≫ 

Da li ćete ići u Amsterdam ako se marihuana zabrani za turiste?

Amsterdam razmatra da uvede zabranu prodaje marihuane za turiste u kofi-šopovima, istovremeno istražujući nove načine da uravnoteže kvalitet života meštana sa potrebama turista

  • 3
amsterdam Foto: Wikimedia.org / Ввласенко

Ovaj korak je usledio nakon sprovedenog istraživanja, naručenog od strane gradonačelnice Femke Halsema, u kojem se više od polovine mladih turista izjasnilo da su se odlučili za posetu Amsterdamu jer su hteli da iskuse doživljaj koji pružaju kanabis kofi-šopovi.

Ciljevi istraživanja su bili otkrivanje najpopularnijih razloga turističkih poseta i „šta bi se dogodilo sa željom turista da posete Amsterdam ako bi se dostupnost jednog ili više od tih fakotra smanjila ili nestala“.

Naime, Amsterdam poslednjih godina pokušava da reši problem prekomernog turizma jer se grad našao pred izazovom velikog talasa posetilaca i turista koji se loše ponašaju.

Oko 57% anketiranih je reklo da su kofi-šopovi bitan razlog zašto su došli u Amsterdam,  preko 30% ispitanika bi dolazilo ređe ako ne bi mogli da ih posećuju, a 11% ne bi uopšte više dolazilo.

Pre ovog anketiranja, u julu 2019. godine gradonačelnica Halsema je u pismu odbornicima sugerisala na potencijalni problem, da gradski kofi-šopovi mogu da „stave pod pritisak kvalitet života u centru grada“.

Transformacija Amsterdama

U istraživanju koje je sprovedeno u avgustu 2019. anketirano je 1.100 stranih turista od 18 do 35 godina koji su bili u poseti amsterdamskoj četvrti crvenih fenjera, područja grada koje je u fokusu najnovijih turističkih propisa u ovom gradu.

Od 1. aprila 2020. godine nove mere uvode regulaciju grupnih obilazaka ovog područja, zabranjujući turističkim grupama obilazak prozora ulica crvenih fenjera nakon 10 sati uveče, a zabranjeno je i zadržavanje na „osetljivim“ mestima kao što su uski mostovi ili novi ulazi.

Svi vodiči koji  prekrše pravila mogli bi da se suoče sa novčanom kaznom u iznosu od 190 eura.

Amsterdam Amsterdam / Foto: Pixabay

Anketa gradonačelnice je takođe ispitivala strane posetioce da li bi platili ulaznicu za posetu De Valen / Singel - srednjevekovnom gradskom jezgru, čiji je deo kvart crvenih fenjera. Na to pitanje 32% ispitanika je izjavilo da bi prestali da dolaze, a njih 44% da bi grad posećivali ređe.

Međutim, anketa je pokazala da gradski kofi-šopovi imaju veću privlačnost za strane turiste od četvrti crvenih fenjera.

Samo 1% ispitanika naveo je da su prozori sa prostitukama glavni razlog za njihovu posetu. U međuvremenu, 72%  je izjavilo da su posetili kofi-šopove tokom svog boravka u Amsterdamu.

Kontrola turizma

Novinarka Isabela Geretsen (Isabelle Gerretsen) odrasla je u Amsterdamu i iz prve ruke je videla uticaj masovnog turizma na grad.

- Razumljivo je da stanovnici Amsterdama žele da sačuvaju svoj istorijski centar, a takođe i da neometano žive svoj svakodnevni život bez konstantnog suočavanja sa neotesanim turistima – kaže novinarka za "CNN Travel".

Ograničavanje konzumacije kanabisa turistima je „poslednja mera u nizu kojima je cilj očuvanje statusa grada kao centra kulture, a ne tematskog parka za „marihuana turiste“ – kaže Geretsen.

Prema njenim rečima, ovo je ipak najrizičnija mera zato što je Amsterdam poznat širom sveta po svojoj tolerantnoj politici prema lakim drogama i to bi moglo da dovede do pada broja turista.

Amsterdam Amsterdam / Foto: Pixabay

Različite holandske opštine imaju različita pravila za kofi-šopove, a rasprave o zabrani koja bi važila samo za strane turiste nije nova i bila je u žiži tokom 2011 i 2012. godine, kada se Amsterdam borio protiv uvođenja predloženog pravila da samo stanovnici mogu da uživaju u kanabis-kafeima.

Danas, ovo pravilo postoji u Mastrihtu, na jugu zemlje.

Da stvar bude još više zbunjujuća, u Holandiji je kupovina marihuane u kofi-šopovima legalna ali je proizvodnja kanabisa i dalje ilegalna.

Novo istraživanje u Amsterdamu pokazalo je da zabrana prodaje kanabisa strancima u kofi-šopovima ne znači nužno i smanjenje turista, a ni smanjenje upotrebe marihuane. Naime, 29% od anketiranih turista je izjavilo da bi našlo druge načine da dođe do droge, kao što je na primer, dogovor sa stanovnicima da kupuju kanabis za njih ili kupovina na ulicama.

U nedavnom pismu gradskim odbornicima, gde se navode rezultati ankete, Halsema navodi da gradska uprava treba da se fokusira na "smanjenje privlačnosti kanabisa turistima", kao i da amsterdamsko tržište kanabisa treba urediti da bude transparentnije.

Privlačnost grada

Amsterdam Foto: Pixabay

Ipak, turističko istraživanje u Amsterdamu je sugerisalo da najčešči razlog za posetu ovom gradu nisu kofi-šopovi, kvart crvenih fenjeri, pa ni muzeji i kulturne atrakcije već prijatne šetnje i vožnje biciklom po gradu.

Britanski turista Alan Klejdon (Allan Claydon) koji ima 24 godine, slaže se sa takvim stavom - i kaže da ne misli da bi ograničavanje konzumacije kanabisa promenilo privlačnost Amsterdama za turiste jer je grad poznat i po svojoj kulturi i sjajnoj estetici.

(T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    22. februar 2020 | 13:46

    Asterdam je svetlosnu godinu ispred Beograda u svemu!!

  • dragan

    22. februar 2020 | 13:38

    Bio sam prošle god u Amsterdamu super grad sve imaju dobra hrana i smještaj a o ženama da nepricamo super su daleko je bg od njih a policije nigdje i opet ću Ići pozdrav dobri ljudi.

  • 🐺

    22. februar 2020 | 13:41

    Bio prosle godine,kad je Partizan igrao protiv AZ-a.Lepo je otici i videti drugi grad,osetiti njegove cari.Lud grad,sve je opisano u pesmi Riblje Corbe.Pricali su mi kakav je grad,ali dok nisam otisao haooos Sve preporuke za mladju populaciju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA