≫ 

Iako let od Dubaija do Dohe traje 30 minuta, morali biste da putujete preko Omana ili Bahreina

"Rat" Katara protiv okolnih zemalja i daje traje

  • 0
Doha, Katar Doha / pixabay.com

Kada su se u prvoj polovini 2017. godine građani države Katar našli u čudu, jer im je država pod blokadom od strane članica Zalivskog veća za saradnju (GCC), nisu ni slutili koliko će to i njih i turiste omesti. 

Pored ostalih sankcija kojima je Katar izložen od strane Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Bahreina, jedna vrlo bitna se odnosila i na zabranu direktnih letova prema ovim zemljama. Međutim, da sve bude još gore i teže, tome su se priključile i Libija, Egipat i Maldivi.

Zašto je Katar bio pod blokadom?

Prvo što su pomenute zemlje učinile, jeste povlačenje diplomatskih predstavnika iz Dohe, glavnog grada Katara. Odmah zatim je usledilo dostavljajnje ukupno 13 zahteva i zvanična blokada.

Jedan od zahteva je bio vezan i za plaćanje odštete pomenutim zemljama. Kako je navedeno, one su pretrpele značajnu štetu zbog politike koju je Država Katar vodila. Zahtevali su i da turska vojna baza, koja se nalazi nadomak glavnog grada Katara, bude zatvorena, ali i medijska kuća „Al Džazira“, koja je funkcionisala u ovoj zemlji. 

Takođe se mogu pročitati i tvrdnje da su čak Ujedinjeni Arapski Emriati, Bahrein i Saudijska Arabija u tom trenutku razmatrale ideju o vojnoj akciji. Budući da se na celom Bliskom istoku, najveća američka baza nalazi upravo u Kataru, to postoje indicije da je Ministarstvo odbrane te zemlje osujetilo ideju o vojnoj akciji protiv Katara.

Kako se sve to odrazilo na Katar?

Doha foto: Telegraf.rs

Mada ovo nije prva kriza koju su imale zemlje na području Bliskog Istoka, čini se da ovaj put traje najduže.

Ipak, sve to se gotovo ni malo negativno ne odražava na Katar. Osim što možda letovi do Dohe traju nešto duže, jer ne postoje direktne linije prema pomenutim zemljama. Ali je sve to gotovo zanemarljivo, ako želite da posetite ovu interesantnu bliskoistočnu zemlju.

Inače je Katar jedna od najbogatijih država ne samo na celom Bliskom istoku, već i u svetu. Po podacima, čak 102 hiljade američkih dolara iznosi bruto domaći prozvod (BDP),  a od celokupnog stanovnitva, čak njih 14% su milioneri. 

Međutim, novi trendovi uspevaju da uruše tradiciju ove islamske zemlje donekle, pa se tako i Katar ubrzano prilagođava. Iako je u pitanju apsolutna monarhija, sve se više otvara prema svetu na najbolji mogući način.

Ukoliko želite da doživite luksuz u pravom smislu te reči, onda nekoliko sati leta više iz zalivskih zemalja ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem! Srećom, od Beograda postoji direktan let.

A u Kataru ćete imati prilike da vidite sjaj i raskoš, koji se retko gde još na Bliskom istoku može videti!

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA