≫ 

Ako bi ova zemlja razvila turizam, očas posla bi zbrisala Maldive i Bora Boru sa lica zemlje

Sao Tome i Principe je zaista destinacija iz snova

  • 0
Tropska plaza Foto: Shutterstock

Dva ostrva smeštena u centralnom delu afričkog kontinenta, u Gvinejskom zalivu čine Demokratsku Republiku Sao Tome i Principe. Kako su na dan posvećen Svetom Tomi, Portugalci otkrili ostrvo, koje se nalazi gotovo na ekvatoru, tako je i dobilo naziv.

A ostrvo Principe je od njega udaljeno oko 140 kilometara.

Celokupna država zauzima površinu od oko hiljadu kvadratnih kilometara i smatra se najmanjom državom na području Afrike.

Istorija Demokratske Republike Sao Tome i Principe

Vrlo malo je lepih trenutaka zabeležila istorija ova dva ostrva. Nakon što su u drugoj polovini 15 – og veka otkrili Sao Tome i Principe, Portugalci su njima i zavladali. Vrlo brzo su lokalno stanovništvo pretvorili u robove, a zemlja nedugo zatim postaje i najveći proizvođač šećera na tlu afričkog kontinenta.

U toku 19. veka se počinje sa proizvodnjom kakaa i kafe, a samo vek kasnije Sao Tome zvanično postaje najveći proizvođač kakaa u celom svetu. Tako ostaje i do danas. 

Zemlja je poznata i po tome što je među prvima na tom kontinentu uvela demokratsko uređenje i to 90 – ih godina prošloga veka.

Sao Tome i Principe na turističkoj mapi sveta

Priroda i njeni resursi su ono što daje posebnu draž ovoj afričkoj državi. Sem izuzetno bujne vegetacije i bogatog ekosistema, Sao Tome i Principe je država koja je poznata po izuzetno lepim plažama. Ali i pored svega toga je u turističkom smislu prilično slabo razvijena.

Zapravo je u pitanju zemlja koja je zapostavljena kada je u pitanju svetski tuzrizam. Prema dostupnim informacijama, u toku 2010. godine na primer je ovu državu posetilo tek nešto manje od 8 hiljada turista. A čak osam godina kasnije se taj broj popeo na tek oko 30 hiljada turista, koliko ih je zabeleženo tokom 2018. godine. Kada se uzme u obzir da su u pitanju ostrva koja naseljava više od 185 hiljada ljudi, jasno je da su mogučnosti za razvoj turizma mnogo veće.

Tropska plaza, Sao Tome Sao Tome i Principe / foto: Shutterstock

Međutim, brojni stručnjaci su ustanovili da postoje razlozi zbog koji se Sao Tome i Principe ne nalazi na turističkoj mapi sveta. Primarno se tu misli na prilično slabo razvijenu infrastrukturu, ali i na ne tako dobro saobraćanu povezanost ostrva sa ostalim delovima sveta. Uz to je prisutno i prilično veliko siromaštvo stanovnika ostrva. 

Upravo na osnovu toga su čelnici ove zemlje došli do zaključka da je budućnost građana u razvoju turizma. Iz tog razloga se i trude da poboljšaju saobraćajnu mrežu i infrastruktruu na ostrvu uopšte. A budući da ni na jednom ni na drugom ostrvu postoje još uvek bankomati, na primer, u planu je njihovo pozicioniranje i to do polovine ove godine.

Letovališta na ovim ostrvima jesu u funkciji, a u nekima od njih u poslednje vreme niču hoteli visoke kategorizacije. Upravo zato i postoji uverenje da će se turizam postepeno razvijati u ovoj zemlji i da će doneti boljitak svim njenim građanima.

A dok se to ne dogodi, Sao Tome i Principe ostaje speciajlni rezervat biosfere na listi UNESKO, koji ima svakako šta da ponudi znatiželjnicima iz celog sveta.

Video: More u februaru: Naravno, jer su ludački talasi visoki kao soliter

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA