≫ 

Kako je selo duhova postalo jedna od najvećih turističkih atrakcija?

Kuće su zapuštene, a pesak je naselio prostorije

  • 0
Selo duhova Al Madam

Selo duhova, Al Madam / printscreen/youtube/Pedro Nascimento

Područje Ujedinjenih Arapskih Emirata je samo po sebi vrlo interesantno, psoebno za turiste iz Evrope. A kada velelepnim, modernim zdanjima bude dodato i malo mistike, onda je to pun pogodak.

Govoto sigurno da niste znali da selo duhova postoji u neposrednoj blizini Dubajia? Naravno da niste znali, jer je to još nedovoljno turistički atraktivno. Ali oni malobrojni koji su imali mogućnost da posete napušteno selo u blizini mesta Al Madam su ostali i zatečeni i oduševljeni.

Kako stići do sela duhova?

 

Kada se već nađete u Dubajiu, grehota je da ne zatražite od lokalnog vodiča da vas upozna sa napuštenim selom, koje sve više privlači pažnju znatiželjnika. Tim pre što će vam od samog centra grada do Al Madama biti potrebno tek oko sat vremena vožnje.

Pripada teritorijalno regionu Šardže, koji je jedan od 7 Ujedinjenih Arapskih Emirata, a po veličini je na trećem mestu. Ovo interesantno selo se nalazi na raskrsnici puteva koji spajaju Dubaji i Hattu, sa jedne strane (E 44) i gradove Mleiha i Shwaib (E 55), sa druge.

Kada od grada Al Madama krenete prema jugu, tek nakon par stotina metara lagane vožnje, naići ćete na napušteno selo, koje je danas u velikoj meri prekriveno peskom. 

Najbolje je da se uputite u ovu avanturu u periodu od oktobra do marta, kako biste izbegli neprijatne vremenske prilike, odnosno nesnosnu vrućinu. Imajte na umu da se selo duhova nalazi u pustinji, pa se u skladu sa time i odenite. Dakle, zatvorena obuća je svakako poželjna, kao i adekvatna odeća i šešir, te obavezno ponesite i koju flašicu vode.

Selo duhova Al Madam

Selo duhova, Al Madam / printscreen/youtube/Pedro Nascimento

A kada se već nađete tamo, ne propustite da uživate u fotografisanju na okolnim peščanim dinama.

Zašto je selo Al Madam napušteno?

 

Dobijete li odgovor na ovo pitanje, razrešili ste misteriju, koja traje godinama unazad. Postoje brojne teorije, ali ni za jednu od njih ne postoji dokaz.

Ipak, činjenica je da je ovo selo danas nemi svedok života beduina, a pretpostavke su tu da budu opovrgnute. Zna se da je izgrađeno pre oko 40 do 50 godina i to se sa priličnom sigurnošću tvrdi. Bilo kako bilo, smatra se da je ovo bilo pažnjivo projektovano seoce, o čemu svedoči pravilan raspored kuća. Naravno, u njemu se nalazi i džamija, a sve kuće su građene uz poštovanje istih pravila, pa su i skoro istovetnog oblika.

Međutrim, danas se samo može nazreti ispod slojeva peska da su tu bile prostorije za život ljudi, kapija, dvorište i drugi delovi kuća i okućnica. 

Selo duhova Al Madam

Selo duhova, Al Madam / printscreen/youtube/Pedro Nascimento

Pretpostavki je zaista mnogo, pa se može čuti i da su duhovi ili negativne sile krive za odlazak stanovnika ovog sela. Kao dokaz tome se navodi postojanje određenih predmeta, koji su očigledno pripadali stanovnicima ovog seoceta. Upravo neki od tih predmeta su uočljivi i danas u kućama i oko njih. Zato se i iznosi pretpostavka da su stanovnici ovog sela bili u žurbi kada su  napuštali svoje kuće.

A kakva bi to tajna bila, kada se ne bi ticala i skrivenog blaga. Ređe doduše, ali se ipak može čuti i tvrdnja da ovo seoce i dalje čuva zakopano blago. Mada se ta pretpostavka nije u velikoj meri raširilila još uvek. Ali ko zna, možda uskoro neko odluči da pokuša da ukloni nanose peska iz kuća, te da pokuša da pronađe zakopano blago.

Sve dok se to ne desi, oni željni avanture i mistike, koji posećuju obližnji Dubaji, imaju mogućnost da otkriju i selo duhova. 

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA