam,a na zemlji."

  • Marija

    17. februar 2020 | 00:57

    Istanbul nepravedno izostavljen.

  • Дејан Младеновић

    17. februar 2020 | 00:48

    Али убацити у избор Амстердам град који је седиште хомосексуалаца и простирки није паметан избор

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA