≫ 

Zamislite talas visok kao soliter: U ovom gradu to zaista postoji i prizor je neverovatan

Ako želite moćno morsko iskustvo daleko van sezone krenite u Portugal- poslednje odredište Nazare

  • 0

Ima li smisla ići na more preko zime?

Ako pitate Portugalce odgovor je: da. Ta država na Pirinejskom poluostrvu upućena je na Atlantski okean, i od turizma živi cele godine. Nazare je Meka za surfere. Zbog konfiguracije podvodnih stena kod gradskog svetionika kod gradića od 15 hiljada stanovnika se javljaju talasi visoki između 20 i 40 metara. Ipak, fenomen je najizraženiji zimi naročito krajem februara i početkom marta.

Talasi u Nazareu Svetski surf rekord je 24,38 metara što je prosečna visina talasa u Nazareu - WIKIMEDIA LUIS ASCENSO

Talasi i takmičenja su u Nazare 2015. godine doveli 80 hiljada turista, dve godine kasnije bes prirode želelo je da vidi 174.000 ljudi! Ipak sa okeanom nema šale, pa nije redak slučaj da oni koji siđu do plaža budu povučeni u vodu. Pet Britanaca smrvio je podivljali talas 2012. godine, kada su pokušali da uđu u vodu i priđu što bliže zoni preloma.

Leti, kada se smire vetrovi i struje, Nazare na raspolaganju ima dve prelepe peščane plaže - Južnu i Severnu. Severna je dugačka više od 4 kilometra, i namenjena je surferima početnicima. Južna, bliža gradu, dugačka je skoro 2 kilometra, a regulisana je prema najvišim svetskim standardima. Iza gradskog pristaništa pesak se pruža daleko uz obalu, ali tu je pristup lakši iz drugih mesta.

Kako stići?

Između Beograda i Lisabona već godinama ne postoji direktan avionski saobraćaj. To znači da vas na putu do atlanske obale očekuje najmanje jedno presedanje, najčešće u Cirihu, Frankfurtu, Berlinu ili Parizu. Vreme između letova često može da bude dugačko pogotovu ako karte ne obezbedite na vreme ili želite da uštedite. Ipak lou kost kompanije značajno pojeftinjuju cenu karte. Po dolasku u Lisabon imate mogućnost da do Nazara dođete autobusom, a sama vožnja ne traje više od dva sata.

Gde se smestiti?

Turističke agencije u Srbiji nude paket aranžmane, samo što je njihov cilj Lisabon, sa fakultativnim izletima do Nazarea ili do najzapadnije kopnenen tačke Evrope - Kabo Roka. Pošto su more, vetrovi i struje nepredvidivi, može vam se desiti da stignete u Nazare tokom sezone talasa i da se okean smiri baš u tih nekoliko sati boravka!

Leto u Nazareu Južna plaža u Nazareu - WIKIMEDIA MISTER NO

Zato je smeštaj u gradu bolja opcija, a do njega ćete lako doći preko Airbnb-ja. U martu za 30 do 60 evra dnevno možete naći ceo apartman. Sobe su još povoljnije. Za 7 dana tokom jula smeštaj za porodicu sa decom u ovoj opciji može da izađe između 312 sve do 850 evra. Naravno postoje i skuplji smeštaji.

Šta još videti?

Ako izuzmemo Lisabon i centralni deo Portugala, Nazare obiluje brojnim atrakcijama. U gradu postoji mnoštvo muzeja, od kojih je najznačajniji muzej arheologije. Postoji mnoštvo taverni i klubova, pa čak ni noćni život nije loš. Svakako Portugal obiluje ribom pa će ljubitelji morske hrane uživati. Naravno tu su i sirevi kao i sušeno meso. Za kvalitet portugalskih vina enolozi imaju samo pohvale. Zato je odlazak na more u martu odlična avantura.

Video: Na kapiji Đerdapa i istočne Srbije: Golubac između istorije i budućnosti

(Đorđe Radivojević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA