≫ 

Treći najposećeniji grad na svetu biće pred bankrotom ako se pandemija korona virusa nastavi

Dubai će možda tražiti finansijsku podršku Abu Dabija usled pandemije korona virusa

  • 2
Dubai Burdž Kalifa

foto: pixabay.com

Čak više od 11% BDP–a čini turizam u Dubaiju, a ujedno na taj način se podržava i saobraćaj, građevina i sektor maloprodaje i određenih usluga.

Izbijanjem pandemije Korona virusa je broj turista u ovom emiratu značajno opao, što se i te kako odražava negativno na ekonomiju.

Treći najposećeniji grad u celom svetu

 

U toku 2019. godine je Dubai posetilo čak više od 16 miliona turista iz celog sveta, što su zvanični podaci nadležnih, a prenosi Skift. Međutim, situacija se ove godine menja u negativnom smislu.

Oko 125 milijardi dolara je javni dug ovog emirata, a u toku prethodne godine je Abu Dabi po drugi put izašao u susret i dao kredit od 10 milijardi amerčikih dolara. Pojedini stručnjaci smatraju da ako se ekonomska kriza, izazvana pandemijom virusa COVID – 19 produži, biće i treći put. Tačnije, iznose se pretpostavke da će rešenje Dubai potražiti upravo u Abu Dabiju.

Dubai

foto: pixabay.com

Pojedini hoteli u Dubaiju su zatvoreni, a oni koji i dalje funkcionišu se definitivno ne mogu pohvaliti posećenošću. Popunjenost je trenutno niža za 19% u proseku, u odnosu na ranije.

Podrazumeva se da su svi hoteli maksimalno ispoštovali propisane mere. U tom smislu se redovno kontroliše telesna temperatura gostiju, ali i osoblja hotela. A gostima su na raspolaganju i sva neophodna dezinfekciona i zaštitna sredstva.

Kako funkcioniše Dubai u vreme pandemije?

 

Iako su nadležni u hotelima isprva naveli da će bazeni i plaže da budu zatvoreni na 2 sedmice, zvaničnici su ipak mišljenja da se lako može dogoditi da ta zabrana bude ponovljena, odnosno produžena.

Menadžer jednog hotela, koji je želeo da ostane anoniman je u izjavi za Rojters, koju prenosi Skift naveo: Očekujemo da će teška vremena trajati mesecima, verovatno i čitavu 2020. godinu.

Taj hotel za sada broji oko 500 gostiju, ali je istovremeno i 300 svojih radnika praktično otpustio. Tačnije upućeni su na neplaćeni odmor. I na žalost taj hotel nije jedini.

Abu Dabi

Abu Dabi / pixabay.com

Trenutna popunjenost hotela u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je niža za 28,2% u odnosu na početak marta. Naravno da to ima uticaja i na prihod, koji je smanjen za čak 43%.

Sve češće se može čuti i da postoji bojazan da će pandemija Korona virusa uticati i na organizaciju svetski poznatog sajma EXPO 2020, koji bi trebalo u oktobru mesecu da bude održan upravo u Dubaiju. Prognoze su navodile da bi u toku trajanja sajma trebalo oko 20 miliona turista da poseti grad, što bi se sigurno dobro odrazilo i na ekonomiju.

Preostaje nam da sačekamo i vidimo kako će se celokupna situacija u Dubaiju, sa ekonomskog aspekta odvijati.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👌🏼

    8. april 2020 | 10:38

    Nakupili su se oni love podosta, lako meni za njih. Neka malo i oni vide sta je kriza kad nema dotika lovine, jesu se bahato ponasali sa svim luxsuzima, a vidimo da slabo pomazu ikoga u ovoj pandemiji, bogati su i previse.

  • Sun

    8. april 2020 | 15:24

    Pa gde ce sad nase VIP licnosti da se slikaju???!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA