≫ 

Idealna destinacija za život u toku trajanja korona virusa

  • 0
Havaji

Havaji / foto: pixabay.com

Zvuči zaista neverovatno, ali dok se širom sveta apeluje na mnoge da ostanu u svojim domovima, ima ljudi koji baš u ovom trenutku rezervišu avionsku kartu do nekih od najpoznatijih destinacija. Kao razlog navode da su sada i avionske karte i smeštaj mnogo jeftiniji, pa da jednostavno žele da iskoriste priliku.

Da li je to odgvoorno ponašanje u novonastaloj situaciji? Pandemija korona virusa  je u punom jeku u mnogim zemljama sveta. I dok jedni broje zaražene i preminule od ove pošasti, dotle neki žele da na najbolji mogući način iskoriste činjenicu da su karte za brojne destinacije, do kojih je trenutno moguće stići, znatno pojeftinile.

Jasno je da usled proglašene pandemije korona virusa stradaju mnoge grane privrede, a među njima sigurno značajne posledice trpi i turizam. Iapk, neodgovorni turisti su raspoloženi da uštede i upoznaju neke nove destinacije, uprkos tome što se širom sveta apeluje na smanjivanje kontakata i određenu vrstu samoizolacije.

Havaji kao idealna destinacija u doba korona virusa

 

Iako u mnogim delovima sveta postoje mesta, koja praktično žive od turizma, čelnici mnogih od njih svim potencijalnim turistima šalju jasnu poruku: Ostanite kod kuće!

Poseta Havajima definitivno nije opala. Prema pisanju New York Times, u periodu do 16. marta ovo ostrvo beleži posetu koja je tek za oko 20% niža nego u isto vreme prošle godine. Upravo zato što mnogi turisti, čini se, nisu svesni dolazeće opasnosti, lokalne vlasti Havaja su ranije zatražile od svih potencijalnih psoetilaca da dobro razmotre sve opcije i da odlože svoj dolazak. A osvrnuli su se i na stalne stanovnike ostrva, odnosno na vlasnike brojnih kuća u kojima inače odmaraju, te smatraju da ni njima u ovom trenutku tamo nije mesto.

Protest grupe stanovnika Havaja

 

Havaji

Havaji / foto: pixabay.com

Određeni broj stanovnika ovih ostrva, mahom okupljenih oko FB grupe, koja najpre predstavlja činjenice o pandemiji virusa na toj društvenoj mreži, nastoje da spreče povećani priliv turista u ovom trenutku.

Pre oko mesec dana su članovi te grupe organizovali i protest na lokalnom aerodromu, jer turisti i dalje dolaze uprkos preporuci lokalnih zvaničnika da to ne čine.

Zvanično je guverner Havaja tek 17. marta 2020. zatražio od svih potencijalnih putnika da se ipak osvrnu na celokupnu situaciju, te da planirana putovanja odlože za 30 dana.

Obraćajući se javnosti, guverner David Ige je tada izjavio: Mere koje danas najavljujem, mogu izgledati ekstremno pojedincima, a znamo i da će se negativno odraziti na našu ekonomiju. Ipak, uvereni smo da će nam upravo preduzimanje agresivnih mera omogućiti brži oporavak nakon završetka ove krize, a prenosi New York Times.

Podaci havajskog Ministarstva za privredu, ekonomski razvoj i turizam pokazuju da su u toku prošle godine turisti, njih više od 10 miliona, potrošili skoro 18 milijardi dolara tokom boravka.

Havaji u doba korona virusa

 

Prilikom zvaničnog obraćanja je guverner Ige najavio da će biti uveden obavezan samostalni karantin za sve, počevši od 26. marta tekuće godine.

U Honolulu je na snazi policijski čas, a svi ugostiteljski objekti su zatvoreni za pružanje usluga.

Prema odluci, u okrugu Havaji, vlasnici ugostiteljskih objekata imaju pravo da samostalno odluče kako će funkcionisati određeni objekat, ali pod uslovom da bude maksimalno smanjen rizik od zaraze kako za zaposlene, tako i za sve mušterije.

Odluku o obaveznom karantinu je guverner Ige doneo tek kada njegov zahtev turistima da sve planirane posete Havajima odlože, nije ispoštovan.

Podaci pokazuju da je na dan 21. marta na Havajima zabeležo 48 zaraženih korona virusom.

Upravo zato što su, generalno, zdravstveni kapaciteti na ostrvima slabi i nedovoljni da prime veći broj obolelih, pristupilo se donošenju rigoroznijih mera.

Ostaje nam da se nadamo da će to uticati na svest i onih turista, koji su spremni da zbog uštede novca ugroze i svoje i zdravlje svojih bližnjih.

Video: Raj za bajkere nije na nebu nego jednom ostrvu

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA