≫ 

Ova prirodna atrakcija uskoro neće postojati, a za to su krivi ljudi

Klimatske promene sve agresivnije deluju na okeanski ekosistem

  • 0
Koralni greben Foto: Pixabay

Klimatske promene mogle bi da istrebe skoro sve koralne grebene širom sveta do 2100. godine. Do ovog zaključka došlo je novo istraživanje sa Univerziteta u Havajima, u toku kog su proučavani negativni efekti globalnog zagrevanja na stanište korala, piše NBC News.

Rene Seter, biogeograf sa Univeriteta u Havajima, sa svojim kolegama je ispitivala uticaj temperature okeana, njegove kiselosti i zagađenja, i negativna dejstva ribolova na opstanak koralnih grebena, da bi došla do zaključka da će do kraja ovog veka staništa koralnih grebena biti uništena i da oni, ili neće postojati, ili će ih biti veoma malo.

Koralni greben Foto: Pixabay

Prema procenama istraživača, do 2100. godine mogli bi da opstanu mali delovi koralnih grebena Donje Kalifornije i Crvenog mora.

Ovo istraživanje ustanovilo je da su korali najpodložniji promenama životne sredine uzrokovanim emitovanjem štetnih gasova u atmosferu. Ovi gasovi zadržavaju toplotu u atmosferi i tako podižu temperaturu cele planete, pa i okeana, a kada se ugljen-dioksid pomeša sa okeanskom vodom, ona postaje kiselija.

Zagrevanje vode i pojačana kiselost već ugrožavaju koralne grebene širom sveta i dovode do takozvanog "izbeljivanja".

Od 2014. do 2017. godine oko 75 odsto koralnih grebena na svetu prošlo je kroz postupak "izbeljivanja", koji je sve češća pojava. Pojava se javlja kao odgovor na neoubičajene prilike u životnoj sredini, kao što su više ili niže temeperature okeana ili pojačana kiselost. Tada korali oslobađaju fotosintetičku algu koja živi u njihovom tkivu, posle čega ostaju bez svojih živih boja i postaju potpuno beli.

Koralni greben Foto: Pixabay

Izbeljivanje korale ne ubija uvek, ali oni postaju podložniji bolestima, a kako okeani sve brže otopljavaju, mnogi koralni sistemi su ugroženi.

Osim što privlače turiste i time poboljšavaju lokalnu ekonomiju, koralni grebeni su deo ekosistema okeana i staništa su hiljadama riba i morskih vrsta.

Koralni greben Foto: Pixabay

Pored klimatskih promena, na koralne grebene negativno utiču i ribolov i zagađenje. Seter kaže da su oslobađanje okeana od zagađenja i projekti oporavka koralnih grebena od suštinskog značaja, ali da će okeanski ekosistemi nastaviti da se narušavaju ako se ključni uzroci klimatskih promena ne zaustave.

V. T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA