≫ 

Država u kojoj će se deca provesti mnogo bolje nego u Diznilendu: Sve je podređeno samo njima

Da, putovati sa decom ume da bude veoma nezgodno jer od neprestanog jurcanja za njima i ne stignete da se odmorite. Ipak, ova država je sve uredila tako da odmor bude nezaboravan i vama i vašoj deci

  • 1
Južna Koreja Pixabay.com

Postoje specifični, sociološki razlozi zbog čega su dečji objekti širom Južne Koreje tako spektakularni, zbog čega ovu zemlju čine idealnom destinacijom za one koji putuju sa decom.

Južna Koreja ima najnižu stopu nataliteta na svetu, sa 1,05 dece po ženi.

Kod njih nema štednje i uglavnom većina zarade i perioda odmora čitave šire porodice, troši se na jedno dete.

Ova kultura nazvana je “Džep 8” jer svako dete ima na raspolaganju duboke džepove dva para posvećenih baba i deda i isto toliko posvećenih nevenčanih tetki i ujaka. To je izgradilo sve, od izvrsno kreiranih “dečjih kafića” u kojima se deca igraju dok odrasli jedu i razgovaraju, do celokupne hotelske subkulture posvećene porodičnim smeštajima.

Sve ovo, ali i još dosta toga čine neke od razloga zbog kojih je putovanje sa malom decom u Južnu Koreju veoma zabavno.

Hoteli su dečje “zemlje čuda”

Teško je odrediti koji je južnokorejski luksuzni hotel prvi došao na ideju da izgradi prostore namenjene deci, ali većina glavnih hotela teži ka tome da nadmaši ostale razigranim klincima i brojnim aktivnostima specifičnim  za određenu sezonu.

To je rezultiralo novim trendom u Južnoj Koreji, odmaralištima nazvanim “hocance” ( kombinacija reči “hotel” i “vacance”, što je francuska reč za odmor). Tokom sezone odmora, svi hoteli su prebukirani lokalnim porodicama sa decom.

Seul, Južna Koreja foto: pixabay.com

Dajen Na, pomoćnik direktora prodaje u hotelu “ Le Meridien Seoul” rekla je da se prodaja njihovih “hocance” paketa i više nego udvostručila u 2019. godini.

“Le Meridien Seoul” hotel pretvorio je svoj krov u vodeni park za decu, tokom leta, a takođe ima i celogodišnji lepo dizajniran prostor za igru, povezan sa dnevnim boravkom za odrasle. Za goste hotela, takođe su dostupni i časovi kuvanja za decu.

“Lotte Hotel” na ostrvu Jeju takođe spada u najpopularnije destinacije koje posećuju ljudi sa decom. Ovaj hotel popularan je zahvaljujući dečjim bazenima, časovima kuvanja za decu, prostranom igralištu unutar hotela i apartmanima sa tematikom “Hello Kitty” sa “Hello Kitty” dečjim podovima.

“Paradise City” u Inčeonu je još jedan porodični raj, zahvaljujući dečjoj kuglani i prostanim igralištima unutar i van hotela. Odnedavo je dodat i tematski park za decu u unutrašnjosti hotela.

U međuvremenu, “For Seasons” hotel u Seulu udružio se sa kompanijom “Lego” za prvi hotel na svetu sa “Lego” tematikom. On sadrži bazen od cigala, zid od grafita i trkačku stazu.

Javni kafići za decu su svuda

Seul, Južna Koreja foto: pixabay.com

Dostupni su u gotovo svakom komšiluku u Južnoj Koreji, plaćaju se po satu i nalaze se u igraonicama.

Najneverovatnija stvar vezana za njih jeste to što uzimaju potrebe roditelja jednako ozbiljno kao i dečju želju da se igraju.

Ne samo da su dizajnirani tako da roditelji mogu da gledaju svoju decu kako se igraju, dok oni jedu, piju i vode razgovore za odrasle u drugom delu kafića, već i izgled i hrana nadmašuju sva očekivanja.

“Liliput”, lanac dečjih kafića koji se može naći u gotovo svakom većem gradu ove države, čak ima i brend dečjih spa centara u kojima postoje zatvoreni bazeni, mini manikiri i saloni lepote.

Kupovina sa decom je, zapravo, zabavna

Robne kuće širom zemlje pružaju brojne usluge roditeljima. Ne samo da mnoge od njih imaju kafiće za decu, već nude i usluge kao što su besplatno iznajmljivanje kolica (koja se sterilizuje nakon svake upotrebe), iznajmljivanje automobila za guranje (poput kolica, samo su u obliku automobila) i privatne sobe za negu dece.

U Seulu, odeljak Gangnamove robne kuće “Shinsegae” ima kafić za decu u kom možete ostaviti svoje dete na dva sata i otići u kupovinu. On je postavljen odmah pored kafića sa dečjom hranom u kom se može nabaviti sveža hrana za bebe i mališane.

Tu je i najsavremeniji dečji salon sa spavaonicom sa krevecima, svlačionicama i sobom za hranjenje opremljenom mašinom za sterilizaciju, mikrotalasnom, električnim čajnikom i tečnim sapunom.

Odeljak “Hyundai” radnje u Pangjou, ima i Muzej dečjih knjiga i umetnosti (ulaznica je 5 dolara).

Genijalni dečji proizvodi

Kutije za ručak sa dobro izovlovanim pregradama, specijalno sečeni peškiri kako se mališani ne bi iskvasili dok im perete zube ili ih umivate, Kišobrani sa LED svetljenjem, futrole za cucle koje se čiste UV svetlima, kreveti za mališane koji se razvlače u mesta za igranje.

Svi ovi genijalni dečji proizvodi o kojima svaki roditelj sanja, ne samo da se lako mogu naći, već su i jeftini.

Fantastični muzeji

Seul, Južna Koreja foto: pixabay.com

Južna Koreja ima dosta dečjih muzeja, koji su savršena mesta gde možete provesti kišan ili pretopao dan.

Možete provesti tri sata u “Hello Kitty” muzeju na ostrvu Jeju, a da i dalje ne vidite sve njegove ružičaste eksponate i igrališta.

Na ovom ostrvu se takođe nalazi i “Teddy Bear” muzej koji prikazuje istoriju plišanih meda, dok “Children’s Folk Museum” u Seulu nudi praktične eksponate koji prikazuju mitološke životinje iz korejskog folklora.

Kućni zoološki vrtovi “Zoolung Zoolung” u Seulu i “Hi Zoo” u Busanu omogućavaju deci da hrane sve životinje, od ajkula i valabija, do ježeva i divokoza.

Jedna reč: Kidzanija

Seulska grana globalnih porodičnih zabavnih proizvoda pokazuje južnokorejske specifične poslove u kojima mogu učestvovati i deca.

U okrugu Nongšim, deca sastavljaju čaše za špagete na posebnim mašinama, dok u sekciji “Korean Air” omogućavaju deci da biraju da li žele da iskuse simulaciju letenja u pilotskoj uniformi ili da pomažu putnicima kao stjuardese.

Takođe mogu praviti i hamburger u Loteriji.

Vrhunac je vatrogasna jedinica: mali vatrogasci koriste pravu vodu kako bi ugasili stvarne požare u trospratnici.

Lekarske usluge se pružaju svuda

Poslednje, ali ne najmanje bitno je to da je bilo koja vrsta kvalitetne medicinske nege dostupna svuda u oklini po relativno niskim cenama.

Ne samo da ne morate da se brinete o tome da li ćete imati negu u hitnom slučaju tokom putovanja, već ćete možda završiti i sa sređivanjem detetovih zuba dok ste tamo. To je zato što je lečenje bez osiguranja u Južnoj Koreji i dalje dosta jeftinije od onog što ćete obično naći na drugim mestima.

U Seulu ima dosta zubara koji govore engleski jezik, a sve zahvaljujući porastu stomatološkog turizma poslednjih godina.

Video: Zmaj goreo u Diznilendu

(B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA