≫ 

Vuhan pre koronavirusa: Nekrunisanu prestonicu Kine krasilo je mnogo lepota

Ne, Vuhan nikada neće biti poznat samo po koronavirusu

  • 1
Vuhan Vuhan / pixabay.com

Sve i da ne čitate novine i ne gledate televiziju, gotovo je nemoguće da niste čuli za nedavno proglašenu epidemiju koronavirusa u kineskom gradu Vuhanu. 

Iako je pre samo koju sedmicu ovaj grad počeo da se dovodi u vrlo negativan kontest, treba znati da je u pitanju grad, koji je u centralnom delu Narodne Republike Kine najnaseljeniji. Ujedno je i najveći, ali i glavni grad provincije Hubei, a u njemu živi više od 11 miliona ljudi.

Nekrunisana prestonica Kine

Pored toga što je teritorijalno najveći u centralnom delu zemlje, Vuhan je i na visokom devetom mestu po broju stanovnika u celoj Kini.

Sa aspekta kineske istorije je to vrlo značajan. Čuveni ustanak, koji je izbio u ovom gradu 10. oktobra 1911. godine, zatim se pretvorio i u revoluciju. Ti događaji su doveli do zbacivanja poslednje carske dinastije Ćing u ovoj zemlji. Tako je nastala 1. januara 1912. godine i Republika Kina. Današnji naziv ova zemlja stiče 50 – ih godina prošloga veka, kada je zvanično kontrolu u zemlji preuzela Komunistička partija Kine. Prestonica Narodne Republike Kine se od tada nalazi u gradu Pekingu.

Zanimljiv je podatak da je prestonica zemlje Vuhan bio čak dva puta. Prvi put tokom 1927. godine, a drugi put tačno 10 godina kasnije. 

Pored toga što je danas jedan od najnaseljenijih gradova u celoj zemlji, Vuhan je i odlično saobraćajno povezan sa svim delovima Kine i sa svetom, uopšte. Smatra se ne samo ekonomskim i političkim centrom celokupne regije kojoj pripada, već i obrazovnim i kulturnim.

Vuhan Vuhan / pixabay.com

Kada bismo počeli da nabrajamo šta sve postoji u Vuhanu i u njegovoj blizini, imali bismo dosta da pišemo. Dovoljno je reći da je Univerzitet u ovom gradu pre koju godinu bio treći najznačajniji u celoj zemlji... U blizini se nalazi jedna od najvećih svetskih elektrana... Više od 350 instituta za istraživanje se nalazi u njemu, kao i predstavništva nekih od najpoznatijih svetskih kompanija... Još od 2010. godine u Vuhanu postoji i metro, a prva linija metroa koja prelazi preko reke Jangcekjang je počela da funkcioniše krajem 2012. godine.

Vuhan pre koronavirusa

Iako je nedavno proglašena epidemija takozvanog koronavirusa opustela ovaj višemilionski grad, veruje se da će se Vuhang brzo oporaviti. Najpre zato što je u ekonomskom smislu jedan od najrazvijenijih u celoj zemlji. A u njemu ima zaista i mnogo znamenitosti.

Jedna od njih se nalazi na obali reke Jangcekjang, tačnije na Zmijinoj gori. Paviljon žutog ždrala je mesto koje je specifičan, mogli bismo reći toranj ili kula, koja je nekoliko puta uništavana i obnavljana. Ova interesantna građevina je zvanično poslednji put obnovljena 1981. godine, od kada u njoj postoji i lift.

Vuhan Vuhan / pixabay.com

Brojni muzeji i pagoda „Bez senke“ (Wuying) daju poseban šmek ovom gradu, te je sigurno da se nijedan turista u njemu neće dosađivati. Tim pre što se na području grada nalaze i neka od najvećih jezera u celoj Kini, ali i brojni šoping centri. Jednom rečju, sve da bi posetioci ovog neverovatnog grada zaista uživali.

I sada kada čujete naredni put na vestima nešto vezano za Vuhan, setite se ove naše priče. Nemojte ga vezivati za epidemiju koronavirusa, jer on zaslužuje mnogo više!

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gane

    17. februar 2020 | 18:05

    Krasiće i dalje, zar mislite da Kineze jedan virus može da zaustavi i diskredituje... Živi bili pa videli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA