Kiparski grad duhova u koji niko i dalje ne sme da kroči: Da li će ikada ponovo oživeti?

Famagusta, nekadašnje mondensko letovalište

  • 0
Famagusta, Kipar

Famagusta, Kipar / pixabay.com

Nisu ni slutili stanovnici tada izuzetno popularnog letovališta na ostrvu Kipar da će to biti poslednji put da imaju prilike da vide lepote ovog mesta.

Zbilo se to 1974. godine, kada je tadašnja Turska izvršila vojnu intervenciju na ovom ostrvu. Plod toga je podela ostrva na dva dela, grčki i turski ili na Kiparsku republiku i Tursku Republiku Kipar, jednu međunarodno priznatu, drugu samoproglašenu.

A čini se da se turska invazija najviše negativno odrazila na stanovništvo predgrađa Varoša, koje teritorijalno pripada nekada mondenskom letovalištu Amohostos ili Famagusta.

Kratka istorija najpoznatijeg evropskog mondenskog letovališta

 

U godinama koje su prethodile invaziji turskih snaga, Famagusta je bila jedno od najpoznatijih letovališta u celoj Evropi. Zato i ne čude podaci da su tamo boravili neki od svetski poznatih glumaca i glumica tog vremena.

Budući da je turska vojska nasilno zauzela i teritoriju ovog grada, koji je uglavnom bio naseljen Grcima i Kiparskim Grcima, to je oko 40 hiljada duša spas potražilo u blizini. Većina stanovnika Varoše se peeselila u Aja Napu, koja je vremenom postala jedno od najpoznatijih letovališta celog ostrva. 

Famagusta, Kipar

Famagusta, Kipar / pixabay.com

Praktično rečeno, jedino predgrađe Famaguste koje je i danas takozvana tampon zona i samim tim nenaseljeno je upravo Varoša. Nalazi se pod vojnom upravom, a jasno su istaknuti natpisi da svako ko ulazi, to čini na sopstvenu odgovornost. Zapravo, turske snage, pod čijom kontrolom se nalazi ovaj deo grada, imaju ovlašćenje da pucaju na svakoga ko pokuša da uđe u zabranjeni deo.

Jedna od najlepših plaža na celom ostru se nalazila upravo u Varoši, južnom delu grada. Tu su bili i brojni hoteli, izuzetnog kvaliteta, restorani, pa čak je ostao očuvan donekle i salon automobila i prodavnice odeće... tu se još mogu videti ostaci modela iz 1974. godine. 

Famagusta, Kipar

Famagusta, Kipar / pixabay.com

A onda je usledila vojna invazija i ograđivanje celog predgrađa žicom. Takozvana „zelena linija“, kako se još naziva ovo predgrađe Famaguste, nudi malobrojnim posetiocima mogućnost da izdaleka vide sjaj ovog mesta. U pojedinim kućama i građevinama je Priroda pokazala svoju snagu, pa drveće niče iz njih.

Nisu stanovnici ovog predgrađa otišli odmah nakon invazije, ali su jednostavno bili prinuđeni da to učine. Usledili su česti bombaški napadi od strane turskih snaga, posle čega su svi stanovnici napustili Varošu.

Najbolji opis kiparskog letovališta Famagusta, a posebno ovog predgrađa, baš neposredno pred tursku invaziju je dala Viktorija Hislop u romanu „Hotel Sanrajz“.

Kako izgleda Varoša danas?

 

Famagusta, Kipar, napušteno odmaralište

Foto: Profimedia, Alamy

U ovom predgrađu Famaguste kao da je vreme stalo 1974. godine. Budući da je ovaj deo ograđen i dalje bodljikavom žicom, to se može posmatrati samo iz daleka. Osim ako ne želite da rizikujete život... svakako su jasno istaknuti natpisi da je u pitanju zabranjena zona i da svako ko pokuša da uđe, zapravo to čini na sopstvenu odgovornost. A to u prevodu znači da će turske snage imati priliku da iskoriste pravo da pucaju u svakoga ko pokuša to da učini.

Nedavno su zvaničnici turskog dela ostrva Kipar organizovali prvi put novinarski obilazak celog predgrađa Varoša. 

Postoje brojne ideje o obnovi ovog, nekada u svetu poznatog letovališta. Ali to za sada sve i dalje ostaje na idejama. Do tada, ostavimo Varošu da miruje, sve do trenutka dok ne bude prilika da se opet pokaže u svom punom sjaju!

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA