≫ 

Život u nepostojećoj državi Pridnjestrovlje: Jačaju turizam, a ni sami ne znaju u kojoj državi žive

Nit' je Moldavija, nit' je Rusija

  • 0

Vrlo je verovatno da mnogi nisu ni čuli za Transnistriju, ali ni za Pridnjestrovlje, Transdnjestar ili Zadnjestrovlje. Zvuči prilično nezgodno za izgovor, moramo priznati.

A nije ni čudo što niste čuli, jer je u pitanju zvanično nepriznata, ali i nezavisna država, koja se graniči sa Ukrajinom i Moldavijom. Njen pun naziv je Pridnjestrovska Moldavska Republika i nezavisna je evo već nekoliko decenija.

Ali i pored toga što nije zvanično priznata, ova Republika ima i Dan nezavisnosti, koji obeležava iz godine u godinu. Ima svoju valutu, Ustav, pasoše i naravno Vladu, ali i vosjku.

I pored svega toga niti jedna zvanična institucija, niti bilo koja država nije još priznala njenu nezavisnost. Iako ju je zvanično 02. septembra 1990. godine Pridnjestrovska Moldavska Republika proglasila.

Gde se nalazi Pridnjestrovlje?

 

Često se ne koristi pun naziv, već jednostavno Pridnjestrovlje ili Transnistrija, mada ima i drugih naziva koji su u upotrebi.

Na njenoj teritoriji živi oko 500 hiljada ljudi. Pored toga što poseduju pasoš matične države, koji je nepriznat, većina stanovnika ima i ruski, ukraijinski ili moldavski pasoš. Tiraspolj je glavni grad ove zvanično nepostojeće države, a u poslednjih nekoliko godina je primetan značajan pad broja stanovnika zbog loših uslova za život. Napuštene fabrike i zemljište su doveli do toga da se stanovništvo Pridnjestrovlja smanji za čak trećinu poslednjih godina. 

Tiraspol, Transnistria, Moldov, Pridnjestrovlje

Foto: Wikimedia/Spiridon Ion Cepleanu

Mada se Moldavija po pitanju standarda nalazi na gotovo poslednjem mestu u svetu, plate u Transnistriji su još niže. Ali i pored toga, preostali stanovnici nisu naročito nezadovoljni. Od 2011. godine u Pridnjestrovlju postoji i turistička agencija, koja je uspela da dovede ruske turiste, najpre, kako bi se upoznali sa ovom, praktično nepostojećom zemljom i njenim narodom.

Proglašenje nezavisnosti

 

Tiraspol, Transnistria, Moldov - Europe's Soviet Leftover, Pridnjestrovlje, ruski vojnik

Transinistria / foto: Profimedia

U doba kada je na području današnje Moldavije značajno uznapredovao nacionalizam, došlo je do zabrane korišćenja ruskog jezika. A upravo to je bila kap koja je prelila čašu. U želji da sačuvaju svoj nacionalni identitet, stanovnici Pridnjestrovlja proglašavaju nezavisnost od tadašnje Moldavske Sovjetske Socijalističke Republike. 

S obzirom na to da se proglašenje nezavisnosti zbilo 2. septembra 1990. godine, to se svake godine na taj dan organizuje i vojna parada. Dan nezavisnosti nepriznate države se obeležava i mnogim drugim sportskim i kulturnim aktivnostima. Nekako celokupna proslava više liči na porodičnu, nego na državnu. Na ulicama se mogu videti tezge sa raznim umetninama, ali i kulinarskim specijalitetima.

Kako izgleda život u nepostojećoj državi?

 

Pitate li bilo kog stanovnika Pridnjestrovlja, reći će vam da živi kao i bilo ko drugi na svetu. Čak i mirnije nego stanovnici drugih država.

Ipak, najveći problem im je činjenica da pasoš njihove zemlje nije priznat. Na svu sreću, Rusija se tretira kao svojevrstan garant da u ovoj zemlji neće doći do sukoba. Čak je i posredovala određenoj vrsti pomirenja između Pridnjestrovlja i susedne Moldavije.

U ovoj zemlji su prisutne i ruske mirovne snage. Upravo to je ono što se najpre zvaničnicima Moldavije, a zatim i određenih zapadnih sila uopšte ne dopada. Ipak, i pored poziva Ujedinjenih Nacija, Rusija nije povukla svoje trupe iz ove zvanično nepostojeće države. 

Zahvaljujući neprihvatanju povlačenja mirovnih snaga iz područja Pridnjestrovlja, Rusija na poseban način uspeva da ovo „bure baruta“ drži pod kontrolom.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA