≫ 

Teheran: Jedna od najzelenijih prestonica Bliskog Istoka

Multikularna prestonica Irana nudi mnogo više nego što neki očekuju

  • 4
teheran Teheran / pixabay.com

Pored toga što je glavni grad Islamske Republike Iran, Teheran se smatra i jednim od najvećih gradova sveta. U širem području grada, prema zvaničnom popisu živi skoro oko 13,5 miliona ljudi.

Iako su Persijanci najbrojniji, u Teheranu žive i Jevreji, Arapi i Turkmeni, ali i Asirci i pripadnici nekih manjih plemena. Može se pohvaliti činjenicom da osim džamija, ima i 29 sinagoga, ali i 5 hramova vatre, koji su namenjeni poštovaocima zaratustrizma, religije koja je bila najznačajnija za Persiju do 7. veka.

Danas se Iran smatra zemljom, koja je na području celog Bliskog Istoka najviše pogođena trenutno aktuelnom pandemijom virusa korona. Do 27. marta je zabeleženo blizu 30 hiljada zaraženih, a više od 2 200 je preminulih.

Zelena prestonica

Sa blizu 800 parkova i zelenih površina, koje se redovno i pažljivo održavaju, ne bez razloga se Teheran karakteriše kao možda najzelenija prestonica.

Šahr e Rej je glavni grad jednog okruga današnje iranske prestonice, ali je ranije funkcionisao kao zaseban grad. Upravo zato što se za njegovo postojanje zna još od pre 6 hiljada godina pre naše ere, smatra se da je i starost Teherana tolika, jer su se, praktično rečeno zajedno razvijali.

Tokom 13. veka su stanovnici tog grada počeli da naseljavaju plodno područje današnjeg Teherana i tako su uspeli da pobegnu od najezde Mongola, a da istovremeno nastave sa razvojem grada.

Tokom kasnog srednjeg veka se zvanično beleži prvo pominjanje Teherana kao grada. Glavni grad zemlje postaje 1786. godine odlukom Muhamed hana.

Teheran danas

Teheran foto: pixabay.com

Najznačajniji politički, administrativni, obrazovni, kulturni i saobraćajni centar Islamske Republike Iran je upravo Teheran.

Saobraćajno je odlično povezan sa ostalim delovima zemlje, ali i sa svetom. Međutim, znajačajan problem grad ima sa zagađenjem.

Relativno niske poreske stope, uz relativno niske troškove života i prilično visoke mesečne zarade, dovode Teheran na listu gradova koji su ekonomski najsiplativiji za život.

Najstariji univerzitet u celoj zemlji je upravo u njenom glavnom gradu. A u Iranu, inače postoji skoro 50 univerziteta, dok se u okviru Teheranskog univerziteta nalazi čak više od 300 institucija.

Treba pomenuti i da su u Teheranu brojne kulturne institucije, te da se može pohvaliti i velikim brojem muzeja, ali i drugim znamenitostima.

Čuda u Teheranu

Teheran foto: pixabay.com

Slobodno možemo brojne znamenitosti Teherana okarakterisati kao čuda.

Tako se ovaj interesantni grad može pohvaliti, pored ostalog činjenicom da se baš u njemu nalazi podzemna železnica, koja se smatra najprometnijom na svetu. Najveći bazar, ali i jedna od najdužih ulica u svetu se upravo u iranskoj prestonici nalaze.

Najveći sajam knjiga na području cele Azije i Bliskog Istoka se organizuje u Teheranu. Brojna šijska svetilišta koja su poznata u islamskom svetu, ali i džamija koja ima najviše minarete se nalaze u ovom gradu.

A sve to je tek manji deo onoga čime ovaj interesantni grad može da se pohvali.

Spisak znamenitosti Teherana je zaista veliki! Biće vam potrebno dosta vremena da ih upoznate!

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada Pavlović

    4. april 2020 | 20:42

    Inače mnogo vole svoju zemlju za razliku od nas! Spremni su svakog momenta dati život za svoju zemlju!

  • Boki

    4. april 2020 | 20:49

    Dobar primer. Zelenilo je spas za loš vazduh i golbalno zagrevanje. Svi gradovi, sve površine koje to dozvoljavaju, treba da budu pune drveća...

  • Vlada Pavlović

    4. april 2020 | 20:38

    U drugoj polovini 80ih bio par puta u Teheranu,ogroman grad i tada sa velikim gužvama u saobraćaju,sa jednog kraja na drugi 70kilometara,jeftina tehnička roba(japanska) lep i prilično čist grad sa dosta zelenila.za život jeftin a u saobraćaju su čudo,otvoriš širom oči, ako doživite udes iako nisi kriv po njinim zakonima si kriv,da nisi došao nebi bilo ni udesa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA