≫ 

Misteriozno čudovište iz kanadskog jezera: Šta se to krije u jezeru Ogopogo?

Prvi put je ovo mitsko čudovište „viđeno“ 1926. godine, a poslednji 2011. od kada i potiče snimak.

  • 1
Kelowna Sails and Ogopogo Foto: Shutterstock

Misterije postoje svugde, a posebno u okolini stajaćih voda i donekle neobičnih mesta. I tako je u svim zemljama sveta. Ali šta se dešava kad postoji objašnjenje, a ljudi i dalje veruju u postojanje mitskog bića koje živi u jezeru i od toga prave turističku atrakciju, najbolje možemo videti na primeru čudovišta nazvanog Ogopogo.

Jednostavno, ono što je Nesi za jezero Loh Nes, to je i za kanadsko jezero Okanagan Ogopogo. Atrakcija koja dovodi mnoge turiste, a samim tim i doprinosi razvoju ekonomije i turizma.

Kako izgleda Ogopogo?

Prvi put je ovo mitsko čudovište „viđeno“ 1926. godine, a poslednji 2011. od kada i potiče snimak.

Upravo to su jedina dva puta da je neko ugledao ovo mitsko biće.

Ali su se zato meštani potrudili da naprave maskotu i samog jezera i okolnih gradova, koji su smešteni u kanadskoj pokrajini, Britanskoj Kolumbiji.

Ogopogo  se prikazuje kao čudovište zelene boje, koje ima dve grbe i glavu zmaja. Ali to zapravo nema nikakve veze sa istinom.

Ogopogo i turizam

Da bi podgrejali priču o ovome, zvaničnici iz turističke organiazcije su se potrudili, te kako navodi BBC poinudili nagradu od čak milion dolara svakome, ko uspe da dokaže da Ogopogo zaista postoji. Tom prilikom se oglasila i organizacija Greenpeace, koja je zahtevala da čudovište ne bude uhvaćeno, već samo fotografisano, te ga je proglasila i ugroženom vrstom.

Iako se odlično ova atrakcija pokazala u turističkom smislu, zapravo je samo reč o najjednostavnijoj zabuni. A ta zabuna je vezana za nerazumevanje verovanja izvornih stanovnika ovog područja.

Desilo se jednom prilikom da su doseljenici sa područja Evrope videli nekoliko izvornih stanovnika ove regije na obali jezera kako bacaju komade mesa u vodu. I to je bilo sasvim dovoljno da izmisle priču o nepostojećem čudovištu, koja se doduše godinama kasnije pokazala kao vrlo isplativa sa aspekta turizma.

A izvorni stanovnici ovog područja su verovali da u jezeru Okanagan počiva sveti duh jezera, koga je trebalo i na taj način nahraniti. Tačnije, taj narod je verovao u vodu kao izvorni element, a ona se javljala u fizičkom i duhovnom obliku. Upravo taj fizički vid, koji bi trebalo i da je opipljiv, se vezivao za samo jezero.

Prema njihovoj tradiciji, duh jezera uopšte ne izgleda kao Ogopogo, a i ne nosi taj naziv. Ipak, svesni su i te kako činjenice da je upravo verovanje turista u postojanje ovog čudovišta vrlo važno za poboljšanje turističke ponude u toj regiji, pa se i ne bune mnogo. A priču o ovom neobičnom fenomenu će ispričati samo onima koji ih upitaju o tome.

Video: Kod obale Kine usnimljeno veliko nepoznato stvorenje u vodi

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    29. mart 2020 | 00:43

    Кад бисте можда још напоменули у којој је то канадској провинцији?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA