Svetska prestonica ružnih ljudi: U ovom gradiću je bitno samo koliko ste lepi iznutra

Italijanski grad "ružnih ljudi"

  • 0
Pjobiko Pjobiko / printscreen/youtube/ Crainox srl

U centralnom delu Italije se nalazi gradić Pjobiko. Teritorijalno pripada regionu Marke, odnosno okrugu Pezaro i Urbino. Nešto više od 1.700 ljudi živi u njemu. 

Smešten na nadmorskoj visini od 338 metara, ovaj gradić je postao poznat po tome što je u njemu 1879. godine osnovan „Klub ružnih“. Zapravo se radi o jednom nekonvekcionalnom udruženju, koje propagira važnost unutrašnje, a ne lepote u fizičkom smislu.

Nije sve u spoljašnjem izgledu

Verovatno niko nije ni slutio da će jedna, naizgled vrlo neobična ideja sa kraja 19. veka da dovede do toga da italijanski gradić Pjobiko bude okarakterisan kao svetska prestonica ružnih ljudi. Ipak, mnogo gore zvuči sve to, nego što zaista jeste.

Ovaj interesantni italijanski gradić je poznat po srednjevekovnoj arhitekturi, ali i bujnoj šumi koja ga okružuje. Iako je u pitanju, naizgleda savršeni krajolik, Pjobiko je zapravo poznat po nečemu drugom.

Naime, daleke 1879. godine se u njemu rodila ideja da bude osnovan „Club dei brutti“, u slobodnom prevodu „Klub ružnih“. Članovi tog nadasve neobičnog kluba su propagirali ideju da čovek nije ono što pokazuje njegov spoljašnji izgled, jer je lepota, kao uostalom i ružnoća stvar ličnog poimanja, već da je mnogo bitnije šta svaki čovek nosi u sebi. 

Prilikom osnivanja ovog kluba su se meštani rukovodili idejom da na neobičan način povežu sve žene koje su podizale samostalno svoju decu. Iako je sa tim ciljem osnovan, kasnije je ovaj klub dobio potpuno drugačije značenje, pa je akcenat stavljen na favorizovanje unutrašnje lepote svakog čoveka, dok je fizički izgled zanemaren.

Pjobiko Pjobiko / printscreen/youtube/ Crainox srl

Aktivnosti ovog specifičnog kluba su brojne, a kao najznačajnija se izdvaja postavljanje statue na centralnom trgu pre koju godinu. Zanimljivo je da je u pitanju statua, koju su članovi tog kluba posvetili ružnim ljudima. 

Član kluba može postati svako ko želi, a u rukama je starijih članova da procene u kojoj meri su novi članovi ružni. Obično se ocenjivanje kreće od „nekategorisanog“, pa do „neobično ružnog“. Mada sve to zvuči u isti mah i neobično i neprijatno, nije nužno da članovi zaista i budu ružni. Poenta je u tome da bude istaknuta njihova unutrašnja lepota i vrednost.

Svake godine od osnivanja ovog kluba, tokom prve sedmice semptembra se u mestu Pjobiko organizuje i najneobičniji festival na svetu, poznat kao Festival ružnih. Tom prilikom svi članovi imaju obavezu da izaberu predsednika kluba, a dozvoljeno je i primanje novih članova u „Klub ružnih“. Manifestacija uključuje i uživanje u lokalnim specijalitetima, uz nezaobilaznu testetninu, tartufe, palentu i ostala jela koja su pripremljena od namirnica, uzgajanih u ovom specifičnom italijanskom seocetu.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA