≫ 

Plaža sa ljubičastim peskom? Svi su mislili da izmišlja, a onda su geolozi dali logično objašnjenje

Možda ovo zvuči kao scena iz neke bajke, ali zapravo postoji, često menja nijanse i ne izgleda uvek isto

  • 0
Jezero Kendl, Kanada Jezero u Kanadi / foto: Printskrin/youtube/ Saskatchewan Adventure

Neverovatna plaža na jednom jezeru u Kanadi ima ljubičasti pesak po kom je poznata širom sveta.

Kendis la Fever je poslednji put 2018. godine uočila ljubičasta zrna peska koja se nalaze uz obalu jezera Kendl. Tog jula, ona i njena porodica otišli su da se opuste u vožnji čamcem na ovom jezeru koje se nalazi na severu kanadske provincije Saskačevan, kada je ona pogledala prema napuštenoj plaži i nije mogla da veruje u to šta je videla.

Blizu severoistočne ivice jezera, do koje se može doći samo čamcem, Kendis je ugledala liniju živopisnog peska koji se prostirao obalom, poput trake na vrhu poklona.

- Nisam videla tako veliku traku duže vreme – kaže Kendis, koja inače radi kao menadžer parka na ovom zakonom zaštićenom predelu koji obuhvata 78 kvadratnik kilometara i postao je mesto rekreacije za mnoge ljubitelje izleta.

- Nekih godina ne možete da je vidite uopšte dok ne dođete na nju. Drugih godina se traka samo pojavi – dodaje ona.

Kako je objasnila, ova traka bila je široka oko 60cm i prostirala se celom dužinom plaže i bila je jedna od najvećih koje je ikada videla.

Već 25 godina ova žena živi u malom mestu letovališta Kendl Lejk i viđala je kako nijansa i dužina obojenog peska variraju u zavisnosti od plime i oseke. Zato je, ovog popodneva, znajući da se sledeće godine možda neće pojaviti na isti način, iskoristila priliku sa svojom porodicom.

- Izašli smo iz čamca i proveli ovde ceo dan.Nisam znala kada ću ponovo moći da vidim da prizor bude ovakav duž čitave obale – kaže dalje Kendis.

Poznat, jednostavno, kao “Plaža ljubičastog peska”, ovaj skriveni prostor zemlje, stekao je reputaciju u Kanadi zbog svojih geoloških karakteristika vrednih strahopoštovanja. Zrna ovog peska mogu se pojaviti u spektru hromatskih boja, od boje lavande i purpurno crvene, pa nekada čak i do ružičaste. Živopisne čestice mogu se pojaviti kao naslikane rukom umetnika, raštrkane na sve strane po stenama i isprekidane, ispod vode, u plitkim uvalama jezera.

Slično se dogodilo i na jezeru Komorant.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Angela Brandt (@angelabrandt) on

Želja da lično vide ovaj prirodni fenomen postala je razlog hodočašća za sve prirodnjake, geološke fanatike i posetioce koji dolaze sa raznih strana koji tokom cele godine u nadi da će ugledati ovaj pesak pre nego što dođe zima i prekrije ga sneg ili ga ispere plima.

- Pa, ne mislite da je to stvarno – kaže Debi Hanter (64), stanovnica ovog mesta.

Ona kaže da je nakon velikih oluja ili snažnih talasa, viđala ljubičasti pesak svuda širom ovog područja koje deli granicu sa provincijskim šumama. Neki stanovnici su čak rekli kako su videli obojeni pesak duž obale jezera Torč, manje vode koja se uliva u jezero Kendl, ali ne u istoj količini i ne tako živopisno.

Šta god da je to, Debi kaže: - Teško je poverovati u to da postoji ljubičasti pesak. To je zaista bizarno, stvarno.

Iako zamišljanje ljubičastog peska može delovati kao nešto iz bajke, postoji geološko objašnjenje za to. Sudeći prema Kevinu Anzdelu, profesoru geologije na Univerzitetu u Saskačevanu, sve plaže duguju svoju boju mineralima, stenama i školjkama koje sadrže svoje različite čestice peska.

- Ukoliko krenete da obilazite plaže širom sveta, videćete da postoje razne obale koje imaju različitu boju peska. Logično, najčešći je beli pesak koji uglavnom nastaje od brojnih zaobljenih zrna kvarca – kaže Kevin.

Kao drugi najčešći mineral koji se može naći na zemlji, kvarc je razlog zbog kog većina plaža ima beli pesak, prema rečima Kevina Andzela.

Međutim, bela nije jedina boja koja krasi obale. Island i Havaji, na primer, imaju čitave kolekcije plaža sa crnim peskom, koje svoje tamne tonove duguju kamenju od vulkanske lave. Postoje i drugi primeri toga kako su razni minerali i sedimenti transformisali izgled vode tako da deluje nadrealno.

Jezero Pejto u Nacionalnom parku Banf, u Alberti, duguje svoju tirkiznu boju sedimentima lednjaka koji se zadržavaju u njegovoj vodi; dok je Žuta reka u zapadnoj Kini nakupila toliko mulja i sedimenata da zadržava stalnu boju mulja.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Angela Brandt (@angelabrandt) on

Ova neobična pojava u severnom Saskačevanu svoju boju duguje mineralu koji postoji širom sveta, ali se u velikim količinama javlja duž severne Kanade. Anzdel kaže da je u pitanju mineral koji se zove granat.

Pre više hiljada godina ovaj živopisan i postojan mineral koji se javlja u raznim nijansama, ali najčešće je tamnocrven, otkriven je u stenama duž kanadskog štita, velikog dela severnoameričkog kontinenta, koji obuhvata veći deo severne Kanade. Zbog ogromne veličine i drevne istorije ovog pejzaža, resursi koji se nalaze u kanadskom štitu postali su važne komponente nacionalne ekonomije.

Krajem aprila dani postaju duži, temperature su veće i to pomaže jezeru da se otopi, a u julu brojne porodice dolaze kako bi ovde proslavile Dan zahvalnosti. Tada blizu 15.000 posetilaca bude na obali ovog jezera proslavljajući nacionalni praznik.

Nebitno koje je doba godine, plaža sa ljubičastim peskom privlači ljude širom sveta, a neki od najvećih ljubitelja ovog mesta i provedu neko vreme ovde.

- Dosta sam proputovala, ali posao me drži ovde i veoma sam zadovoljna time. Kendl Lejk je prelepo mesto za posao i život– kaže Kendis la Fever.

(B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA